CARE

Jordskjelvet i Myanmar: Vanskelig hjelpearbeid

Del

Mangel på drivstoff og strøm hindrer hjelpearbeidet. – Gjør det vanskelig å få på plass god nok kommunikasjon til å sikre en effektiv hjelpeinnsats, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge

Ødeleggelsene er store etter at et jordskjelv med en styrke på 7.7 rammet Myanmar forrige uke.
Ødeleggelsene er store etter at et jordskjelv med en styrke på 7.7 rammet Myanmar forrige uke. CARE

– Jeg trodde jeg skulle dø den dagen, sier en CARE-ansatt i landet om de skjebnesvangre timene fredag 28. mars. Da rammet jordskjelvet som ble målt til 7,7 i styrke.  

Millionbyen Mandalay er hardt rammet. Mangel på drivstoff og strøm i området hindrer hjelpearbeidet.  

– Det gjør det vanskelig å få på plass god nok kommunikasjon til å sikre en effektiv hjelpeinnsats. Vi er helt avhengige av at teamene våre kan kommunisere med hverandre, med leverandører og med andre hjelpeaktører, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.  

CARE jobber nå for å tilby mat, vann og helsehjelp til folk som er rammet.  

– Vi vurderer også fortløpende om vi kan tilby folk kontanter som nødhjelp. Det er en effektiv måte å sikre folk hjelp på, på en måte som ikke går på verdigheten løs i en umiddelbar krise som dette, så lenge markedet er intakt og prisene ikke stiger, sier Georgsen. 

– Jeg trodde jeg skulle dø 

Alle CAREs ansatte i landet er nå gjort rede for. En av dem var i sjette etasje av et hotell da skjelvet startet. 

– Det var forferdelig. Jeg klarte ikke å stå oppreist. Jeg rullet rundt på gulvet og ble kastet fra den ene siden av rommet til den andre. Jeg trodde jeg skulle dø, forteller den ansatte, som klarte å komme seg ut sammen med søsteren sin i løpet av en pause i skjelvet.  

– Alle hadde panikk. Bare noen minutter etter at vi var ute, kom det et nytt skjelv. En toetasjes bygning kollapset rett foran øynene mine. Folk var hjelpeløse. Jeg trodde virkelig jeg skulle dø den dagen. Motorsykler ble kastet opp i luften og folk ble slengt rundt. Det var sjokkerende, forteller den ansatte.  

– Landet var ikke forberedt 

På grunn av den ekstremt vanskelige sikkerhetssituasjonen i Myanmar, ønsker CAREs ansatte å være anonyme når de deler sine inntrykk fra naturkatastrofen. Særlig når det gjelder å påpeke at det raskt ble tydelig hvor begrenset kapasiteten til en helhetlig hjelperespons er lokalt. 

– Folk tok med skadede familiemedlemmer til sykehuset, men de har ikke kapasitet til å ta imot alle som trenger det. Det er veldig tydelig at landet ikke var forberedt på dette, sier en CARE-ansatt.  

CARE har vært til stede i Myanmar siden 1995, og jobber blant annet for bedre tilgangen til helsehjelp og matsikkerhet i landet.  

– De humanitære behovene i Myanmar var store allerede før dette jordkjelvet: FN anslo at nesten 20 millioner mennesker ville trenge nødhjelp i 2025. Vi i CARE jobber nå sammen med andre aktører lokalt for å sikre at hjelpen når frem til de mest sårbare, og ser spesielt på kvinner og jenters behov, sier Georgsen.  

Nøkkelord

Kontakter

om CARE

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye