NBBL - Norske Boligbyggelag

Julebelysning: Kan det bli for mye?

Del

Når vintermørket senker seg, og advent nærmer seg, lyser julepynt og julelys opp hverdagen for mange. Men selv om julelys oftest sprer glede og julestemning, kan de også føre til irritasjon for naboen. Hva bør du vite om regler og rettigheter knyttet til julebelysning, og hvordan bør man håndtere konflikter derom de oppstår?

Adokat Line Bjerkek fra NBBL gir råd om hva du skal gjøre dersom naboen går litt for langt med julepynten.
Adokat Line Bjerkek fra NBBL gir råd om hva du skal gjøre dersom naboen går litt for langt med julepynten. Foto: Nadia Frantsen

Ingen spesifikke lover for julelys

– Det finnes ingen lover som konkret omhandler julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler om at man ikke skal bruke boligen eller fellesarealene på en måte som er til urimelig ulempe eller skade for naboen, sier Line Bjerkek, advokat og leder av advokatkontoret i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Dette betyr at naboen har rett til å reagere hvis lysene oppleves som sjenerende.

Start med en uformell prat

Dersom julelysene blir plagsomme, for eksempel på grunn av sterk lysstyrke eller plassering, anbefales det å ta opp saken direkte med naboen.

– Prøv først med en vennlig oppfordring om å ta mer hensyn, for eksempel ved å skru ned volum eller lysstyrke. Om det ikke fører frem med en prat, er det styret man må kontakte og klage til, forklarer Bjerkek.

Styrets rolle og vurdering

Hvis saken tas videre til styret, vil de måtte vurdere om julebelysningen er til urimelig ulempe eller sjenanse for naboene. Styret kan pålegge tiltak, som for eksempel å slukke lysene på kveldstid for å sikre ro for beboerne.

– Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember. Å fortsette å plage naboen med sterkt og støyende julelys etter et pålegg fra styret om å slukke lysene etter et visst tidspunkt vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.

Sikkerhet og rømningsveier

Styret har også et ansvar for å ivareta sikkerheten i borettslaget. Julepynt på svalganger eller andre fellesarealer må ikke blokkere rømningsveier eller hindre syketransport. Det er viktig å sørge for at pynt er trygt montert og sikret for å unngå skader.

– Tung julepynt som kan falle ned eller blåse bort, utgjør et skadepotensial både for personer og andre bygg og gjenstander, advarer Bjerkek.

Husk at julestemning handler om å skape trivsel for alle – både innenfor boligens fire vegger og blant naboene. En vennlig dialog og respekt for felles regler er nøkkelen til en harmonisk adventstid.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Adokat Line Bjerkek fra NBBL gir råd om hva du skal gjøre dersom naboen går litt for langt med julepynten.
Adokat Line Bjerkek fra NBBL gir råd om hva du skal gjøre dersom naboen går litt for langt med julepynten.
Foto: Nadia Frantsen
Last ned bilde

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye