NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Fem av seks har ikke hatt brannøvelse hjemme: - Skremmende

Del

Flertallet av norske husholdninger ikke har gjennomført en brannøvelse hjemme det siste året. Det viser årets brannundersøkelse Norstat har gjort på vegne av NITO. 

Branningeniør og leder av NITO Møre og Romsdal, Knut Øystein Ekroll.
Branningeniør og leder av NITO Møre og Romsdal, Knut Øystein Ekroll. Privat

Undersøkelsen, avslører at kun seks prosent av respondentene som bor i blokk eller sameie har deltatt i felles brannøvelser. Blant de som bor i enebolig eller rekkehus, har åtte prosent gjennomført en egen brannøvelse.

Det er veldig viktig at alle har fungerende røykvarslere, kjenner til rømningsveier og har brannøvelse hjemme, for å være forberedt på hva du skal gjøre ved en eventuell brann, sier branningeniør Knut Øystein Ekroll i Volda brann- og redning.

- Vit hvor du har brannslukningsapparat, hvordan de fungerer og at de fungerer. Alle må ha stort brannslukningsapparat eller brannslange som er lett tilgjengelig.

I tillegg kan man også ha slukkespray eller brannteppe som tilleggsutstyr. Det viktigste er at man har noe som fungerer, og at alle i huset vet hvor de finner og bruker utstyret, legger Ekroll til.

Fem av seks har ikke hatt brannøvelse hjemme

Har du hatt brannøvelse hjemme det siste året?
  TOTAL
BASE 996
Ja, og bor i blokk / sameie med felles øvelser 6%
   
Ja, og bor i enebolig / rekkehus med egen øvelse 8%
Nei 83%
Usikker / vet ikke 2%

Branningeniørens råd

  • Ikke glem brannvarslerene – de må virke.
  • Kjør jevnlige brannøvelser og avtal en fast møteplass.
  • Vit hvor du har brannslukningsapparat og hvordan det fungerer.
  • Ikke fikle med gamle lyslenker og adventsstaker – kast og kjøp nytt.
  • Sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for utebruk.
  • Matlaging er den største årsaken til brann i bolig – matlaging og alkoholinntak er en dårlig kombinasjon, ta deg heller en brødskive.
  • Kontroller at slukkemidlene dine er i orden, og husk at brannslukkingsapparat og brannslange også kan benyttes til å slukke brann i elektriske installasjoner – rent vann, skum og pulver leder ikke strøm.

- Ikke stek en Grandiosa eller lag annen mat etter julebord eller en sen kveld på byen. Ta deg heller en brødskive, oppfordrer Ekroll.

Når du holder på med julebaksten er det kanskje lett å glemme at fett og smult på komfyrplata er farlig. 

- Dersom det brenner i smult, må du slukke brannen med et lokk eller brannteppe, slå deretter av komfyren eller ta sikringen. Brann i smult eller fett må man aldri bruke vann på, sier Ekroll.

Kast den gamle julebelysningen

- Kast gamle lyslenker og adventsstaker eller annen elektronisk julepynt som begynner å bli slitt – kjøp nytt. Når utepynten og lysene skal på plass, sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for bruk utendørs. Ikke alle lys er godkjent for dette, forteller Ekroll.

På gjenvinningsstasjonen eller hos forhandler leverer du gamle lys til resirkulering, pass på at utgått elektrisk avfall ikke går til gjenbruk i andres hjem. Med resirkulering blir komponentene resirkulert på forsvarlig måte.

Ikke glem røykvarsleren/brannvarsleren - den må virke

I snitt omkommer 59 personer i brann hvert år og over 80 prosent av disse har omkommet i boligbrann viser tall fra DSB.

- Hvert år redder røykvarslere liv, men det er en bekymring at mange ikke vet om røykvarslerene deres fungerer. For å forsikre deg om at røykvarslerene fungerer og for å være trygg i tilfelle brann, er det flere viktige tiltak du bør ta. Du bør ta hensyn til plasseringen, antallet enheter, batteriet og ikke minst vedlikeholdet. Dette blir ofte oversett, påpeker Ekroll.

Minstekravet er å ha nok røykvarslere til å dekke kjøkken, stue og utenfor soverom og teknisk rom. 

Ekroll anbefaler også å ha en røykvarsler på hvert soverom og oppholdsrom, og at disse bør være seriekoblet. Dette vil føre til at alle røykvarslerne går av samtidig hvis det oppstår en brann, noe som øker sjansene for å bli varslet om natten og for at alle kommer seg ut i tide.

For å sikre best mulig funksjon, skal røykvarsleren monteres på det høyeste punktet i taket og minst en halvmeter unna veggen.

- I tillegg må du tenke på vedlikehold og testing, da røykvarslere kan samle støvpartikler som kan føre til ustabilitet. Det anbefales å støvsuge røykvarsleren i samband med batteriskifte, sier Ekroll.

Branningeniøren anbefaler at du tester røykvarslerens testknapp en gang i måneden. Det er viktig å også vite at røykvarslere har en utløpsdato. Hvis du ikke finner denne datoen, bør du jevnlig teste varsleren eller erstatte den. Etter åtte til ti år blir røykvarsleren mindre effektiv og vil til slutt slutte å fungere.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Branningeniør og leder av NITO Møre og Romsdal, Knut Øystein Ekroll.
Branningeniør og leder av NITO Møre og Romsdal, Knut Øystein Ekroll.
Privat
Last ned bilde

Om NITO

NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 112.000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye