Fotografier av båtreisende og studenter i Trondheim blir nasjonal dokumentarv
For 78 år siden reiste tatere og romanifolket langs Sørlandskysten. Nå er fotografier fra disse båtreisene og studentlivet i Trondheim en del av Norges dokumentarv.
– Norges dokumentarv er en del av vår felles, nasjonale hukommelse. Jeg er derfor glad for at vi i denne runden får utvidet listen til å også inneholde mer materiale fra marginaliserte grupper og fra de senere tiårene, sier historiker og førstekonservator Mads Langnes.
Han er nestleder i den norske komiteen for verdens dokumentarv.
Syv nye innskrivninger i år
Komiteen valgte å skrive inn syv arkiver i 2024. Disse presenteres på et lanseringsseminar i Trondheim 12. desember kl. 12.00 hos Digs – Mesh Community i Krambugata 2, der de som blir tatt opp i dokumentarven også mottar diplom.
De følgende tas opp i dokumentarven i 2024:
1. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
-
Arkivet etter Fotogjengen ved Studentersamfunnet i Trondhjem
Dokumenterer studentenes aktiviteter og ungdomsmiljø gjennom 70 år, med et rikholdig bildearkiv på rundt 350 000 analoge fotografier.
2. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
-
Gruppebildet fra det første samiske landsmøtet i Trondheim 1917
Et Ikonisk fotografi som dokumenterer et viktig tidsskille i samisk og norsk historie.
3. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
-
Magnus Lagabøtes landslov av 1274:
En av de første riksdekkende lover i Europa, som regulerte samfunnet politisk gjennom lovgivning i over 400 år.
4. Telemark Museum
- Familien Beckers arkiv
Dokumenterer en jødisk families historie gjennom flere tiår, inkludert deres opplevelser under og etter andre verdenskrig.
5. Aust-Agder Museum og Arkiv IKS
-
Fotografier av de båtreisende på Sørlandet 1946-1948:
Dokumenterer en kultur og levemåte som ikke lenger eksisterer, tilhørende taterne/romanifolket.
6. Oslo Kommune Kulturetaten
Camilla krisesenter for mishandla og voldtatte kvinner
- Nordens første krisesenter fra 1978, belyser vold mot kvinner som historisk samfunnsproblem og dokumenterer et sosialt og politisk nybrottsarbeid
7. Norges arktiske universitetsmuseum
- Nordnorsk folkemusikksamling og joikearkiv 1949-1972:
En unik samling med mange tusen opptak av utøvende folkemusikere og joikere fra hele Nord-Norge og Sápmi.
– Det er spesielt gledelig at vi får sikret dokumentasjon av urfolk og nasjonale minoriteters historie og kultur. I noen tilfeller som de båtreisende på Sørlandet, så er det avgjørende at dokumentasjonen av kulturen kan gi oss kunnskap og innsikt selv om praksisen er blitt borte. Så lenge noe minnes, kan sees eller høres, slutter det aldri helt å eksistere, sier Inga-Lill Sundset.
Hun er seksjonsleder for kulturarv og museum i Kulturdirektoratet.
Fokusområder for nominasjoner i 2024
I 2024 ønsket komiteen særlig nominasjoner innenfor to hovedområder:
Materiale som kan bidra til synliggjøring av marginaliserte eller usynliggjorte mennesker og grupper
-
Urfolk og minoriteter er så langt lite representerte i registeret. Komiteen ønsket derfor flere nominasjoner innenfor dette feltet, inkludert dokumenter som viser ulike sider av fornorskingsprosessene beskrevet i rapporten til Sannings- og forsoningskommisjonen i forhold til samer, kvener/norskfinner og skogfinner.
-
Synliggjøring av historie, språk og kultur knyttet til andre nasjonale minoriteter som rom, romanifolk/tatere og jøder. Nominasjoner knyttet til levevilkår for funksjonshemmede eller utviklingshemmede, samt dokumentasjon som omhandler det mange omtaler som "de andre" i samfunnet vårt.
Materiale skapt etter 1950
-
Det nasjonale registeret har få innskrivinger datert til perioden etter 1950. Komiteen oppfordret til nominasjoner knyttet til ytringsfrihet og mediemangfold, nyere innvandring, kunst og kulturuttrykk, samt ungdomskultur.
Fakta om Norges dokumentarv
Norges dokumentarv er den norske delen av UNESCOs Memory of the World, som skal synliggjøre og ta vare på viktig kulturarv i form av dokumenter, arkiv, manuskript, foto, film og lyd. Det er den norske komiteen for verdens dokumentarv som vurderer og avgjør hvilke dokumenter som blir skrevet inn i Norges dokumentarv.
Komiteen nedsettes av Kulturdirektoratet i samråd med Den norske UNESCO-kommisjonen. Den består av seks eksterne fagpersoner. Kulturdirektoratet er sekretariat for komiteens arbeid.
Nøkkelord
Kontakter
Abdirahman HassanKommunikasjonsrådgiver
Tel:412 82 962abdirahman.hassan@kulturdirektoratet.noSiri BrockmeierKommunikasjonsrådgiver
Tel:93658705siri.charlotte.brockmeier@kulturdirektoratet.noBilder
Lenker
Om Kulturdirektoratet
Kulturdirektoratet har som formål å stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og skal bidra til å løfte fram kulturens rolle i samfunnet.
Kulturdirektoratet gir statlige tilskudd til kunst og kultur over hele landet, driver utviklingsarbeid og er rådgiver for staten i kulturspørsmål.
Direktoratet er også sekretariat for Kulturrådet, Statens kunstnerstipend og Fond for lyd og bilde, som alle gir tilskudd på armlengdes avstand fra myndighetene.
Gjennom støtte til profesjonelle kunstnere, arrangører, utgivere og ulike kulturvirksomheter bidrar Kulturdirektoratet og de tre armlengdesorganene til at kunst og kultur skapes, dokumenteres, bevares og gjøres tilgjengelig for flest mulig. Målet er at Norge skal ha et levende og mangfoldig kunst- og kulturliv.
Vi har omtrent 150 ansatte og har kontorer i Oslo, Bodø og Trondheim.
Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet
Flere nye skolebibliotek kan få bøker allerede til våren28.11.2024 14:17:25 CET | Pressemelding
Grunnskoler kan nå søke om å få bøker gjennom Kulturrådets skolebibliotekordning. Søknadsfristen er 28. januar 2025.
Alle musea i Akershus hadde ein auke i besøkstala i 202317.10.2024 14:01:44 CEST | Pressemelding
No er Kulturdirektoratets statistikk for musea i Akershus klar. I år kan du sjølv samanlikne tala for fylket ditt.
– Uutnyttet potensial i det frie feltet8.10.2024 08:06:58 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår viktige økninger til Kulturrådets litteraturordninger, mens de andre kunst- og kulturfeltene står på stedet hvil. – Det er urovekkende at andelen av kulturbudsjettet som skal fordeles på armlengdes avstand går ned, sier rådsleder i Kulturrådet, Sigmund Løvåsen
– Forventet mer av statsbudsjettet7.10.2024 14:49:19 CEST | Pressemelding
– Vi er skuffa over at regjeringen heller ikke i år styrker Fond for lyd og bilde nok til at kunstnere og rettighetshavere får tilstrekkelig betalt for sitt arbeid, sier styreleder Susanne Næss Nielsen.
– Nødvendig med flere stipendhjemler7.10.2024 14:45:35 CEST | Pressemelding
– Vi er glade for at regjeringen øker årsbeløpet til kunstnerne som mottar Statens kunstnerstipend. Samtidig har vi et mål om å øke tildelingsprosenten og at flere skal få stipend. Da er det nødvendig med flere nye stipendhjemler, sier utvalgsleder Trude Gomnæs Ugelstad.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom