Disse tingen bør du unngå at kjæledyret får i seg i julen
– Julen er en tid for hygge og kos, men vi må ikke glemme at mange av de tradisjonelle julefristelsene kan være farlige for kjæledyrene våre. Å vite hva du bør unngå, kan være forskjellen mellom en rolig julefeiring og et akuttbesøk hos veterinæren, sier president David Persson i Veterinærforeningen. Her er tips om hva du bør unngå.
Unngå følgende for hunder
- Sjokolade, da dette inneholder teobromin som er giftig og potensielt dødelig for hunder, særlig mørk sjokolade inneholder mye teobromin.
- Rosiner og druer, fordi det kan gi akutt nyresvikt og kan være dødelig.
- Alt som inneholder sukker bør holdes unna våre firbente venner, og kunstige søtningsstoffer kan være veldig farlige. Xylitol blir brukt som søtningsstoff i blant annet sukkerfri tyggegummi, pastiller og legemiddler, som hunder kan bli svært dårlig.
- Gjærbakst som kan svelle i magen og øke risikoen for magedreining, noe som kan være livstruende.
- Tradisjonell julemat fordi den ofte er svært fet og salt og kan gi oppkast og diaré.
- Ribbe, pinnekjøtt og kalkun inneholder ben som lett kan sette seg fast i fordøyelsessystemet.
- Mat med løk og hvitløk kan forårsaker ødeleggelse av de røde blodceller og akutt, alvorlig blodmangel.
Det er dermed ikke sagt at man ikke skal gi de firbente noe ekstra godt i julen. Det finnes mye hunde- eller kattegodteri som er tilpasset deres fordøyelsessystem.
For kattene skal man også være oppmerksom på matutfordringer, men det som kanskje er enda viktigere er å passe på kattene i forhold til levende lys. Kattene spaserer rundt, vifter med halen og det kan forårsake brannskader. Slukk lys i de rom du ikke oppholder deg i, og følg med på hvor katten din befinner seg.
Julepynt og juleplanter kan være en fare
Når du pynter til jul, må du passe på hvor du setter opp julepynten. Juletrepynt kan være spennende for en liten valp eller en katt, særlig når den henger på et juletre. Julepynt kan falle ned og knuse slik at de skjærer seg på potene, eller de kan prøve å spise julepynten. Pass også på at de ikke kommer til ledninger til lyslenker som er koblet til strøm.
Flere av de typiske juleplanetene er giftige for våre firbente. Eksempler er julestjerne, amaryllis, svibel, julerose, misteltein, edelgran og kristtorn. Ta kontakt med veterinær dersom du mistenker at kjæledyret ditt kan ha spist av en juleplante.
– Det kan være lurt å ha sjekket hvor du får kontakt med nærmeste veterinær på vakt der du bor eller der du er på besøk, da vet du hvor du kan henvende deg dersom du trenger hjelp, sier Persson.
Kos deg med dine firbente i julen, men pass på hva du gir dem som mat i julen og hvor du setter juleplantene!
Kontakter
Frauke BecherKommunikasjonssjefVeterinærforeningen
Tel:472 84 325fb@vetnett.noFølg pressemeldinger fra Den norske veterinærforening
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske veterinærforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske veterinærforening
Lanserer nye retningslinjer for hygienekontroll av fartøy innen akvakultur– viktig tiltak for å hindre smittespredning18.9.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding
Akvaveterinærenes forening og Tekna, er stolte av å lansere nye retningslinjer for hygienekontroll av fartøy innen akvakultur. Retningslinjen markerer et viktig steg mot å heve kvaliteten og standardiseringen av hygienekontroller i oppdrettsnæringen.
Ny generalsekretær i Veterinærforeningen14.6.2024 13:03:10 CEST | Pressemelding
Christine Meling begynner som generalsekretær i Veterinærforeningen 16.september og vil overta etter fungerende generalsekretær Christian Tengs.
Satsning på veterinærer, men det er fortsatt et stykke igjen14.5.2024 17:22:41 CEST | Pressemelding
– Veterinærforeningen er glad for at regjeringen ser behovet for å utdanne flere veterinærer og bidra til å styrke veterinærtjenestene i Norge. Vi ser på dette som en god start til å oppfylle Stortingets vedtak i 2008 om totalt 90 fullfinansierte studieplasser ved NMBU Veterinærhøgskolen. Vi forventer at regjeringen følger opp sin uttalelse om å finansiere de resterende studieplassene i kommende budsjett, sier president David Persson.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom