Effektive anti-hai tiltak for oppdrettsnæringen
I høst- og vintermånedene opplever oppdrettsanlegg, hovedsakelig i Sør- og Vest-Norge, en økning i antall pigghå-angrep. Forskere ser nå at kjemikalier i haihud-ekstrakt og elektromagnetiske pulser kan brukes for å skremme pigghå bort fra laksemerder.
Haier tiltrekkes av død fisk
Død fisk i merdene trekker til seg pigghå. Når de først kommer seg gjennom nettene, spiser haiene død fisk på bunnen av merdene, og noen ganger skader og spiser de også den levende oppdrettsfisken. For å unngå dette fjerner oppdrettere kontinuerlig død fisk fra merdene og bruker dykkere og undervannskameraer for å undersøke nettene for tegn på skade. Til tross for disse tiltakene har det vært vanskelig å finne en løsning for å fjerne problemene med pigghå.
– I dag finnes det ingen effektiv metode for å forhindre pigghå-angrep i oppdrettsanlegg. Derfor er det viktig å teste og utvikle aktive og passive metoder for å forhindre disse pigghå-problemene. I prosjektet testet vi aktive tiltak som samhandler med pigghåens sanseapparat både i laboratorie- og feltforsøk, forklarer Pradeep Lal, seniorforsker i NORCE.
Laboratorie- og feltforsøk
Forskere i NORCE ønsket å ta tak i dette økende problemet ved å prøve ut bruken av en elektromagnetisk (EM) puls og andre sanseavskrekkere både i laboratorie- og feltforsøk.
Pigghå på størrelse 60-85 cm ble fanget og holdt i et laboratoriemiljø på det akvatiske anlegget ved Universitetet i Bergen, med forhold som simulerer det naturlige havmiljøet. Forskerne introduserte en serie stimuli til disse fangede haiene, inkludert EM-pulser, lyden av spekkhoggere og hudekstrakter fra artsfrender og makrell (som en tiltrekker).
Feltforsøket ble gjennomført i samarbeid med Salarsafe AS som har utviklet et elektromagnetisk haibeskyttelsessystem for fiskeoppdrett. Forsøkene med atlantisk laks ble gjennomført ved NORCE marine forskningssenter i Mekjarvik.
Elektromagnetiske pulser mest effektive
Pradeep Lal forklarer hvordan resultatene indikerte at sanseavskrekkerne førte til en endring i haienes bevegelsesmønster:
– Unntaket var lydene av spekkhoggere, som haiene overraskende nok ikke reagerte på. Lukten av makrell utløste utforskende atferd, mens EM-pulser og hudekstrakter utløste en unngåelsesrespons. Lignende resultater dukket opp i feltforsøkene: spekkhoggerlyder skremte ikke haiene, mens EM-pulser frastøtte dem.
Interessant nok viste EM-pulser også et lovende resultat med laksesmolt. Pulsene førte til en økning i kortisol-, glukose- og laktatnivåer umiddelbart etter administrasjon, noe som indikerer en stressrespons, men ingen tegn på langvarig stress ble oppdaget. Videre forble vekstparametrene konsistente innenfor kontroll- og behandlingsgruppene, noe som tyder på at EM-pulser ikke induserte kronisk stress hos disse oppdrettsfiskene.
Funnene antyder at EM-pulser og ekstrakter fra artsfrender kan fungere som effektive haibeskyttelser, samtidig som de har minimal innvirkning på oppdrettsfisken.
Prosjektet er finansiert av FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.
Nøkkelord
Kontakter
Pradeep LalForsker IINORCE AS
Tel:+47 56 10 75 73Tel:+47 97 38 89 30plal@norceresearch.noKatrine JaklinSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+4798255309kjak@norceresearch.noBilder
Dokumenter
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Effekt av elektriske gjerder som barriere mot lakselus11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Forskningsprosjektet BioSeaLice skal undersøke hvordan elektriske gjerder kan påvirke lakselus og fungere som et effektivt tiltak for å redusere påslag av lakselus på oppdrettslaks. Prosjektet ledes av NORCE Norwegian Research Centre i samarbeid med Harbor AS.
Prestisjetung ERC-støtte til forskning på hvordan klimaet har påvirket oss mennesker3.12.2024 12:03:30 CET | Pressemelding
Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.
Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter7.10.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom