Kronikk: Husk hvem som produserer julematen din
Vi bor i et av verdens beste land, men også et av de mest sårbare når det kommer til matforsyning. Forbrukeren er sjefen for å fikse det.

Av Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri
Norge har en sjølforsyningsgrad på under 50 prosent – blant de laveste i verden. Kort sagt betyr dette at vi hver uke kan sette norsk mat på bordet tre av sju dager.
Hvordan ville vi håndtert det om grensene plutselig stengte? Hvis en ny pandemi eller en konflikt gjorde det vanskelig å importere det vi tar for gitt i dag?
Som tidligere NIBIO-direktør Nils Vagstad sa til NRK i 2022: «Samfunnet ville bli utsatt for et sjokk dersom grensene plutselig stengte og vi ikke lenger kunne importere det vi trenger.» Siden den gang har vi tatt noen steg i riktig retning, som å gjeninnføre beredskapslagring av matkorn. Men sjølforsyningsgraden vår er fortsatt lav, og vi har mer å gå på.
Kjøp av norsk mat øker beredskapen
Den beste beredskapen Norge kan ha, er å produsere så mye mat som mulig her hjemme, på en bærekraftig måte. Dette krever ikke bare politisk vilje, men også bevisste valg fra oss som forbrukere. Når vi velger norsk mat i butikken, styrker vi produksjonen her hjemme. Norske bønder er klare til å produsere mer mat til norske forbrukere. Butikkene vil gjerne selge det folk vil ha, og da kjøper de dette fra bonden og bondens selskaper.
Bevisste valg – uansett budsjett
Vi vet at mange har et stramt budsjett, spesielt før jul. For noen er det nødvendig å velge det som er rimeligst. Men også de små valgene kan ha betydning. Kanskje du kan velge en svineribbe fra norske produsenter denne julen, eller norske poteter til middagen? Hva med å lage riskrem av norsk bygg i år? Da gjør du til og med juledesserten litt sunnere.
Det handler ikke om å bruke mer penger enn man har, men om å tenke litt over hva vi faktisk kan prioritere innenfor våre muligheter.
For de som har rom til det, kan det være verdt å investere litt ekstra i kvalitet. Norske råvarer er ikke bare mat – de er resultatet av hardt arbeid og dedikasjon fra bønder og matvarebedrifter over hele landet.
En tanke til bonden
Når vi setter oss til bords i julen, kan vi sende en varm tanke til de som har gjort det mulig. Bonden har en finger med i det meste vi spiser i julen:
- Ribbe, pølser og medisterkaker fra bondens gris.
- Pinnekjøtt fra bondens sau og lam.
- Poteter og surkål fra bondens åker.
- Lokalprodusert juleøl fra bondens korn og akevitt fra bondens poteter.
- Kremfløte til riskrem eller karamellpudding fra bondens ku.
- Eller kanskje byggris fra bondens korn til riskremen?
Disse råvarene representerer ikke bare maten vi spiser, men også verdien av å ha en trygg, lokal matproduksjon og foredling på norsk jord.
Julen handler om å dele og vise takknemlighet. La oss gi maten den respekten den fortjener – og samtidig sende en takk til de som har jobbet hele året for å gi oss julebordet slik vi kjenner det.
God jul til deg, og en spesielt varm julehilsen til alle norske bønder og matprodusenter. Uten dere hadde det ikke blitt jul på norsk vis.
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noFelleskjøpet Agri hadde en omsetning på 20,5 milliarder i 2023 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av rundt 37 500 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Felleskjøpets kjeledress er tilbake – med bedre passform, mer komfort og økt synlighet16.10.2025 08:12:30 CEST | Pressemelding
Etterlengtet og oppgradert: Nå er Felleskjøpets klassiske kjeledress tilbake i butikk. Den nye dressen er skreddersydd for dagens arbeidsliv.
Flere nordmenn spiser bygg – og det trengs som aldri før14.10.2025 12:14:28 CEST | Pressemelding
Årets byggavling kan bli den største som noen gang er registrert i Norge. Samtidig viser ferske tall at interessen for bygg også vokser på norske kjøkken.
Fjøsnissebrusen er reddet – norske bringebær sikrer julestemningen9.10.2025 07:13:40 CEST | Pressemelding
Felleskjøpets julebrus står likevel ikke i fare. Etter en periode med stor usikkerhet, der mangelen på norske bringebær truet årets produksjon, er brusen nå sikret.
Felleskjøpet advarer: – Egenberedskapen i landbruket er for svak7.10.2025 12:16:05 CEST | Pressemelding
Bondesamvirket leverte sist helg en rekke aggregater til bønder i akutt behov for nødstrøm. Nå advarer selskapet mot å vente med beredskapstiltak.
– Akkurat nå er alle kornmottak helt fulle24.9.2025 08:04:53 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet Agri står nå i en situasjon der alle kornmottak og lagre er fylt til randen. – Selv om vi har mobilisert alle ressurser – med utskiping, transport og døgnkontinuerlig drift – er kapasiteten sprengt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom