Matskam øker i julen: Kvinner topper statistikken
En ny undersøkelse viser at stadig flere føler på dårlig samvittighet for maten de spiser i desember. Over halvparten av oss – 59 prosent – sier at vi kjenner på matskam i forbindelse med julen, en økning fra 51 prosent i fjor. Verst står det til for kvinner.
Kvinner kjenner mest på matskam
Kvinner er fortsatt de som sliter mest med dårlig samvittighet rundt mat. Hele 66 prosent av kvinnene svarer at de kjenner på dette i julesesongen, mot 52 prosent av mennene. Blant yngre kvinner (18-29 år) er det enda tydeligere: 74 prosent sier at de får dårlig samvittighet etter julemåltidene, en økning på 10 prosentpoeng fra i fjor.
Menn mellom 30-44 endrer seg mest
Selv om kvinner er de som opplever mest matskam, har menn også begynt å kjenne på dårlige følelser knyttet til mat. Menn i alderen 30-44 år har hatt den største økningen av alle grupper, med 15 prosentpoeng fra i fjor. Nå svarer 64 prosent av mennene i denne alderen at de kjenner på dårlig samvittighet i forbindelse med julens festmåltider.
– Julen skal handle om matglede, ikke skam.
Ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) synes det er synd at maten i julen i økende grad blir forbundet med dårlige følelser.
– Det er trist at så mange sitter igjen med dårlig samvittighet i en tid som egentlig skal handle om kos og hygge. Husk at det er det vi spiser mellom nyttår og jul som teller mest, ikke mellom jul og nyttår, sier hun.
Glemminge Arnesen anbefaler å fokusere på balanse i hverdagen framfor perfeksjon.
– Et sunt kosthold trenger ikke være komplisert. Vanlige måltider, fysisk aktivitet og en god miks av kornprodukter, meieriprodukter, kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker er mer enn godt nok. Og i julen skal det være lov å unne seg noe ekstra uten dårlig samvittighet, avslutter hun.
Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter, november 2024, 1159 intervjuer
Nøkkelord
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noStine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noOm Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Riskrem - dessertfavoritt på julaften21.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Riskrem er og blir nordmenns store juledessert. Over halvparten av oss, hele 54 prosent, har denne klassikeren på bordet på julaften. Det viser en ny undersøkelse gjort av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
6 grep for mindre matsvinn og dårlig samvittighet i jula18.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Mange handler inn altfor mye mat til jul, noe som fører til unødvendig matsvinn. Hele 43 prosent oppgir at å kaste mat i jula gir dem dårlig samvittighet, ifølge nye undersøkelser av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
5 gode nyheter for melk og meieri i 202417.12.2024 10:20:34 CET | Pressemelding
Det har vært et godt år for meierisektoren. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) har samlet de beste nyhetene. - 2024 har vært unikt, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK.
Julegrøt: 3 av 4 nordmenn elsker den12.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
For mange er julegrøt selve smaken av jul, og en ny undersøkelse fra Norstat utført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at tre av fire nordmenn spiser julegrøt minst én gang i desember. Julegrøt er en tradisjon som skaper samhold, enten det er med familie, venner, naboer eller kollegaer.
8 av 10 foretrekker ekte meierismør i julebaksten10.12.2024 04:00:00 CET | Pressemelding
Smaken av ekte meierismør trumfer margarin i julebaksten, viser en ny undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Hele 81 prosent av alle som har en preferanse, sier at de foretrekker julekaker bakt med smør.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom