Frykter enda større økning i tvangsbruk
Nytt lovforslag om tvangsbruk gjør Mental Helse bekymret: – Å senke beviskravet fra åpenbart til overveiende vil kunne gi flere feilvurderinger og øke tvangsbruken.
– Det at det blir brukt tvang betyr ikke nødvendigvis at helsehjelpen blir bedre. Vi må satse mer på god og tidlig frivillig hjelp, fremfor mer bruk av tvang, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.
Det legges ikke opp til at man i dag kan få hjelp om man ønsker det frivillig.
– En skjerping av loven endrer ikke dette.
Positive til første lovendring
To formuleringer i Lov om psykisk helsevern ble foreslått endret fredag. Ordet "samtykkekompetanse" blir erstattet med ordet "beslutningskompetanse".
– Dette mener vi er et godt bidrag til å utøve loven på rett måte og til å styrke pasienter og pårørendes medvirkning. Mens et «samtykke» innskrenker pasientens medvirkning til å si ja eller nei til foreslått tiltak, peker «beslutningskompetanse» mot en mer aktiv pasientrolle, sier Minde Johnsen.
Tvang kan bli eneste utvei
Det andre er premisset for tvang. I dag kan tvang utføres når pasienten åpenbart ikke har beslutningskompetanse. Dette foreslås endret til: overveiende sannsynlig.
– Statsråd Vestre viser til at fagfolk har problematisert dagens lovverk, men det er en forenkling av situasjonen. Det man ser er at lovendringen fra 2017 kom uten kvalitetssikring, gode screeningverktøy og ressurser til opplæring. Da som nå, har vi en tjeneste med alvorlige kapasitetsutfordringer, hvor pasienter stadig må skrives ut før de er ferdigbehandlet, for å rydde plass til nye pasienter, viser Minde Johnsen til.
– Vår store bekymring er at et manglende helsetilbud mange ganger gjør tvang til eneste utvei.
Starter i feil ende
Helt siden lovendringen ble innført har vi sett en tydelig økning av tvangsinnleggelser og bruk av tvangsmidler. I 2017 var det 7500 tvangsinnleggelser, i 2023 har det økt til 9100.
– Dette viser at dagens regelverk ikke reduserer bruk av tvang, og en skjerping vil heller ikke redusere bruken.
Norges befolkning har ikke tilgang på andre frivillige behandlingsalternativer på sykehusene. Kommunene klarer ikke å bygge opp et tilbud i den hastigheten man fortsetter å legge ned døgnkapasiteten og DPS (Distriktspsykiatriske senter) over hele landet.
– Vi starter i feil ende. Forebygging, kommunale tilbud, behandlingsalternativer, styrking av poliklinisk tilbud og døgnkapasitet er faktorer som reduserer tvang, og ikke ett skjerpende lovverk. La oss i stedet gå videre med arbeidet for en samlet og tydeligere tvangslovgivning. Det haster å nå målet om en bedre behandling og redusert bruk av tvang, avslutter Minde Johnsen.
Nøkkelord
Kontakter
Emilie Gjengedal VatnøyKommunikasjonsrådgiverMental Helse
Tel:926 57 292emilie@mentalhelse.noBilder
Om Mental Helse
Mental Helse er en medlemsorganisasjon for mennesker med psykiske helseutfordringer, pårørende og andre interesserte. I 45 år har vi kjempet for økt åpenhet, forebygging av psykiske helseutfordringer og et bedre helsetilbud. Vi er en organisasjon for alle, uansett seksuell orientering, funksjonsevne, livssyn, etnisitet og kulturell bakgrunn.
Følg pressemeldinger fra Mental Helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mental Helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mental Helse
– Vi trenger en Forebyggingsminister!25.11.2024 07:05:00 CET | Pressemelding
Landsmøtet i Mental Helse 22.-24. november satte forebygging på dagsorden. - Forebygging av psykiske helseutfordringer er en grunnleggende forutsetning for et godt og inkluderende samfunn, mener Mental Helse. Det må investeres mer i forebygging, og det må gjøres i alle sektorer, sier gjenvalgt landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.
Mental Helse Molde får prisen Årets møteplass 202324.11.2024 15:19:08 CET | Pressemelding
Møteplassen er mer enn et fysisk sted: – Det er en sosial plattform som fremmer god psykisk helse, fellesskap og personlig utvikling. Gjennom varierte aktiviteter har de skapt en inkluderende arena, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.
Anette Scheen er Årets ildsjel 202324.11.2024 15:10:58 CET | Pressemelding
- Anette Scheen har et engasjement og en frivillig innsats langt utover det vanlige. Hun målbærer Mental Helses verdier med stolthet og er et stort forbilde for oss alle, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.
Gjenvalgt som landsleder i Mental Helse24.11.2024 13:10:20 CET | Pressemelding
– Det er en stor ære å lede og være talsperson for Mental Helse. Jeg er sterkt motivert til å bygge videre på frivilligheten som en del av kjernen i organisasjonen, sier gjenvalgt landsleder, Ole-Marius Minde Johnsen.
Forebygging på agendaen under Mental Helses landsmøte21.11.2024 09:28:53 CET | Presseinvitasjon
22. – 24. november inviterer vi til Mental Helses landsmøte 2024. I tillegg til valg av nytt sentralstyre og landsleder, staker vi ut en ny politisk retning for organisasjonen. Vi setter forebygging høyt på agendaen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom