Denne uka i FN: FN-sambandets guide til klimatoppmøtet COP29
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
COP29: FN-sambandets guide til klimatoppmøtet
I dag, mandag 11. november, begynner årets «klimahøydepunkt», COP29. Her er det du bør få med deg. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet
I november har Storbritannia presidentskapet i Rådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.
Mandag: Sikkerhetsrådet vil holde en orientering – på høyt nivå – om Sudan, og en orientering under dagsordenpunktet «Beskyttelse av sivile» for å diskutere matmangel i Gaza, etterspurt av Rådets kontaktpunkter for konflikt og sult, etter at den integrerte komiteen for vurdering av hungersnød (IPC) utstedte et varsel den 8. november for å «uttrykke bekymring for en overhengende og betydelig sannsynlighet for at hungersnød vil oppstå, på grunn av den raskt forverrede situasjonen på Gazastripen».
Onsdag: Rådet vil stemme over et utkast til en resolusjon om fornyelse av sanksjonstiltakene mot Jemen og mandatet til ekspertpanelet som støtter sanksjonskomiteen for landet. Rådet vil også holde lukkede konsultasjoner om situasjonen i Jemen.
Torsdag: Sikkerhetsrådet vil stemme over to resolusjonsutkast: ett som fornyer mandatet til FNs flerdimensjonale integrerte stabiliseringsoppdrag i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA), og et annet som fornyer mandatet til FNs midlertidige sikkerhetsstyrke for Abyei (UNISFA) og forlenger oppdragets støtte til den felles grenseverifikasjons- og overvåkningsmekanismen (JBVMM). Rådet vil også holde sin årlige orientering fra lederne av Rådets komiteer som arbeider med terrorbekjempelse.
Ellers denne uken er det trolig at Sikkerhetsrådet vil fortsette behandlingen av et resolusjonsutkast om Myanmar, og det er også sannsynlig at medlemmene vil diskutere et resolusjonsutkast om krigen i Gaza, som er utarbeidet av de ti innvalgte medlemmene (E10) i FNs Sikkerhetsråd. Rådsmedlemmene kan også fortsette å forhandle om et resolusjonsutkast som ber generalsekretæren om å starte planleggingen av å omdanne det multinasjonale sikkerhetsstøtteoppdraget (MSS) på Haiti til en fredsbevarende FN-operasjon.
Gaza: Nærmere 70 prosent av drepte er kvinner og barn
FN har verifisert identiteten til 8 119 av de drepte i Gaza. Kvinner og barn utgjør nesten 70 prosent, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter. Catharina Bu, leder i FN-sambandet, sier til NRK at den nye rapporten er en dyster og dramatisk lesning. — I over ett år nå har vi sett, i sanntid, drap på sivile og brudd på folkeretten i Gaza. Disse bruddene kan utgjøre krigsforbrytelser, understreker hun. Bu mener at verdenssamfunnet må ta grep og sikre rettferdighet for disse alvorlige folkerettsbruddene. Les saken på NRKs sider.
Gaza: «Totalt sammenbrudd», advarer utviklingsministeren
— Det siste året har befolkningen i Gaza blitt påført enorme lidelser, og vi ser nå et totalt sammenbrudd på alle nivåer, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.. Over 43 000 mennesker er drept. Hele familier er utryddet. 60 000 barn er akutt underernærte. Byer er jevnet med jorda. 2 millioner er internt fordrevet. Syke får ikke nødvendig helsehjelp, understreker hun. Les saken på regjeringens sider.
Gaza og Libanon: Lidelsene fortsetter for sivile
Den månedslange israelske beleiringen av Nord-Gaza har ført til at sivile befinner seg på randen av en katastrofe, og hindrer dem i å få tilgang til det viktigste de trenger for å overleve, inkludert vann, advarte FN-topper. Les saken på UN News.
Gaza: Hvordan har krigen påvirket UNRWAs evne til å støtte palestinere?
I tillegg til å gi nødhjelp til dem som bor i de okkuperte palestinske områdene, tilbyr UNRWA, organisasjonen for palestinske flyktninger, også en rekke viktige tjenester. I Gaza har den årelange krigen alvorlig truet deres evne til å levere. Les saken på UN News.
Sudan: Mennesker på flukt har opplevd «ufattelige lidelser og brutale overgrep»
Sudans fordrevne har utholdt «ufattelige lidelser» i sin søken etter ly fra den pågående krigen i landet, advarte FNs humanitære organisasjoner på fredag. Les saken på UN News.
Ukraina: Atomsikkerhetssituasjonen er «svært utfordrende», advarer FNs atombyrå
Midt i en stadig dypere humanitær krise i Ukraina som følge av den pågående russiske invasjonen, sier sjefen for FNs atomenergibyrå (IAEA) at sikkerheten ved landets største kjernekraftverk «fortsatt er en dyp kilde til bekymring». Les saken på regjeringens sider.
Menneskerettigheter
Mexico: FN-ekspert bekymret over kriminalisering, vilkårlig fengsling og lange straffer for urfolksaktivister
— Jeg er bekymret over at mange urfolksaktivister ikke bare har blitt kriminalisert for sine fredelige og legitime aktiviteter, men at de også har blitt idømt svært lange fengselsstraffer eller langvarig varetektsfengsling, med den åpenbare hensikten å hindre dem i å utføre sitt menneskerettighetsarbeid, sier FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforkjempere, Mary Lawlor. Les saken på OHCHRs sider.
Oppfordrer Norge til å trå til: — En ny Trump-periode er dårlige nyheter for verdens kvinner
Norge bør gå i bresjen, mener IPPF-styremedlem Jon Lomøy, når organisasjoner som jobber med seksuell og reproduktiv helse nå rigger seg for hvordan de skal kunne fortsette å hjelpe kvinner og familier hvis støtte fra USA blir kuttet. Les saken i Panorama nyheter.
På tide å bryte ned arven fra slaveri og kolonialisme som påvirker den afrikanske diasporaen
Til tross for fremskritt de siste ti årene for å fremme og beskytte menneskerettighetene til svarte mennesker over hele verden, fortsetter rasisme og diskriminering, sa presidenten for FNs generalforsamling fredag. Les saken på UN News.
Regjeringen legger frem ny handlingsplan mot antisemittisme. Les saken på regjeringens sider.
Nicaragua: Urovekkende undergraving av frihet og akademisk autonomi, advarer uavhengig FN-ekspertgruppe. Les saken på UN News.
Mosambik: FNs menneskerettighetssjef oppfordrer til nedtrapping av spenningene etter valget. Les saken på OHCHRs sider.
Brasil: Domfellelser for drapene på Franco og Gomes er en milepæl, men kampen for full rettferdighet er ikke over, sier FN-eksperter. Les saken på OHCHRs sider.
FNs rettighetssjef oppfordrer til fremgang i etterforskningen av drap på LHBTIQ+-personer. Les saken på OHCHRs sider.
Bekjempelse av ulovlig finansiering av leiesoldater og relaterte aktører må prioriteres: FN-eksperter. Les saken på OHCHRs sider.
Mennesker på flukt
Mennesker tvunget på flukt når rekordhøye 123 millioner
FNs høykommissær for flyktninger oppfordrer til «presserende internasjonal støtte» etter at antallet tvangsfordrevne personer på verdensbasis har nådd 123 millioner. Pågående konflikter i Libanon, Sudan og andre steder har vært sentrale drivkrefter bak denne økningen. Les saken på fn.no.
Arbeidsliv
COP29: Rettferdig omstillingspolitikk må prioritere arbeidstakerrettigheter og anstendig arbeid, understreker ILO
Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) vil fremheve den avgjørende rollen sosial dialog og arbeidstakerbeskyttelse spiller for å fremme en inkluderende grønn omstilling på FNs klimakonferanse. Les saken på ILOs sider.
Arbeidslivsnytt – oktober 2024
Denne måneden har vært viktig for ILO og internasjonalt arbeidsliv, med fokus på grønne jobber før, under og etter Naturtoppmøtet COP16, men også omsorgsarbeid i slutten av måneden. Les saken på fn.no.
Regjeringen styrker europeisk samarbeid mot arbeidslivskriminalitet
Norge tar et viktig steg for å forsterke innsatsen mot kriminalitet i arbeidslivet over landegrensene. Gjennom full deltakelse i det europeiske arbeidsmarkedsbyrået, ELA, får vi nå en mulighet til å samarbeide tettere om å få bukt med alvorlige lovbrudd som hvitvasking, svart arbeid og organisert kriminalitet knytt til arbeidslivet. Les saken på regjeringens sider.
Matsikkerhet
Usunn mat fører til skjulte kostnader på 8 billioner dollar i året
De fleste av de skjulte kostnadene ved matsystemer i landbrukssektoren verden over stammer fra helsekonsekvenser knyttet til ikke-smittsomme sykdommer som hjertesykdom, hjerneslag og diabetes, ifølge en ny rapport fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Les saken på UN News.
Gaza: FN advarer om «en truende katastrofe» - høy risiko for hungersnød i nord
Det er stor sannsynlighet for at hungersnød er nært forestående i områder nord på Gazastripen, sa eksperter på matsikkerhet fredag. Les saken på UN News.
Nigeria: 33,1 millioner mennesker vil oppleve matmangel i 2025, advarer WFP
En ny vurdering viser at over 33 millioner mennesker vil oppleve akutt matmangel i Nigeria i 2025, og at antallet mennesker som er i en nødsituasjon, vil bli nesten fordoblet på grunn av økonomiske vanskeligheter, klimakrisen og volden i nordøst. Les saken på WFPs sider.
Myanmar: Truende hungersnød i Rakhine er et signal på en større krise
Opptil to millioner mennesker i delstaten Rakhine i Myanmar står overfor en alvorlig fare for hungersnød, midt i en bredere økonomisk kollaps og en forverret humanitær krise som ble utløst av at militæret i 2021 styrtet den demokratisk valgte regjeringen. Les saken på UN News.
Helse
COP29: WHO krever at helse innlemmes i klimaforhandlingene
I forkant av FNs klimatoppmøte i Baku i 2024 (COP29) oppfordrer Verdens helseorganisasjon (WHO) til å gjøre slutt på avhengigheten av fossilt brensel og tar til orde for tilpasning og motstandsdyktighet med mennesket i sentrum. Les saken på WHOs sider.
Gaza: Den andre runden av poliokampanjen er fullført, mens konflikten og angrepene pågår
Den andre runden av poliovaksinasjonskampanjen på Gazastripen ble avsluttet på tirsdag, og i alt 556 774 barn under 10 år ble vaksinert med en ny dose poliovaksine, og 448 425 barn mellom 2 og 10 år fikk A-vitamin, etter de tre fasene som har blitt gjennomført de siste ukene. Les saken på WHOs sider.
Cyberangrep mot helsevesenet: En global trussel som ikke kan overses
En alarmerende økning i ransomware-angrep setter verdens helseinfrastruktur i kritisk fare, setter pasientsikkerheten i fare og destabiliserer helsesystemene, advarte lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), da Sikkerhetsrådet var samlet for å diskutere strategier for å motvirke den økende trusselen. Les saken på UN News.
Vold mot barn: På tide å «snu tidevannet»
Mer enn 100 regjeringer har inngått en historisk forpliktelse om å få slutt på vold mot barn under et historisk arrangement i Bogotá i Colombia. Les saken på UN News.
Sudan lanserer den første malariavaksinen i et banebrytende helseinitiativ for barn. Les saken på UN News.
Klima og miljø
WMO: 2024 ligger an til å bli det varmeste året noensinne
Ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) ligger 2024 an til å bli det varmeste året som er registrert, med en global gjennomsnittstemperatur nær overflaten som er enda høyere enn i 2023. Les saken på WMOs sider.
Tilpasning eller gå til grunne: FN oppfordrer til hastetiltak på klimatoppmøtet COP29
Uansett hva som skjer, må landene snarest øke innsatsen for klimatilpasning, advarte FNs miljøprogram (UNEP), og startet med en forpliktelse om å øke finansieringen av klimatilpasning på det kommende COP29-toppmøtet. I sin rapport «Adaptation Gap Report 2024: Come Hell and High Water», advarte UNEP om at sårbare lokalsamfunn allerede bærer hovedbyrden av klimaendringene gjennom ekstremvær og katastrofer. Les saken på UN News.
COP29: Marianne Karlsen skal forhandle om klima på «verdens viktigste toppmøte»
— Norges stemme i klimaforhandlingene er sterkere enn størrelsen på landet vårt skulle tilsi, sier klimaforhandler Marianne Karlsen (53). Som nestleder i det norske forhandlingsteamet, jobber hun på spreng fram mot klimatoppmøtet COP29, som starter på mandag. Les saken i Panorama nyheter.
Laveste klimagassutslipp siden 1990
De endelige utslippstallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at utslippene av klimagasser i Norge gikk ned med 4,7 prosent fra 2022 til 2023. Les saken på regjeringens sider.
20 år etter tsunamien i 2004: Hva har skjedd siden?
I forkant av 20-årsjubileet for tsunamien i Det indiske hav i 2004 har UNESCO laget en omfattende brosjyre som beskriver globale tiltak som er iverksatt under UNESCOs koordinering for å forbedre beredskapen og responsen på tsunamier over hele verden. For journalister som planlegger å dekke saken i desember, inneholder dette dokumentet viktig bakgrunnsinformasjon, casestudier, eksperter og data. Les saken på UNESCOs sider.
Utdanning
UNESCO: Mer handling trengs for å bekjempe vold og mobbing i skolen
Nesten én av tre elever verden over sier at de har blitt fysisk angrepet minst én gang i løpet av året, opplyser FNs organisasjon for utdanning og kultur, UNESCO. Les saken på UNESCOs sider.
Merk deg! Kommende arrangementer
28. oktober–22. november: Den 81. sesjonen i Komiteen mot tortur (CAT). Les mer om arrangementet.
4.–15. november: Den 47. sesjonen av FNs landhøringer om menneskerettigheter, Universal Periodic Review (UPR), der 14 land skal gjennomgås. Norge hadde sin landhøring på mandag 4. november. Les mer om arrangementet.
11. november: Generalforsamlingen skal holde sitt 35. og 36. plenumsmøte, som skal handle om hvordan sikre en rettferdig representasjon i Sikkerhetsrådet og økning av antall rådsmedlemmer. Les mer om arrangementet.
11. november: Den 18. årlige konferansen i protokoll V om eksplosive etterlatenskaper fra krigshandlinger (ERW). Les mer om arrangementet.
11.–12. november: Den 4. globale ministerkonferansen om antimikrobiell resistens. Les mer om arrangementet.
11.–22. november: Det 29. partsmøtet under FNs klimakonvensjon (COP29). FN-sjefen, António Guterres, deltar fra mandag 11. til tirsdag 12. november, utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim vil være til stede fra torsdag 14. november til søndag 17. november, og klima- og miljøminister Tore O. Sandvik vil delta fra lørdag 16. til fredag 22. november. Les mer om arrangementet.
11.–22. november: Den diplomatiske konferansen for å inngå og vedta en «designavtale», arrangert av WIPO. Les mer om arrangementet.
12. november: Den internasjonale domstolen (ICJ) avsi sine dommer om foreløpige innsigelser i sakene om anvendelse av den internasjonale konvensjonen om avskaffelse av alle former for rasediskriminering (Armenia mot Aserbajdsjan og Aserbajdsjan mot Armenia). Les mer om arrangementet.
12.–14. november: Det 3. møtet mellom sesjonene i den 67. sesjonen i FNs narkotikakommisjon. Les mer om arrangementet.
12.–15. november: Verdens dataforum 2024, arrangert av FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker (DESA). Les mer om arrangementet.
12.–15. november: Den 194. sesjonen i Verdensforumet for harmonisering av kjøretøyreguleringer. Les mer om arrangementet.
13.–15. november: 2024-møtet mellom konvensjonspartene (CCW) i Våpenkonvensjonen. Les mer om arrangementet.
14. november: LO og Film fra Sør inviterer til filmvisning av «Farming the Revolution», etterfulgt av en panelsamtale. Les mer om arrangementet.
Fra FN-kalenderen:
- 14. november: Verdens diabetesdag
- 16. november: Internasjonal toleransedag
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Løvslett DanboltSenior kommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Nina S. Martin blir ny kommunikasjonssjef i FN-sambandet6.12.2024 14:20:04 CET | Pressemelding
Martin har bred erfaring innen kommunikasjonsfeltet, blant annet som journalist, programleder, sjefredaktør og partner i produksjonsbyrå.
Denne uka i FN: Ingen plastavtale vedtatt!2.12.2024 13:21:44 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN
Denne uka i FN: Vold mot kvinner – verdens mest utbredte menneskerettighetsbrudd25.11.2024 14:17:24 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Tre ting vi har lært fra COP2918.11.2024 16:12:12 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte5.11.2024 07:30:00 CET | Presseinvitasjon
Sex og Politikk, SNU, Utenriksdepartementet, UNFPA og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FN-rapport om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Dette arrangementet vil samle Bjørg Sandkjær, statssekretær i UD, ungdomspolitikere og FN, på torsdag 7. november.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom