– Vi trenger en Forebyggingsminister!
Landsmøtet i Mental Helse 22.-24. november satte forebygging på dagsorden. - Forebygging av psykiske helseutfordringer er en grunnleggende forutsetning for et godt og inkluderende samfunn, mener Mental Helse. Det må investeres mer i forebygging, og det må gjøres i alle sektorer, sier gjenvalgt landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.

Den største utfordringen i dag er at det politiske ansvaret for forebygging av psykiske helseutfordringer kun ligger hos helseministeren.
- Vi trenger en forebyggingsminister som får sektorovergripende ansvar og budsjettmidler, og som forstår at forebygging handler om mye mer enn helse. Nå er det ingen og alle som har ansvaret. Vi trenger at ansvaret plasseres, også på regjeringsnivå, slår landsleder Ole-Marius Minde Johnsen fast.
Forebygging blir nedprioritert
Dårlig psykisk helse er vår tids største folkehelseutfordring. Stadig flere rapporterer om psykiske helseutfordringer, og det er et tema som svært mange er opptatte av.
Til tross for dette er forebygging et område som ofte blir oversett. Mindre enn 1 prosent av helsebudsjettet går til å forebygge psykiske lidelser og kun 0,3 prosent brukes på barn og unge, ifølge tall fra Arne Holte.
- Vi møter en mur av velvilje. For alle vil prioritere psykisk helse, men ingen vil betale prisen for bedre forebygging. For gevinstene fra forebygging høster vi ikke før om 20-30 år, peker Minde Johnsen på.
Psykisk helse inn i alle barnehager og skoler
Ifølge Arne Holte starter halvparten av de psykiske lidelsene før tenåringsalder, tre fjerdedeler før midten av 20-årene. Blant unge uføretrygdede, er to av tre trygdet på grunn av en psykisk lidelse.
Antallet unge uføre har nå doblet seg på kun 10 år.
- Det er en alvorlig utvikling som vi må snu. Vi må inn i barnehager og klasserom, tilby opplæring og programmer innen psykisk helse. Det er viktig at vi normaliserer det å ha det vanskelig. Vi må gi barn og unge verktøyene til å mestre utfordringer i livet, før det utvikler seg til noe alvorlig, sier Minde Johnsen.
- Nå må vi handle!
Forebygging handler om å skape trygge og stimulerende oppvekstsvilkår, fremme livskvalitet og trivsel, styrke sosiale nettverk og fellesskap, og redusere risikofaktorer som kan føre til psykiske helseutfordringer.
Flere studier viser at man kan spare samfunnet for store kostnader ved å investere i forebygging.
- Vi har kunnskapen om helseeffekten av forebygging, og vi vet at det er økonomisk lønnsomt å investere i helsefremmende og sykdomsforebyggende tiltak. Nå er det på tide med handling!
Nøkkelord
Kontakter
Kristin BergersenKommunikasjonssjefMental Helse
Tel:975 23 111kristin.bergersen@mentalhelse.noBilder

Om Mental Helse
Mental Helse er en medlemsorganisasjon for mennesker med psykiske helseutfordringer, pårørende og andre interesserte. I 45 år har vi kjempet for økt åpenhet, forebygging av psykiske helseutfordringer og et bedre helsetilbud. Vi er en organisasjon for alle, uansett seksuell orientering, funksjonsevne, livssyn, etnisitet og kulturell bakgrunn.

Følg pressemeldinger fra Mental Helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mental Helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mental Helse
Rekordmange tok kontakt med Hjelpetelefonen i juni3.7.2025 13:05:24 CEST | Pressemelding
I juni mottok Mental Helse 27 000 henvendelser på Hjelpetelefonen 116 123 og chatten sidetmedord.no – det høyeste antallet så langt i 2025. – Vi forventer fortsatt høyt trykk i juli og august. Det skyldes blant annet at andre tilbud holder stengt eller har reduserte åpningstider, sier generalsekretær Linda Berg-Heggelund.
Høye forventninger kan forsterke utenforskap i sommer1.7.2025 13:09:29 CEST | Pressemelding
Mental Helse mottar rundt 26 000 henvendelser i måneden på Hjelpetelefonen 116 123 og hjelpechatten sidetmedord.no. – I ferietiden ser vi at samtalene ofte handler om ensomhet, psykiske helseutfordringer, familieproblematikk og følelsen av utenforskap, sier generalsekretær Linda Berg-Heggelund.
Ensomhet og sosialt press forsterkes på 17. mai13.5.2025 07:15:00 CEST | Pressemelding
17. mai nærmer seg og det merkes på Mental Helse Hjelpetelefonen 116 123 og sidetmedord.no. Flere samtaler handler om ensomhet, utenforskap og sosialt press.
Hjelpetelefon og chat åpent hele påsken15.4.2025 08:50:35 CEST | Pressemelding
Mental Helse Hjelpetelefonen 116 123, hjelpechatten sidetmedord.no og Foreldresupport holder åpent som normalt hele påsken. Det er døgnåpent, gratis og anonymt.
Selvmordstallene øker: – Hjerteskjærende8.4.2025 15:38:00 CEST | Pressemelding
727 selvmord i 2024. Aldri før har det vært registrert så mange selvmord i Norge på et år. – Selvmord er et alvorlig samfunnsproblem, og det er uforståelig at regjeringen ikke gjør mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom