Få kvinner blant toppene på FNs klimatoppmøte
Kvinner og jenter blir hardest rammet av klimaendringene. Likevel er det bare åtte kvinner blant de 78 stats- og regjeringslederne på FNs klimatoppmøte i Baku.
– De siste årene er det tatt flere grep for å sette likestilling på dagsorden under FNs klimatoppmøte. Likevel er det fortsatt ikke likestilling ved forhandlingsbordet, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
På fjorårets klimatoppmøte utgjorde kvinner 15 av 133 stats- og regjeringssjefene som var til stede, og 34 prosent av nasjonale delegater. Kun to prosent av delegasjonene hadde kjønnsbalanse. Tallene har vært stabile det siste tiåret.
– Vi ser den sammen underrepresentasjonen av kvinner også når det skal utformes klimapolitikk på lokalt og nasjonalt nivå. Det gjør at vi går glipp av viktige perspektiver, som vi må ha med dersom vi skal få til gode klimaløsninger for alle, sier Georgsen.
En ny rapport fra CARE, som i tillegg til de globale perspektivene gjør et dypdykk i fire ulike land (Vietnam, Equador, Madagaskar og India), viser at kvinner i mindre blir involvert og lyttet til når lokale tiltak diskuteres og utvikles, til tross for at kvinner er de som står for produksjon av mat i landbruket lokalt.
– På lokalt nivå er det blant annet manglende utdanning som gjør at kvinner ikke deltar i fora der klimapolitikk og -tiltak utformes. Men i rapporten ser vi også at i tilfeller der kvinner deltar, snakker de mindre enn menn, og deres bidrag blir sett på som mindre verdifulle, sier Georgsen, og legger til:
– Likestilling mellom kjønnene er også et bærekraftsmål, og det er det en god grunn til. Klimakrisen må møtes på en inkluderende måte, som ikke diskriminerer noen. Vi går glipp av viktige perspektiver og innovasjonskraft hvis kvinner ikke deltar.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder
Om CARE
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
1000 dager med krig i Ukraina19.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er gått tusen dager siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Sivile – og særlig kvinner – betaler den største prisen.
CARE Norge: Trump-seier kan få dramatiske konsekvenser for millioner av kvinner6.11.2024 12:16:58 CET | Pressemelding
Forrige gang Donald Trump hadde makten i USA, kuttet han i amerikanske bistandsmidler til organisasjoner som jobber med abort. CARE Norge frykter det samme vil skje igjen. – Det kan få dødelige konsekvenser, advarer generalsekretær Kaj-Martin Georgsen.
Stort behov for vinter-støtte til Ukraina31.10.2024 09:40:44 CET | Pressemelding
– De iskalde temperaturene som vi vet er på vei er livsfarlige for folk som lever i krigens ruiner, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær CARE Norge.
CARE Norge: UNRWA-nei er katastrofalt for folk i nød29.10.2024 16:07:10 CET | Pressemelding
I går vedtok Israels nasjonalforsamling to lover som vil gjøre det umulig for UNRWA å operere i Gaza og på Vestbredden. – En uutholdelig situasjon, sier CARE Norge.
Nord-Gaza: To ansatte i CARE-partner Juzoor drept17.10.2024 16:45:27 CEST | Pressemelding
Det gjennomføres stadig flere angrep mot helsearbeidere og mot de få helseklinikkene som er igjen på Gazastripen. Den siste uka er to ansatte i CAREs partnerorganisasjon Juzoor drept.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom