Avdekket feilrapportering i program for forsterket ekom
Nkom har avdekket at Telia uriktig har mottatt 8,7 millioner kroner fra staten som kompensasjon for forsterkningstiltak i en rekke kommuner.

Telia har rapportert at de har bygget ut 58 basestasjoner med forsterket ekom i perioden 2015-2021. Nå er det avdekket at selskapet ikke har levert redundante løsninger i 39 av de 58 kommunene til tross for at de er rapportert ferdigstilt.
Nkoms program for forsterket ekom skal sikre nødstrøm i minimum 72 timer til basestasjoner som dekker et utpekt område i kommunen. Hensikten er å forbedre kommunenes krisehåndteringsevne og gi innbyggerne et sted i kommunen der de kan bruke mobiltelefonen for å gi og motta beskjeder dersom strømmen, og dermed også mobil- og internett, er borte over lengre tid.
– Det er svært alvorlig at Telia har feilrapportert til myndighetene, og fått utbetalt penger for tiltak som ikke er sluttført. Vi er avhengig av tillit til aktørene som opererer ekomnettene, og vi skal kunne stole på at selskaper som utfører arbeid og blir betalt av staten for jobben, utfører den som avtalt. Det viktigste nå er å få på plass fullverdig forsterket ekom i de gjenstående kommunene, og så må vi se på hvilke andre reaksjoner som er aktuelle i denne saken, sier sikkerhetsdirektør i Nkom, Svein Scheie.
Telia Norge fått frist denne uken til å levere en plan for hvordan de skal rette opp i forholdene. I tillegg har Nkom har allerede startet arbeidet med å få en ekstern revisjon av programmet for forsterket ekom.
–Det vil være svært ressurskrevende for det offentlige å etterprøve alle tiltak i detalj der det er gitt støtte. Når det er sagt, viser jo denne hendelsen at vi må styrke kontrollrutinene våre. Det er viktig at rutinene både virker preventivt mot bransjen og er egnet til å avdekke misbruk av statlige midler, sier Scheie.
Telia Norge (Telia) har rapportert at de har bygget ut 58 basestasjoner med forsterket ekom i perioden 2015-2021. I forbindelse med tre større ekom-utfall i oktober i år oppdaget Nkom at tre av Telias basestasjoner ikke hadde to uavhengige tilkoblinger, slik kravene tilsier, og som Telia selv har rapportert at var på plass. Nkom ba umiddelbart Telia om informasjon, og første rapport viste at Telia ikke har levert redundante løsninger i 39 av 58 kommuner. I perioden 2015-2021 har Telia totalt fått utbetalt 74 millioner kroner i program for forsterket ekom. 8,7 millioner kroner av disse er uriktig utbetalt. Tiltakene finansieres med midler bevilget over Statsbudsjettet til Nkoms tilskuddsordning til telesikkerhet og beredskap (Post 70).
Dette er de 39 kommunene der det ble avdekket at redundante løsninger ikke var på plass:
Alta, Aremark, Aurland, Berlevåg, Bykle, Bømlo, Båtsfjord, Dønna, Evje og Hornes, Gamvik, Gjerstad, Hægebostad, Iveland, Lebesby, Lom, Måsøy, Nesseby, Nord-Odal, Nordreisa, Porsanger, Sel, Sirdal, Skjåk, Solund, Sulldal, , Sør-Odal, Tønsberg, Tana, Træna, Valle, Vardø, Vegårdshei, Vikna, Vågå, Våler, Åmli, Årdal, Åseral, Åsnes.
Nøkkelord
Kontakter
Rita Lund ThuneKommunikasjonsdirektørNasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Tel:+47 922 06 466rlt@nkom.noLenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Etterlyser utstyr som er avhengig av 2G-nett7.4.2025 13:51:29 CEST | Pressemelding
Nkom skal undersøke om det er sikkerhet- og beredskapssystemer som ikke vil virke etter at 2G-nettet slukkes. Nå bes offentlige og private virksomheter om å melde fra.
Nå må smartklokken din bli sikrere2.4.2025 12:04:21 CEST | Pressemelding
Utstyr som kan kobles på internett må følge nye sikkerhetskrav fra 1. august. Produsenter og importører bør allerede nå sette seg inn i de nye reglene.
Ny rapport kartlegger svakheter i digital infrastruktur27.3.2025 12:59:24 CET | Pressemelding
En ny analyse bestilt av regjeringen viser sårbarheter i infrastrukturen for mobil og internett i Buskerud og Innlandet. Det er viktig å få fakta på bordet slik at vi kan sikre og trygge mobildekning og internett for folk i Ål og Hallingdal, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.
Presseinvitasjon: Overlevering av ny risiko- og sårbarhetsanalyse for Buskerud og Innlandet24.3.2025 12:49:17 CET | Pressemelding
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har kartlagt sårbarhetene i den digitale infrastrukturen i Innlandet og Buskerud. Regionen ble hardt rammet av ekstremværet Hans i 2023, og det er nå avdekket flere sårbarheter i fibernettet som krever umiddelbare tiltak. Torsdag 27.mars inviteres media til å delta på overleveringen av rapporten til digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung på rådhuset i Ål i Hallingdal.
Mener mindre regulering nå vil gi lavere priser24.3.2025 12:16:48 CET | Pressemelding
Nordmenn betaler mer for tilgang til internett sammenlignet med svenske, danske og finske kunder. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) foreslår nå å slippe opp reguleringen, etter at flere bredbåndsselskaper har bekreftet at de vil åpne nettene sine for konkurrerende selskaper.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom