Ber kommunene bosette 18 900 flyktninger i 2025
Siden 2022 har Norge tatt imot over 30 000 flyktninger i gjennomsnitt hvert år. Nå forventes det en klar nedgang. Likevel er tallene fortsatt på et historisk høyt nivå.
(Priv. til red: Se oversikt over hvor mange flyktninger hver av landets kommuner bes bosette, i Excel-ark som kan lastes ned under "Dokumenter" lengre ned på siden).
Det har gått over 1000 dager siden Russland gikk til en fullskala invasjon i Ukraina. Som følge av krigen har mange tusen ukrainere flyktet til Norge.
– Det har vært gjort en ekstraordinær innsats over hele landet for å bosette flyktninger de siste årene. Vi er avhengig av at kommunene fortsetter å stille opp også neste år. Antallet som bosettes i kommunene må imidlertid være bærekraftig over tid. Derfor har regjeringen iverksatt flere innstrammingstiltak. Det bidrar til at antallet som skal bosettes neste år går ned, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
Mange fordrevne fra Ukraina
I samarbeid med kommunene, er det Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) sin oppgave å bosette de mange fordrevne fra Ukraina, som får kollektiv beskyttelse, og flyktninger fra andre land som får oppholdstillatelse i Norge.
I 2022 og 2023 ble det bosatt over 30 000 flyktninger hvert år. Hittil i år er tallet litt under 23 000. De aller fleste er fra Ukraina.
– Vi ser en nedgang i år, og forventer enda færre neste år. Likevel er nivået fortsatt historisk høyt. Norge har aldri tidligere bosatt så mange flyktninger i løpet av noen få år, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i IMDi.
Press på kommunale tjenester
Landets kommuner har vist en positiv vilje til bosetting siden starten av den fullskala invasjonen av Ukraina. Det kontinuerlige arbeidet som pågår, er viktig.
– Samtidig må vi erkjenne at den rekordhøye bosettingen har medført ulik grad av press på kommunale tjenester som bolig, helse, skole og barnehage, sier IMDi-direktøren.
Flere barn kommer uten foreldre
Mens det totale antallet flyktninger går ned, forventes det en 20 prosents økning i bosetting av enslige mindreårige flyktninger. Dette er barn og ungdommer som kommer hit uten foreldre, eller andre omsorgspersoner. Denne gruppen er prioritert i bosettingsarbeidet.
– Derfor anmoder vi en rekke kommuner om å ta imot barn og unge, som er i en spesielt sårbar situasjon, sier Rieber-Mohn.
Det er forventet at rundt 750 enslige mindreårige må bosettes i løpet av 2025.
Fakta om bosetting av flyktninger:
- Hver høst sender Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) brev til kommunene der vi anmoder dem om å bosette et visst antall flyktninger neste år.
- Antallet er basert på en nasjonal prognose over hvor mange som totalt sett vil trenge bosetting. I 2025 forventes det å gjelde 18 900 flyktninger.
- Prognosen er et regnestykke sammensatt av tre hovedtall: hvor mange flyktninger en regner med vil komme til Norge, hvor mange som forventes å få innvilget opphold, og antall kvoteflyktninger (overføringsflyktninger) som vedtas av Stortinget.
- IMDi fastsetter antallet flyktninger som den enkelte kommune skal anmodes om å bosette, på bakgrunn av innspill og anbefalinger fra KS og fylkeskommunene.
- Kommunene behandler anmodningen politisk og vedtar hvor mange de skal motta og bosette.
- IMDi gir kommunene tilskudd som skal dekke kommunenes merutgifter til bosetting og integrering. Det innebærer et generelt integreringstilskudd, et tilskudd for barn som kommer hit uten foreldre, og en sum til opplæring i norsk og samfunnskunnskap.
Priv. til red: Forklaring på tabellen i vedlagt Excel-ark
(Se oversikt over hvor mange flyktninger hver av landets kommuner bes bosette, i Excel-ark som kan lastes ned under "Dokumenter" lengre ned på siden.)
Anmodning 2025 – Det totale antallet flyktninger Integrerings- og mangfoldsdirektoratet ber den enkelte kommune om å bosette i løpet av 2025. (I dette tallet inngår også eventuelle enslige mindreårige som kommunen blir anmodet om å bosette).
Enslige mindreårige 2025 – Dette er barn og ungdommer som kommer til Norge uten foreldre, eller andre omsorgspersoner, og skal bosettes her i 2025.
Anmodning 2024 – Det totale antallet flyktninger Integrerings- og mangfoldsdirektoratet ba den enkelte kommune om å bosette i år. Dette tallet er senere nedjustert fordi det har vært et mindre behov for bosetting enn først antatt.
Vedtak 2024 – Antallet flyktninger som den enkelte kommune har vedtatt å bosette i løpet av 2024.
Nøkkelord
Kontakter
Simen Slette SundeIMDi
Tel:95808483siss@imdi.noBilder
Dokumenter
Om oss
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er et fagdirektorat og kompetansesenter som skal bidra til å utvikle og iverksette regjeringens integreringspolitikk. IMDi skal
۰ ivareta arbeidet med bosetting av flyktninger
۰ legge til rette for at flere innvandrere deltar i arbeids- og samfunnsliv
۰ jobbe mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
۰ gi faglige innspill til videreutvikling av integreringspolitikken og sørge for god samordning på feltet
۰ produsere og formidle forskning, utredninger, statistikk og god praksis
۰ bidra til en profesjonell og serviceinnstilt offentlig sektor
۰ være fagmyndighet for tolking i offentlig sektor
Følg pressemeldinger fra IMDi
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra IMDi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra IMDi
Vant pris for bosetting og integrering av flyktninger7.11.2024 15:58:01 CET | Pressemelding
Til stor applaus fra salen mottok Namsos-ordfører Amund Lein den gjeve Bosettings- og integreringsprisen for 2024.
Nominert til pris for bosetting av flyktninger2.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Når flyktninger kommer til landet, trenger de et hjem, opplæring og arbeid. Det sørger kommunene for. Og noen utmerker seg ekstra: Andøy, Eigersund, Namsos, Søndre Land og Tromsø er nominerte til årets Bosettings- og integreringspris.
Integrering av innvandrere – flere piler peker rett vei28.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Det snakkes mye om innvandrere og kriminalitet. Den utviklingen er bekymringsfull, samtidig er bildet sammensatt. En ny rapport om integreringen viser flere positive utviklingstrekk.
Hvilken bedrift er best på mangfold?21.8.2024 08:35:36 CEST | Pressemelding
Kjenner du til en arbeidsplass med stort mangfold blant ansatte? Forskning har fastslått at det er lønnsomt! Nå kan du nominere virksomheten til den gjeve Mangfoldsprisen.
Flere flyktninger over til arbeid etter endt introduksjonsprogram24.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Av de 11 400 flyktninger som avsluttet introduksjonsprogram i 2023, gikk om lag halvparten direkte over til arbeid eller utdanning etter avsluttet program. Fordrevne fra Ukraina utgjør den største gruppen. Det er mange flere som har avsluttet introduksjonsprogrammet i 2023 sammenlignet med 2022, da det var i underkant av 3 000 deltakere som avsluttet programmet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom