Skal få flere innvandrerkvinner ut i jobb
Halvparten av kvinnene med flyktningbakgrunn står uten jobb. Mange har lite utdannelse og kan ikke språket. I 2025 økes bevilgningene for å få flere ut i arbeid.
(Priv. til red: Nedenfor kan du laste ned en film om Hafida Hammuchi fra Marokko som fikk drømmejobben.)
Jobbsjansen heter tiltaket som styrker sysselsettingen, og har flere positive effekter: En større andel innvandrerkvinner i jobb kan bidra til å redusere barnefattigdom, øke likestillingen i innvandrermiljøene og skaffe landet mer arbeidskraft.
– Vi trenger at alle som kan jobbe, er i jobb. Jobbsjansen får flere innvandrerkvinner inn i arbeid og utdanning. Derfor øker vi bevilgningen til dette neste år, slik at rundt 1170 innvandrerkvinner kan delta i programmet. Det gir mestring, sosialt nettverk og økonomisk selvstendighet for kvinnene, og det bedrer integreringen, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
I statsbudsjettet for 2025 økte Stortinget bevilgningen til Jobbsjansen med 68 millioner kroner. Det gir 170 flere innvandrerkvinner mulighet til å delta i arbeidsrettede program.
Mødre i jobb reduserer fattigdom
I år skal det brukes totalt 180 millioner kroner på 1170 plasser i Jobbsjansen. De midlene har alle landets kommuner kunnet søke på.
– Vi har så langt ikke lykkes godt nok med å innlemme kvinner med fluktbakgrunn, fra utenfor Europa, i arbeidslivet. Det er verken bra for dem, for likestillingen eller for den norske økonomien, sier Halwan Ibrahim, assisterende direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
Han påpeker at et flertall av barna som vokser opp i fattigdom har innvandrerbakgrunn. Det beste botemiddelet mot dette er at familiene får større inntekter gjennom mødrenes arbeidsdeltakelse.
Lærer norsk på arbeidsplassen
Programmet sørger for at innvandrerkvinnene får styrket sine norskferdigheter, økt sitt sosialt nettverk, og bedre kunnskap om det norske samfunnet. De blir bedre i stand til å følge opp barna på skolen og flere deltar mer aktivt i sine nabolag.
Jobbsjansen er et effektivt tiltak. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå som ble offentliggjort rett før jul: 77 prosent av kvinnene som avsluttet Jobbsjansen i 2021 var i arbeid eller utdanning etter ett år. Blant de som avsluttet programmet i 2020 var andelen 73 prosent etter ett år.
– Veien til integrering og likestilling går gjennom deltakelse i arbeidslivet og en lønn å leve av, påpeker Ibrahim.
Arbeidsgivere tar samfunnsansvar
Suksesskriteriene er kvinnenes egen innsats, god tilrettelegging og oppfølging fra kommunene, samt arbeidsgivere som trenger ansatte og tar samfunnsansvar.
Deltakerne involveres først i jobbprosjekter som styrker deres kunnskaper, og gjør dem bedre kvalifisert for arbeidslivet. Så legger kommunene opp til et godt samarbeid med bedriftene, slik at kvinnene kan gå ut i jobb etter å ha gjennomført Jobbsjansen.
Ett av mange gode eksempler på det er Ullensaker kommune. I 2023 hadde kommunen 100 prosent måloppnåelse, da 12 av 12 deltakere gikk fra praksis i Jobbsjansen ut i arbeid eller utdanning.
FAKTA – Dette er Jobbsjansen
- Alle kommuner har kunnet søke Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om tilskudd til prosjekter i regi av Jobbsjansen.
- For 2025 er det avsatt 180 millioner kroner til programmet. Det gir plasser til rundt 1170 innvandrerkvinner.
- Formålet er at flere hjemmeværende skal ut i jobb. Dette er kvinner som står langt utenfor arbeidsmarkedet, som ofte mangler utdanning og snakker lite norsk.
- Målet er at den enkelte deltaker skal få styrket sine kvalifikasjoner, slik at hun på sikt kan bli økonomisk selvhjulpen.
- Tiltaket er effektivt: 77 prosent av kvinnene som avsluttet Jobbsjansen i 2021 var i arbeid eller utdanning etter ett år. Blant de som avsluttet programmet i 2020 var andelen 73 prosent etter ett år. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.
Nøkkelord
Kontakter
Simen Slette SundeIMDi
Tel:95808483siss@imdi.noBilder
Lenker
Om oss
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er et fagdirektorat og kompetansesenter som skal bidra til å utvikle og iverksette regjeringens integreringspolitikk. IMDi skal
۰ ivareta arbeidet med bosetting av flyktninger
۰ legge til rette for at flere innvandrere deltar i arbeids- og samfunnsliv
۰ jobbe mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
۰ gi faglige innspill til videreutvikling av integreringspolitikken og sørge for god samordning på feltet
۰ produsere og formidle forskning, utredninger, statistikk og god praksis
۰ bidra til en profesjonell og serviceinnstilt offentlig sektor
۰ være fagmyndighet for tolking i offentlig sektor
Følg pressemeldinger fra IMDi
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra IMDi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra IMDi
Nå deler vi ut 130 millioner til frivilligheten2.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Flyktninger skal lære norsk, delta i sine lokalsamfunn og få jobb. Nå kan landets frivillige organisasjoner søke penger til prosjekter som styrker integreringen.
Ber kommunene bosette 18 900 flyktninger i 202527.11.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
Siden 2022 har Norge tatt imot over 30 000 flyktninger i gjennomsnitt hvert år. Nå forventes det en klar nedgang. Likevel er tallene fortsatt på et historisk høyt nivå.
Vant pris for bosetting og integrering av flyktninger7.11.2024 15:58:01 CET | Pressemelding
Til stor applaus fra salen mottok Namsos-ordfører Amund Lein den gjeve Bosettings- og integreringsprisen for 2024.
Nominert til pris for bosetting av flyktninger2.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Når flyktninger kommer til landet, trenger de et hjem, opplæring og arbeid. Det sørger kommunene for. Og noen utmerker seg ekstra: Andøy, Eigersund, Namsos, Søndre Land og Tromsø er nominerte til årets Bosettings- og integreringspris.
Integrering av innvandrere – flere piler peker rett vei28.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Det snakkes mye om innvandrere og kriminalitet. Den utviklingen er bekymringsfull, samtidig er bildet sammensatt. En ny rapport om integreringen viser flere positive utviklingstrekk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom