Ny rapport: Krisesentrenes rolle i arbeidet mot vold
En fersk forskningsrapport belyser krisesentrenes avgjørende, men utfordrende rolle i arbeidet mot vold i nære relasjoner. Rapporten, som ble lansert tirsdag 10. desember, gir et omfattende innblikk i hvordan krisesentrene fungerer som en livsviktig ressurs for både barn og voksne, men også hvordan strukturelle og økonomiske utfordringer truer tilbudets kvalitet og tilgjengelighet.
Barn og unge på krisesentre: Et dobbelt tap
Intervjuer med barn og unge som har bodd på krisesenter, viser at mange opplever store utfordringer med å opprettholde skolegang og sosial tilhørighet. Spesielt tenåringer får ofte vansker med å delta i skole og fritidsaktiviteter utenfor krisesenteret, noe som forsterker følelsen av isolasjon.
– Barn og unge som oppholder seg på krisesentre, mister ikke bare hjemmet sitt, men også tilgangen til venner, skole og en følelse av normalitet. Det er en dobbel byrde for allerede sårbare barn, sier Solveig Bergman ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Hun er prosjektleder og en av forskerne bak rapporten.
Sosiale medier utgjør både en ressurs og en risiko for barna. Selv om plattformene kan gi kontakt med venner og en følelse av normalitet, kan de også bli brukt av voldsutøvere til overvåking og trakassering. Krisesentrene strever med å balansere sikkerhet og barns rett til digital deltakelse.
Fortsettelsesvold og belastende samarbeid med voldsutøvere
Rapporten avdekker at volden ofte fortsetter selv etter brudd og opphold på krisesenter, i tråd med begrepet «fortsettelsesvold» lansert av forsker Margun Bjørnholt tidligere i år. Mange voksne beboere, spesielt de med barn, opplever samarbeidet med den voldelige (eks)partneren som belastende. Flere peker på at hjelpesystemene i noen tilfeller fasiliterer fortsatt vold, noe som får alvorlige konsekvenser for både kvinner og barn.
Familievernet og andre tjenester får kritikk for å undervurdere voldens omfang, og mange voldsutsatte opplever at deres sikkerhet settes på spill i etterkant av oppholdet.
– At volden ikke opphører etter brudd og opphold på krisesenter, viser hvor komplekst problemet er. Vi ser at hjelpesystemene i noen tilfeller utilsiktet legger til rette for fortsatt vold, sier Bergman.
Økonomiske rammer og strukturelle utfordringer
Rapporten peker også på store utfordringer med krisesentrenes finansiering. Etter at krisesentrene ble et lovpålagt tilbud, har manglende øremerking av midler gjort dem sårbare i trange kommunebudsjetter. Dette kan føre til nedleggelser og at tjenester kjøpes inn fra andre kommuner, ofte med lang reisevei som resultat. Brukere må i tillegg forholde seg til et fragmentert hjelpeapparat, hvor dårlig koordinering mellom krisesentre, barnevern, politi og Nav svekker hjelpen. Kommunenes ansvar for krisesentertilbud for særlig risikoutsatte grupper, som eldre med demens, personer med nedsatt funksjonsevne eller rusbrukslidelser og ofre for menneskehandel bør styrkes.
Behov for en helhetlig innsats
Til tross for store utfordringer viser rapporten at brukerne generelt er fornøyde med tilbudet på selve krisesentrene. Ni av ti sentre har nå ansatte med ansvar for barn, og tilbudene har blitt betydelig forbedret det siste tiåret. Men det er behov for en mer helhetlig og stabil tilnærming til å hjelpe voldsutsatte, særlig etter at de forlater krisesenteret.
– Rapporten bør være en vekker. Hvis ikke politiske prioriteringer og økonomiske rammer styrkes, risikerer vi at krisesentrene mister sin evne til å utfordre systemet og beskytte de mest sårbare, sier Bergman.
Last ned rapporten
Krisesentre som arena for støtte, oppfølging og bevisstgjøring. - NKVTS
Om prosjektet
- Rapporten er et resultat av prosjektet Domestic violence shelters in Norway and Slovakia as arenas for support, interventions and awareness-raising - NKVTS
- Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med partner i Slovakia.
- Formålet med prosjektet er å videreutvikle forskningen om krisesenter i Norge, også i et komparativt perspektiv med situasjonen i Slovakia.
- Delstudiet om barn/ unge på krisesenter er samtidig en oppfølging av NKVTS’ studie fra 2009 om barn på krisesentre.
Sammenliknende studie
Her er rapporten som utforsker likheter og ulikheter mellom krisesentrene i Norge og Slovakia:
"Shelters and intimate partner and domestic violence support services: Arenas for help, interventions, and empowermet?: Joint report from Norway and Slovakia."
NKVTS_Shelters-and-intimate-partner-and-domestic-violence-support-services.pdf
Kontakter
Runhild GrønlieKommunikasjonsrådgiver
Tel:92 24 64 04runhild.gronlie@nkvts.nowww.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Solveig BergmanForsker II / dr.pol.Seksjon for vold og traumer - voksne og eldre
Tel:99 46 96 32solveig.bergman@nkvts.noCarolina ØverlienForsker I/Professor i socialt arbete, Stockholm universitetSeksjon for vold og traumer - barn og unge
Tel:47 25 20 04carolina.overlien@nkvts.noBilder
Et bedre liv for berørte av vold og traumer
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) fremskaffer forskningsbasert kunnskap som bidrar til at politikere, myndigheter og praksisfeltet tar gode beslutninger for å hjelpe berørte av vold og traumatisk stress. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.
Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
Ukrainsk delegasjon besøker NKVTS for å styrke psykososial støtte til barn i krig5.12.2024 15:20:58 CET | Pressemelding
En delegasjon av ukrainske helsepersonell og forskere samles fredag ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i Oslo. Målet med besøket er å videreutvikle et banebrytende verktøy som skal sikre barn og unge rammet av krig nødvendig psykososial oppfølging der de befinner seg.
Arbeid mot vold hedret med St. Olavs orden8.11.2024 14:10:21 CET | Pressemelding
Professor Kristin Skjørten ble i dag utnevnt til Ridder av 1. klasse i St. Olavs orden. Hun mottok utnevnelsen for sin banebrytende innsats i arbeidet mot vold i nære relasjoner. I begrunnelsen for utnevnelsen heter det at hennes forskning har hatt betydelig innvirkning på lovgiving, politikkutforming og etablering av støttetiltak for voldsutsatte.
Skal avdekke hvordan flyktningers arbeidsdeltakelse henger sammen med helse og stressbelastninger28.10.2024 10:02:56 CET | Pressemelding
NKVTS er tildelt 12 millioner kroner fra Norges forskningsråd til forskning på flyktningers deltakelse i arbeidslivet. – Med disse midlene skal vi bygge kunnskap med relevans for politikkutforming, forvaltning og praksisfeltene, sier forskningsleder Arnfinn J. Andersen ved NKVTS.
3,3 millioner kroner til forskning på voldsutsatte menn og arbeidsdeltakelse17.10.2024 15:59:03 CEST | Pressemelding
NKVTS og prosjektet Menn og vold: Konsekvenser for helse og arbeidsdeltakelse har fått 3,3 millioner kroner fra stiftelsen DAM. Hovedformålet med det nye prosjektet er å undersøke hvordan voldsutsatthet påvirker menns helse og arbeidsdeltagelse, og hvilke tiltak voldsutsatte menn med arbeidslivsutfordringer trenger.
Antall nettovergrep må ned. Er det bare statens ansvar?9.8.2024 07:10:00 CEST | Pressemelding
Teknologigigantene må ta mer aktivt ansvar for seksuelle overgrep på digitale plattformer. Å vente på statens lov om aldersgrense er for passivt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom