Kalkun fortsatt på topp
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.

På spørsmål om hva man kommer til å spise på nyttårsaften i år, fordeler svarene seg slik:
-
33 % - Kalkun
-
27 % - Vet ikke
-
12 % - Pinnekjøtt
-
6 % - Ribbe
-
5 % - Biff/helstekt indre/ytrefilet
Jule- og nyttårsfeiringen er høytid med lange tradisjoner for de fleste. Men menyen til nyttårsfeiringen er langt mindre bundet av tradisjoner enn julemiddagen.
Rundt en av fire oppgir at det er tradisjon etablert for lenge siden som bestemmer nyttårsmenyen, mens for julemiddagen er tradisjoner det avgjørende for over halvparten av de spurte i undersøkelsen.
– Med nyttårsmiddagen er ikke tradisjonene like sterke som de er på julaften. Det er mer frihet til å velge meny på årets siste dag, og det har bakgrunn i flere forhold, sier Anne Zondag, samfunnanalytiker i MatPrat.
Hun trekker frem at sammensetning av gjester gjerne er annerledes på nyttårsaften, og at selskapet har en annen ramme enn julaften.
– Den nærmeste familie er gjerne byttet ut med venner eller naboer. Det gjør barndommens tradisjoner ikke blir likte viktige, og mangfoldet er større enn i et rent familieselskap der alle gjestene har like referanser til barndommen, sier Zondag.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder



Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat ansetter ny direktør3.11.2025 15:05:42 CET | Pressemelding
Mariann Sletten ansettes som direktør i Matprat. Hun kommer fra stillingen som marketingsjef og har vært konstituert som leder siden desember.
Nordmenns middagsvaner kartlagt: Høsten er smaken av Norge!2.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
For 7 av 10 nordmenn er middagen dagens høydepunkt. Nye tall fra Matprats matkulturundersøkelse viser at norske tradisjoner står sterkt, og at høsten er tiden da fellesskap og norske råvarer virkelig setter preg på middagsbordet.
Nordmenn vil ha grovere brød25.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom