Ukrainsk delegasjon besøker NKVTS for å styrke psykososial støtte til barn i krig
En delegasjon av ukrainske helsepersonell og forskere samles fredag ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i Oslo. Målet med besøket er å videreutvikle et banebrytende verktøy som skal sikre barn og unge rammet av krig nødvendig psykososial oppfølging der de befinner seg.

Siden krigen i Ukraina startet i februar 2022, har NKVTS arbeidet målrettet med å utvikle kunnskap og metoder for å møte de psykososiale konsekvensene av krig for barn og familier. Basert på flere pilotstudier i norske kommuner, arbeides det nå med å ferdigstille SHIELD – et innovativt verktøy for helsearbeidere i førstelinjetjenesten.
Et verktøy for å sikre barn og familier støtte
– SHIELD-verktøyet er designet for å hjelpe helsearbeidere med å strukturere samtaler med rammede barn og deres familier. Det gir nødvendig innsikt i barns traume- og stresserfaringer, psykososiale reaksjoner og behov, slik at helsepersonell kan gjøre informerte vurderinger, sier Synne Stensland, prosjektleder ved NKVTS.
Målet er å sikre barn tilgang til støtte og hjelp på lavest effektive omsorgsnivå, og på den måten styrke deres resiliens i krevende situasjoner.
En forløper av verktøyet er allerede tilgjengelig i Norsk elektronisk legehåndbok. Planen er nå å gjøre SHIELD digitalt og globalt tilgjengelig, slik at det kan støtte helsearbeidere under kriser og katastrofer verden over, fra Ukraina til Gaza. Verktøyet vil også generere data som kan brukes til behovsbasert ressursallokering og kapasitetsbygging.
Internasjonalt samarbeid
Arbeidet med SHIELD har samlet internasjonale eksperter fra blant annet Ukraina, Litauen, Sverige, Australia, Tyskland, Nederland og Norge. Etter to digitale arbeidsmøter tidligere i år, vil dette tredje møtet ved NKVTS fokusere på å ferdigstille verktøyet for aldersgruppene 3-6 og 7-15 år, samt å utvikle en versjon for eldre barn og omsorgsgivere.
– Vi håper dette verktøyet kan bidra til å bygge kompetanse og kapasitet i Ukraina under den pågående krigen, og samtidig støtte andre barn og familier rammet av krig og katastrofer globalt, sier Stensland.
En bred innsats med støtte fra UiO
Prosjektet SHIELD er et samarbeid mellom NKVTS og Universitetet i Oslo (UiO). Sammen arbeider de med å sikre videre finansiering, med håp om å etablere en bærekraftig modell for psykososial oppfølging av krigsrammede barn og familier.
Bakgrunn og relevans
Norad fremhevet nylig i nyhetsbildet behovet for psykososial støtte til barn og unge rammet av krig i Ukraina. SHIELD-prosjektet adresserer nettopp dette behovet. Med sin forskningsbaserte tilnærming og sterke internasjonale samarbeid har NKVTS en unik posisjon til å lede an i utviklingen av effektive tiltak i kriser og katastrofer.
SHIELD (Structured Help Informed by Evidence for Learning and Development) er et verktøy utviklet for å styrke helsepersonells evne til å identifisere og møte barns psykososiale behov i krig og katastrofer.
Kontakter
Thorbjørn LaundalKommunikasjonssjef
Tel:91 74 89 26thorbjorn.laundal@nkvts.noBilder


Et bedre liv for berørte av vold og traumer
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) fremskaffer forskningsbasert kunnskap som bidrar til at politikere, myndigheter og praksisfeltet tar gode beslutninger for å hjelpe berørte av vold og traumatisk stress. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.

Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
25. juni-terroren: alle direkte rammede inviteres til forskningsprosjekt5.3.2025 09:01:10 CET | Pressemelding
Under terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 ble to personer drept, ni påført skuddskader, og en rekke andre ble fysisk skadet i kaoset som oppstod. Direkte rammede omfatter etterlatte og alle som var til stede under terroren. Dommen om grov terror understreker at skeive var målet for terrorhandlingen. Nå starter et forskningsprosjekt der alle direkte rammede er invitert til å delta.
Hvordan man tenker om en traumatisk hendelse kan ha betydning for hvordan man får det på sikt.12.2.2025 07:55:00 CET | Pressemelding
Det kommer frem i en ny doktoravhandling ved UIO. Andrea Barsnes Undset har forsket på hvilken rolle tanker spiller for opprettholdelse av PTSD.
Vold og overgrep i samiske samfunn - ny forskningsrapport28.1.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress lanserer tirsdag 28. januar en ny, kvalitativ forskningsrapport som belyser vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i samiske samfunn. Studien viser at dagens vold og overgrep er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre som strekker seg over flere generasjoner.
Ny rapport: Krisesentrenes rolle i arbeidet mot vold11.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
En fersk forskningsrapport belyser krisesentrenes avgjørende, men utfordrende rolle i arbeidet mot vold i nære relasjoner. Rapporten, som ble lansert tirsdag 10. desember, gir et omfattende innblikk i hvordan krisesentrene fungerer som en livsviktig ressurs for både barn og voksne, men også hvordan strukturelle og økonomiske utfordringer truer tilbudets kvalitet og tilgjengelighet.
Arbeid mot vold hedret med St. Olavs orden8.11.2024 14:10:21 CET | Pressemelding
Professor Kristin Skjørten ble i dag utnevnt til Ridder av 1. klasse i St. Olavs orden. Hun mottok utnevnelsen for sin banebrytende innsats i arbeidet mot vold i nære relasjoner. I begrunnelsen for utnevnelsen heter det at hennes forskning har hatt betydelig innvirkning på lovgiving, politikkutforming og etablering av støttetiltak for voldsutsatte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom