Nødhjelp deles ut mens dødstallene stiger i Myanmar
De katastrofale følgene av jordskjelvet blir tydeligere for hver time som går, forteller CARE i Myanmar.

CARE jobber sammen med lokale partnere for å dele ut nødhjelp til lokalsamfunn som ble rammet av det katastrofale jordskjelvet fredag for en uke siden. Tusenvis av mennesker er fortsatt savnet i ruinene.
– Redningsteam jobber fortsatt med å finne mennesker i ruinene. Håpet om å finne overlevende er nå veldig liten. Sykehusene er overfylt. De fysiske og mentale sårene etter denne krisen vil folk bære med seg i lang tid, sier Arif Noor, landdirektør i CARE Myanmar.
Måtte grave ut sønnen
CARE var allerede til stede i det rammede området, og kunne derfor raskt bistå med nødhjelp til ofrene etter jordskjelvet.
– Akkurat nå prioriterer vi å møte folks grunnleggende behov, men situasjonen krever langt mer, sier Noor.
Tin Tin Mya måtte grave sønnen sin ut ut da huset deres fant sammen.
– Det tok litt tid før vi fant ham. Jeg vet ikke om jeg kan beskrive de minuttene som gikk. Hodet spant. Jeg hadde det ene barnet mitt, men ikke det andre. Han var fanget under ruinene. Vi klarte heldigvis å dra ham ut, forteller hun.
For Mya er penger nå den store bekymringen.
– Nå får vi tak i barnemat og det vi trenger akkurat nå, men vi trenger penger for å dekke utgiftene våre, sier hun.
Folk sover på gata
Som Mya og familien, har mange nå mistet alt de eier. CAREs hjelperespons er i første omgang å dele ut kontanter, førstehjelpsutstyr, gi grunnleggende helsehjelp, rent vann, mat og hygieneartikler til ofrene.
– I en krise som dette, hvor markedet fortsatt fungerer, er kontanter en effektiv og verdig måte å hjelpe folk på. Da er det opp til folk selv å prioritere ut fra sine behov, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Temperaturene er nå oppe i 40 varmegrader, og om en måned starter regntiden. CARE forbereder for en langvarig hjelperespons.
– Folk trenger husly. Katastrofen har tvunget allerede sårbare lokalsamfunn i kne. Traumatiserte mennesker sover på gata, de mangler rent vann, mat og en måte å unnslippe varmen på. De vet ikke hvor de skal gå for å komme i sikkerhet, forteller han.
– Vårt nødhjelpsteam ser total ødeleggelser over alt. For å møte behovene nå, trenger vi en storskala humanitær hjelpeinnsats. Folk i Myanmar har ikke tid til å vente, legger han til.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder


Om CARE
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Syriske flyktninger vender hjem til et land i ruiner20.6.2025 12:57:50 CEST | Pressemelding
Etter mer enn et tiår med konflikt er det nå et håp at flyktninger i Syria kan vende tilbake. Men har de noe å vende tilbake til?
DR Kongo: Bistandskutt rammer voldtektsofre16.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Konflikten øst i DR Kongo har ført til en eksplosjon i seksuell vold mot kvinner og jenter. Samtidig fører bistandskutt til stans i viktig helsehjelp til voldtektsofre.
Norske kapitalforvaltere styrker innsatsen for likestilling13.6.2025 08:47:02 CEST | Pressemelding
Likestilling har blitt viktigere for norske kapitalforvaltere som vurderer hvor de skal investere sparepengene dine. Samtidig utgjør det globale politiske landskapet en trussel for fortsatt fremgang.
Derfor er CARE kritiske til Gaza Humanitarian Foundation30.5.2025 16:15:08 CEST | Pressemelding
– Etableringen av GHF er en distraksjon som tar oppmerksomheten bort fra det akutte behovet for å få nødhjelp til de som trenger det mest. Tilgang på mat brukes nå for å kontrollere en utsultet befolkning, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
To ansatte i CARE-partner drept i Gaza22.5.2025 13:14:30 CEST | Pressemelding
Et israelsk angrep tok livet av en sykepleier og en sjåfør som begge var hjelpearbeidere i CAREs partner Juzoor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom