Medietilsynet

Foreldre oppfordres til å overholde aldersgrensen på sosiale medier

Del

Seks statlige etater går sammen og oppfordrer foreldre til å holde aldergrensen på sosiale medier for barna sine. Budskapet i den nye kampanjen er at det er en betydelig risiko for at barn blir utsatt for skadelig påvirkning i sosiale medier.

Hånd holder en telefon der appene for sosiale medier er oppe på skjermen.

Sju av ti 9-12-åringer bruker sosiale medier, selv om aldersgrensen er 13 år, ifølge Medietilsynets undersøkelse “Barn og medier 2024”. Undersøkelsen viser også at norske barn får smarttelefon tidligere enn før.  

Seks etater går sammen om klar anbefaling 

Samtidig svarte bare 27 prosent av foreldrene til 9-12-åringer at deres barn bruker sosiale medier daglig eller ukentlig. 

– Tallene kan tyde på at bruken av sosiale medier er større blant de yngste barna enn mange foreldre er klar over. Dette er tjenester der vi vet at barn kan bli eksponert for både innhold og atferd som kan være skadelig for dem, slik som vold, kroppspress og ulovlig bildedeling. Derfor har seks statlige etater nå gått sammen om en klar anbefaling til foreldrene om å ikke gi barna tilgang til sosiale medier hvis de er under aldersgrensen, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand. 

I tillegg til Medietilsynet, står Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Forbrukertilsynet, Helsedirektoratet, Politidirektoratet og Utdanningsdirektoratet bak kampanjen.  

Regjeringen vil heve aldersgrensen 

Aldersgrensen for når barn selv kan samtykke til at sosiale medier behandler personopplysningene deres, er i dag 13 år. Nylig foreslo regjeringen å øke aldersgrensen til 15 år, og utreder å lovregulere en absolutt aldersgrense for sosiale medier. 

– Jeg er opptatt av at foreldre ikke skal stå alene i møte med teknologigigantene. Vi vet at mange foreldre synes det er vanskelig å si nei til at barna skal få bruke sosiale medier, av frykt for at de skal falle utenfor. Derfor er det bra at etater som jobber for en trygg digital oppvekst, nå er tydelige og samstemte i å anbefale at aldersgrensen overholdes, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe. 

Kampanjen skal nå foreldre med barn under 15 år

De seks etatene som står bak den nye kampanjen, har alle deltatt i arbeidet med en ny handlingsplan for trygg digital oppvekst, som nylig ble overlevert barne- og familieministeren. Der pekes det blant annet på at barna i for stor grad har vært overlatt til seg selv på nett, og at ansvaret for en trygg digital oppvekst, ikke kan overlates til barna selv. Styrket regulering og kompetanseheving blant yrkesgrupper som jobber med barn, er trukket fram som viktige tiltak i arbeidet med handlingsplanen. 

– Samtidig er foreldrene førstelinjen mot barna, og derfor henvender vi oss til foreldre i denne kampanjen. Budskapet er klart: Overhold aldergrensen. Slik kan foreldrene bidra til å beskytte barn mot skadelig innhold og ubehagelige opplevelser på nett, sier Mari Velsand.  

Målgruppen for kampanjen er foreldre som har barn under 15 år.

Nøkkelord

Kontakter

Om Medietilsynet

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Medietilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye