Bilimportørenes Landsforening

Stabil trivsel i bilbransjen – tross økonomiske utfordringer

Del

– Et tydelig signal på at norske bilbransjebedrifter gjør mye riktig. Samtidig har vi fortsatt en vei å gå, sier ledere i de norske bilorganisasjonene. 

– Bra, men ikke godt nok, sier Heidi Chr. Lund fra NBF og Erik Solum fra BIL.
– Bra, men ikke godt nok, sier Heidi Chr. Lund fra NBF og Erik Solum fra BIL.

Til tross for at bilsalget i 2024 har vært preget av økonomisk motvind, viser en fersk undersøkelse at trivselen blant ansatte i bilbransjen holder seg stabil.

Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Bilimportørenes Landsforening (BIL) står bak denne årlige trivselsundersøkelsen, som for tredje gang gir verdifull innsikt i arbeidsmiljøet i bransjen.

– Trivselsundersøkelsen for 2024 viser at vi som bransje står omtrent på stedet hvil når det gjelder trivsel, arbeidsmiljø, karrieremuligheter og mangfold. Det er i og for seg greit nok, men fordi bransjen er i sterk endring skulle vi gjerne sett bedring opp mot fjoråret, sier Erik Solum, leder for innsikt, analyse og bærekraft i Bilimportørenes Landsforening (BIL).

Undersøkelsen ble utført av Moment Consulting i tidsrommet 15.–25. oktober 2024. 

– Det er gledelig å se at det var rekordmange (1.520) som besvarte årets undersøkelse. Det viser et solid engasjement, og at trivsel, arbeidsmiljø, mangfold og karrieremuligheter er viktige faktorer i de ansattes hverdag. Vi håper derfor at den norske bilbransjen bruker resultatene i sitt videre arbeid, sier Heidi Chr. Lund, fagsjef for HMS og bærekraft i Norges Bilbransjeforbund (NBF).

Hensikten med undersøkelsen er å identifisere faktorer som påvirker trivsel, turnover og karriereutvikling i bilbransjen.  

– Trivsel er ferskvare 

– Trivsel i arbeidslivet er ferskvare som krever kontinuerlig oppmerksomhet. Ved å kartlegge spesifikke arbeidsmiljøforhold som mangfold, likestilling og turnover kan vi sikre at bransjen forblir en attraktiv arbeidsplass, sier Heidi Chr. Lund.

– Fordi vi nå har gjennomført undersøkelsen for tredje gang, kan vi sammenligne tallene og se på utviklingen. Dermed kan vi også få svar på hvordan tidligere tiltak har påvirket trivselen, legger Erik Solum til.

De to er enige om at bilbransjen kan vise til gode tall, og ifølge Moment Consulting scorer bilbransjen bedre enn mange andre bransjer. Likevel advarer de mot å la resultatene bli en hvilepute, men heller bruke dem til å få på plass gode tiltak for tiden fremover.

Medlemsbedrifter som ønsker en spesifikk rapport for egen virksomhet kan bestille dette, forutsatt at det er nok deltakere til å opprettholde anonymitet. Det understrekes imidlertid at dette ikke erstatter interne kartlegginger, men fungerer som et supplement for å styrke arbeidsmiljøet.

Funn fra 2024-undersøkelsen 

Resultatene gir både et oppmuntrende bilde og peker på viktige forbedringsområder: 

  • Sosialt fellesskap, trygghet og forutsigbarhet: Dette er viktige faktorer som ansatte på tvers av alle aldersgrupper verdsetter og opplever i stor grad. 

  • Rettferdighet og utviklingsmuligheter: Mange ansatte etterlyser større tilstedeværelse av disse faktorene. Spesielt de yngre aldersgruppene, som setter kompetanse- og karriereutvikling høyt på agendaen. 

  • Grønn omstilling: Klima og miljø er fortsatt det eneste området der tilstedeværelse av trivselfaktorer overgår deres opplevde viktighet, noe som gjenspeiler bransjens fokus på bærekraft. 

  • Lav turnoverintensjon: Selv om økonomi fremdeles er en viktig grunn til å bli i bransjen, viser undersøkelsen en generelt lav turnoverintensjon. Yngre medarbeidere rapporterer imidlertid høyere intensjon om å bytte både arbeidsplass og bransje, og har noe lavere yrkeslojalitet. 

  • Økning i mobbing og trakassering: Undersøkelsen viser en svak økning i rapportering av mobbing og trakassering, hos begge kjønn. Kvinner opplever også lavere grad av trivsel og høyere grad av mobbing sammenlignet med menn, selv om deres turnoverintensjon er lavere. 

  • Kvinner i bransjen: Med bare ni prosent kvinner i bilbransjen er det stort potensial for økt mangfold. Kvinner i bransjen rapporterer noe lavere tilstedeværelse av trivselfaktorer, men oppgir samtidig lavere intensjon om å forlate jobben. 

  • Eldre aldersgrupper: Eldre ansatte opplever jevnt over høyere tilstedeværelse av trivselfaktorer enn yngre kollegaer, noe som understreker at aldersgruppene har ulike behov og prioriteringer. 

  • Økonomi, karrieremuligheter og sosialt arbeidsmiljø: Dette fremstår som de tre viktigste faktorene som påvirker turnoverintensjon blant ansatte som vurderer å bytte jobb eller bransje. 

  • Snittet av 16 trivselsfaktorer er 3,87 poeng på en skala fra 1 til 5, der 5 er best. Det er en flat utvikling fra undersøkelsen i 2023.

Kontaktpersoner: 

Heidi Chr. Lund, NBF: Tlf. 926 52 464
Erik Solum, BIL: Tlf. 920 13 151

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mye bra, men ikke godt nok, sier Heidi Chr. Lund fra NBF og Erik Solum fra BIL. Foto: BIL
Mye bra, men ikke godt nok, sier Heidi Chr. Lund fra NBF og Erik Solum fra BIL. Foto: BIL
Last ned bilde

Om oss

Bilimportørenes Landsforening (BIL)
Wergelandsveien 1-3
0167 Oslo

http://www.bilimportorene.no

Følg pressemeldinger fra Bilimportørenes Landsforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bilimportørenes Landsforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bilimportørenes Landsforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye