Det har aldri vært vanskeligere å få bygge boliger i Norge
Samtidig som boligprisene øker, befolkningen vokser og boligbyggingen er på det laveste siden andre verdenskrig, viser NBBLs ferske rapport, Boligvennlighetskåringen, at det aldri har vært vanskeligere å få bygge i norske kommuner.
– Vi står i en situasjon der mangelen på boliger og byggeklare prosjekter er kritisk og vil gi en ordentlig prissmell når etterspørselen kommer tilbake. Kommunenes politikk skal sikre folk et godt sted å bo og muligheten til å eie egen bolig, også i fremtiden. Men her gjør rett og slett ikke politikerne i mange kommuner jobben sin, og utviklingen går i motsatt retning av det vi trenger, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund NBBL om resultatene av Boligvennlighetskåringen som legges frem i dag.
Boligvennlighetskåringen sammenstiller tall og rangerer norske kommuner ut fra ulike indikatorer som er avgjørende for at det planlegges og bygges riktig antall og type boliger, samt at tidsbruk og gebyrer er på et fornuftig nivå. Samlet sett, viser undersøkelsen at det har blitt langt vanskeligere å planlegge og bygge nye boliger i Norge.
Det er særlig tre indikatorer som viser dette. Kommunene bruker stadig lengre tid på å behandle søknader. Fra 2017 til 2023 har tiden det tar å behandle reguleringsplaner i kommunestyrene gått fra 593 til hele 890 dager. I Oslo er tallet oppe i hele 2039 dager (5,6 år). Denne tregheten koster samfunnet milliarder. Samtidig er det en trend at flere reguleringsplaner blir møtt med innsigelser og færre blir vedtatt. I tillegg har kommunene færre ferdigregulerte tomter (boligreserve) for å møte befolkningsveksten.
Noen kommuner får det til – Skien er best i klassen
Det er svært store forskjeller mellom de kommunene som gjør det bra og de som gjør det dårlig i kåringen. Av alle 119 kommuner som er analysert, også de 20 største, troner Skien høyest som Norges mest boligvennlige kommune. Dårligst av de 20 største kommunene er Bærum.
– Skien gjør mye riktig, og viser at boligvennlighet nettopp er et resultat av villet politikk og kommunenes prioriteringer. Kommunene som kommer dårligst ut har få byggeklare tomter, høye gebyrer og lang saksbehandlingstid. Det er lokalpolitikerne som sitter med nøkkelen til god boligpolitikk, sier Fredriksen.
Skien scorer jevnt bra, og skiller særlig positivt ut ved rask behandlingstid av reguleringsplaner, 508 dager. Til sammenligning bruker Drammen tre ganger så lang behandlingstid, og Oslo hele fire ganger så lang tid. Skien har også en solid boligreserve målt mot historisk befolkningsvekst. Skien har ferdigregulert boliger for å dekke behovet i nær 15 år fremover. Grenlandsbyen skiller seg også positivt ut ved å ha en effektiv plan- og byggesaksbehandling, og enkel og rask vei fra søknad til godkjenning.
Sykepleiere og lærere skvises ut
Når kommunene regulerer for lite boligbygging blir det ikke bygget nok boliger til rett tid og prisen øker som følge av boligknapphet, særlig i pressområder. Resultatet blir at arbeidstakere må pendle stadig lengre til jobb, og at flere ikke mulighet til å bo der de jobber.
– Når det reguleres og bygges for lite boliger, betyr det at yrkesgrupper som lærere, sykepleiere og politi ikke har råd til å bo i kommunen der de jobber. Det svekker båndet mellom viktige institusjoner og nærmiljø, og tryggheten i dagliglivet. Når viktige yrkesgrupper blir holdt utenfor boligmarkedet, skapes det et mindre inkluderende og mangfoldige lokalsamfunn. Derfor er boligvennlighet så viktig, avslutter Fredriksen.
Faktaboks om kåringen
-
Samfunnsøkonomisk analyse (SØA) har på vegne av NBBL rangert 119 kommuner etter deres evne til å fremme boligbygging. Kommunene blir rangert ut ifra 16 indikatorer som saksbehandlingstid, gebyrer, tomtereserver og boligpriser.
-
I rapporten «Boligvennlighetskåringen for norske kommuner 2023» presenterer vi resultatene for 2023 og sammenlikner med 2022.
-
I den digitale løsningen kan tallene for 2023 sammenlignes med tall fra 2020, 2021 og 2022. Du finner den her https://boligvennlighet.nbbl.no/
-
Boligvennlighetskåringen gjør det mulig å sammenligne kommunene fordi kåringen tar høyde for forskjellene i kommunene.
-
Se også eget vedlagt faktaark med noen av de viktigste resultatene
Nøkkelord
Kontakter
Bård Folke FredriksenAdministrerende direktør
Tel:41504162bff@nbbl.nowww.nbbl.noTonje Rock LøwerKommunikasjonsdirektør
Tel:930 93 468trl@nbbl.nowww.nbbl.noBilder
Dokumenter
Lenker
Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.
Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Presseinvitasjon: Hvilken kommune er landets mest boligvennlige?11.11.2024 09:01:27 CET | Presseinvitasjon
NBBL lanserer nye tall av Boligvennlighetskåringen onsdag 13. november på the Hub.
Styrket tro på rentekutt22.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Husholdningenes forventninger til boligprisene dempet seg litt fra september til oktober, men er fortsatt på et svært høyt nivå. Samtidig økte andelen som venter lavere boliglånsrenter fremover, viser NBBLs Boligmarkedsbarometer. – Halvparten av husholdningene venter lavere boliglånsrenter om ett år, sier Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL.
Regjeringen kutter i boligbudsjettet og gir samtidig null drahjelp mot raskere rentekutt7.10.2024 12:50:57 CEST | Pressemelding
Regjeringen kunne ha satt spaden i jorda for 2300 nye boliger 2025 med en solid bevilgning til Husbanken på 42 milliarder. I stedet foreslår de et kutt i utlånsrammen fra 32 til 29 milliarder neste år. Kombinasjonen med kutt i utlånsrammen til Husbanken, og ingen drahjelp mot raskere rentekutt er ikke gode nyheter for nyboligmarkedet.
Regjeringen forsterker boligbyggekrisen7.10.2024 10:26:07 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår å kutte utlånsrammen til Husbanken fra 32 til 29 milliarder kroner neste år. – Regjeringen forsterker ved dette krisen i boligbyggingen. Regjeringen kunne sikret at det blir bygget ca 2340 flere boliger neste år dersom Husbankens utlånsramme var 42 milliarder kroner, slik NBBL foreslår, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i Norske Boligbyggelag.
Borettslagsprisene økte 1,0 prosent i tredje kvartal2.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemelding
Økningen i tredje kvartal var sterkere enn det som forklares av normale sesongvariasjoner, ifølge NBBLs kvartalsvise prisstatistikk for borettslagsboliger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom