24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 2024
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.

I landbruket legges det ned atskillige timer for å styrke bærekraften norsk matproduksjon. Miljøpåvirkningen skal bli mindre, utslippene skal ned og verdikjedene skal bli mer robuste.
– Det er gledelig å se hvordan norske bønder, forskere og landbruksorganisasjoner i samarbeid og hver for seg bidrar til en mer bærekraftig matproduksjon på norske ressurser, sier biolog og seniorrådgiver bærekraft i MatPrat, Katrine Lekang.
Mer bærekraftig mat i Norge
– Årets prosjekter spenner fra utvikling av bedre fôr og gjødselhåndtering til flere dyr på beite, reduserte utslipp og styrket selvforsyning. Dette viser at landbruket er i fornyelse, utdyper Lekang.
De 24 lyspunktene fra landbruksåret 2024, viser at det å styrke bærekraften i norsk matproduksjon ikke bare er fullt mulig, men at det også skjer på alle fronter.
– Vi hører ofte mye om det negative, og mange kan kanskje få inntrykk av at alt går i feil retning, men det skjer mye positivt i landbruket som det er viktig at både bønder, landbruksaktører, myndigheter og forskere blir kreditert for, sier Lekang.
Norsk matproduksjon har stor støtte i befolkningen
– MatPrat sine analyser viser økende tillit til norske bønder og landbruk. Jeg tenker vi er inne i et fint spor med mer dialog, uttaler Anne Zondag, sosiolog og samfunnsanalytiker i MatPrat.
Vi i MatPrat ønsker alle en god jul, både de som produserer maten og de som spiser den. Og vi ser frem til et nytt år med nye lyspunkter i den norske matproduksjonen.
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Eide HollundKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:92646685jonas.hollund@matprat.noBilder


Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom