Nå har det blitt vanskeligere å “spoofe” mobilnummeret ditt
I januar i år ba myndighetene mobilselskapene om å samarbeide tettere for å hindre telefonsvindel. Det har gitt resultater.

Alle mobiloperatørene har allerede systemer på plass for å blokkere svindelforsøk fra egne nummer. Tidligere i år sendte Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) brev til Telenor, Telia og Ice og ba dem styrke samarbeidet for å stoppe enda flere svindelforsøk. Nå har økt samarbeid ført til at mobiloperatørene kan blokkere svindelforsøk som hos andre operatører, uavhengig av hvilket norsk mobilnett numrene hører til.
– Det er gledelig at selskapene nå rapporterer at de har fått på plass bedre deling av informasjon og koordinering av «grensekontrollen» på mobiltrafikk som kommer fra utlandet, og som spoofer norske nummer. Norge er så vidt vi vet det andre landet i verden som har innført et slikt digitalt skjold, og det har allerede redusert misbruket av norske mobilnummer, sier John-Eivind Velure som er direktør i Nkom.
"Spoofing" betyr at svindlere tyvlåner mobilnummeret ditt, og på den måten ser det ut til at samtalen du mottar kommer fra et norsk nummer. Dersom nummeret ditt skulle blir «spoofet», betyr det ikke at mobilen din er hacket.
Nasjonal ekspertgruppe mot digital svindel ble opprettet av Nkom i partnerskap med Økokrim i 2023, og samler myndigheter og private aktører til en felles innsats mot digital svindel. Digitaliserings- og forvaltningsminister, Karianne Tung, sier digital svindel er et alvorlig samfunnsproblem, og at det er bra at det samarbeides godt i ekspertgruppen.
–Vi skal være trygge når vi bruker mobiltelefonen i hverdagen. Digital svindel er et alvorlig samfunnsproblem, og nå iverksetter vi nye tiltak for å gjøre mobilsvindel vanskeligere. Vi må arbeide hardt for å få bukt med denne utfordringen, slik at folk og næringsliv kan ha tillit til den teknologiske utviklingen. Jeg har derfor gitt Nkom i oppdrag å lede en arbeidsgruppe mot digital svindel, og det er positivt at dette arbeidet nå gir resultater, sier Tung.
Etter at den koordinerte digitale "grensekontrollen" har kommet på plass, har spoofingen av norske mobilnummer falt kraftig. Imidlertid er det tydelig at tyvlånet av svenske og danske mobilnummer øker.
– Det viser at svindlerne er godt organisert og at de tilpasser seg raskt. Digital svindel bidrar til å finansiere kriminelle nettverk, rammer enkeltmennesker og bryter ned tilliten vi som befolkning har til teknologi og til hverandre. Tillit til digitale tjenester er helt avgjørende for å løse flere av samfunnsutfordringene fremover, sier Velure.
En undersøkelse Respons Analyse har gjort for Nkom, viser at ni av ti har blitt forsøkt svindlet det siste året. De vanligste kanalene for svindelforsøk er e-post, SMS og telefoni. Også på internettbaserte meldingstjenester som Messenger, Snapchat og WhatsApp blir folk utsatt for svindelforsøk.
Nøkkelord
Kontakter
Rita Lund ThuneKommunikasjonsdirektørNasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Tel:+47 922 06 466rlt@nkom.noBilder



Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
For mange er digitalt ekskludert - nå skal de få bedre hjelp19.5.2025 14:31:26 CEST | Pressemelding
660.000 nordmenn sliter med å ta i bruk ny teknologi. Enklere språk, lett tilgjengelig kundeservice og bedre informasjon er noen av tiltakene som nå skal forsterkes for å sikre at flere kan ta i bruk digitale tjenester.
5G-investeringene flater ut13.5.2025 10:50:06 CEST | Pressemelding
Nye tall viser at mobilselskapenes investeringer i 5G-nettet har stabilisert seg.
Telenor og Telia taper markedsandeler12.5.2025 16:02:07 CEST | Pressemelding
Ice tar markedsandeler på bekostning av de store selskapene. Det er med på å fortsatt øke konkurransen i mobilmarkedet.
Vil at flere skal melde inn 2G-avhengig utstyr - utsetter fristen9.5.2025 13:18:40 CEST | Pressemelding
Nkom har bedt om innspill på hvilke samfunnsviktige systemer som kan slutte å fungere når 2G-nettet stenges, men savner flere innspill og utsetter derfor fristen til 15. mai.
Bredbåndsmålet nærmer seg7.5.2025 11:10:58 CEST | Pressemelding
99,1 prosent av norske hjem har nå tilgang til raskt internett. Nå gjenstår kun 23 .000 husstander før regjeringens nasjonale 2025-mål er nådd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom