MatPrat

24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 2024

Del

2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.

Besøk i grisefjøs
Besøk i grisefjøs Foto: matprat.no

I landbruket legges det ned atskillige timer for å styrke bærekraften norsk matproduksjon. Miljøpåvirkningen skal bli mindre, utslippene skal ned og verdikjedene skal bli mer robuste.

– Det er gledelig å se hvordan norske bønder, forskere og landbruksorganisasjoner i samarbeid og hver for seg bidrar til en mer bærekraftig matproduksjon på norske ressurser, sier biolog og seniorrådgiver bærekraft i MatPrat, Katrine Lekang.

Mer bærekraftig mat i Norge

– Årets prosjekter spenner fra utvikling av bedre fôr og gjødselhåndtering til flere dyr på beite, reduserte utslipp og styrket selvforsyning. Dette viser at landbruket er i fornyelse, utdyper Lekang. 

De 24 lyspunktene fra landbruksåret 2024, viser at det å styrke bærekraften i norsk matproduksjon ikke bare er fullt mulig, men at det også skjer på alle fronter.

– Vi hører ofte mye om det negative, og mange kan kanskje få inntrykk av at alt går i feil retning, men det skjer mye positivt i landbruket som det er viktig at både bønder, landbruksaktører, myndigheter og forskere blir kreditert for, sier Lekang.

Norsk matproduksjon har stor støtte i befolkningen

– MatPrat sine analyser viser økende tillit til norske bønder og landbruk. Jeg tenker vi er inne i et fint spor med mer dialog, uttaler Anne Zondag, sosiolog og samfunnsanalytiker i MatPrat.

Vi i MatPrat ønsker alle en god jul, både de som produserer maten og de som spiser den. Og vi ser frem til et nytt år med nye lyspunkter i den norske matproduksjonen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Anne Zondag, samfunnsanalytiker i Matprat
Anne Zondag, samfunnsanalytiker i Matprat
Foto: matprat.no
Last ned bilde
Katrine Lekang, seniorrådgiver bærekraft
Katrine Lekang, seniorrådgiver bærekraft
Foto: matprat.no
Last ned bilde

Om MatPrat

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye