Høyesterett: Ingen foreldelsesfrist for feriepengekrav
Tre helsearbeidere har krav på feriepenger i tillegg til godtgjørelsen de fikk som selvstendige oppdragstakere i det private selskapet Recoveryakademiet. Dette slår Høyesterett fast i en nylig avsagt dom, der Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad var partshjelper.

Til presse: Dommen fra Høyesterett er vedlagt.
Bakgrunnen for saken er at Recoveryakademiet, som leverer psykiatri- og rusomsorg, valgte en ordning med arbeidstakere som gikk på «kontrakt», fremfor å være fast ansatt. I kontrakten var det fastsatt en timelønn, basert på at den enkelte selv skulle svare for «lønn, skatter, avgifter, forsikringer, arbeids- og oppholdstillatelse, trygdeordninger, syke- og feriepenger og andre sosiale goder for seg». Oppdragsavtalene hadde også bestemmelse om 100 prosent tillegg til avtalt timesats for arbeid på hellig- og høytidsdager.
Uriktig bruk av oppdragstakere
Parat-advokaten sier at Recoveryakademiet aksepterte allerede i mai 2022 at en av de ansatte uriktig var klassifisert som oppdragstaker og ikke som ansatt, med ansatt-rettigheter.
– Dette med uriktig bruk av oppdragstakere på kontrakt, istedenfor ordinær ansettelse vant vi frem mot Stendi i 2021, der 22 tilsvarende oppdragstakere vant frem i et søksmål om at de var å anse som fast ansatte og at denne formen for kontrakter for å unngå arbeidsgiveransvar er å anse som ulovlig, sier Kambestad.
Rett til kompensasjon for overtid og rett til feriepenger
Han sier Høyesterett nå har bygget videre på «Stendi-dommen», ved å ta stilling til krav om etterbetaling av feriepenger og overtid.
– Sentralt her er at de tre som oppdragstakere, jobbet langt mer enn ordinær arbeidstid og flertallet i Høyesterett kom frem til at de skal kompenseres for overtid utover ordinær arbeidstid. Videre er alle høyesterettsdommerne enige i at det ikke er foreldelsesfrist for feriepengekrav, sier Kambestad.
Han sier at ferielovens formål er å sikre at arbeidstakere årlig får feriefritid og feriepenger.
– Når ferie i strid med lovens regler ikke er avviklet ved ferieårets utløp, skal ferien
overføres til det påfølgende ferieåret. Feriepengene for den overførte delen utbetales når ferien tas ut, og senest ved opphør av arbeidsforhold skal alle opptjente feriepenger utbetales, sier Parat-advokaten.
Prinsipiell dom fra Høyesterett
Han sier avgjørelsen får betydning for andre som er i samme situasjon.
– Jeg representerte syv Parat-medlemmer som jobber i Stendi, og som har de samme kravene. Deres sak er også anket til Høyesterett, men behandlingen av den saken er stanset i påvente av avgjørelse i Recoverysaken. For å påvirke utfallet i Recoverysaken, erklærte disse syv partshjelp til støtte for arbeidstakerne i Recoverysaken. Denne dommen viser at de har krav på de samme rettighetene som andre ansatte, sier Kambestad.
Dommen har stor prinsipiell betydning, både fordi den fastslår at feriepenger ikke foreldes og fordi den som er feilklassifisert som oppdragstaker, og skulle vært arbeidstaker i tillegg til godtgjørelsen som oppdragstaker, har krav på de tilleggene som følger av tariffavtalen.
Tilkjent flere millioner
Hver av de tre arbeidstakerne ble tilkjent mellom 1,3, og 2 millioner kroner i overtid og tillegg, pluss feriepenger mellom 650.000 og 900.000 kroner. Arbeidsgiver må i tillegg dekke sakskostnader for alle tre.
Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad representerte de sju Paratmedlemmene som erklærte partshjelp til støtte for arbeidstakerne i Recoverysaken.
Nøkkelord
Kontakter
Sigurd Øyvind KambestadParat advokat
Tel:992 56 524sika@parat.comTrygve BergslandAnsv. redaktør og leder av kommunikasjonsavdelingen i Parat
Tel:+47 90585639trygve.bergsland@parat.comBilder

Dokumenter
Følg pressemeldinger fra Parat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Parat
– Generell bevæpning er en tillitserklæring til norsk politi4.4.2025 18:37:57 CEST | Pressemelding
Leder i Norges Politilederlag (NPL) i Parat, Kjetil Ravlo, sier det er en tillitserklæring til politiet når nå Arbeiderpartiet, sammen med de andre større partiene på Stortinget, går inn for generell bevæpning av norsk politi.
Norske Mat- og Meierifolks Landsforening blir en del av Parat31.3.2025 10:33:07 CEST | Pressemelding
Norske Mat- og Meierifolks Landsforening (NML) med historie tilbake til 1914, er den nest største frittstående fagforeningen innen meieriindustrien. Landsmøtet har gjort vedtak om innmelding i Parat og blir en underorganisasjon med full virkning fra 1. september.
Fra Nav til fast jobb – modellen som kan løse mangelen på fagfolk?21.3.2025 14:48:04 CET | Pressemelding
Mangel på kvalifiserte tannhelsesekretærer er en utfordring over hele landet. Et nytt samarbeid mellom Nav, fylkeskommuner og tannhelsebransjen har gitt oppsiktsvekkende gode resultater i Trøndelag og Akershus. Nå ønsker Parat at lignende tiltak skal settes i gang også i andre yrker.
Ny rapport om generell bevæpning av politiet19.3.2025 09:50:41 CET | Pressemelding
Til redaksjonen: Rapporten finner du som vedlegg til denne saken Norges Politilederlag (NPL) i Parat har over tid endret standpunkt og går nå tydelig inn for generell bevæpning av norsk politi. Økt trusselbilde, erfaringene fra midlertidig bevæpning og internasjonal praksis er blant hovedårsakene. På oppdrag fra NPL har Pål Lagestad, professor ved Nord universitet, utarbeidet en ny rapport, som konkluderer med at det meste taler for bevæpning.
Kan vi styrke Forsvaret ved å forsterke politiet?12.3.2025 10:55:39 CET | Pressemelding
Norges Politilederlag i Parat støtter innsatsen for å styrke Forsvaret og mener en slik satsing kan kombineres med å styrke sivilsamfunnet. Forbundsleder i Norges Politilederlag (NPL), Kjetil Ravlo, sier vi kan forsterke politiets evne til å håndtere både fred og krise, med styrker som kan inngå i Forsvaret ved krig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom