Klarer du deg en uke uten internett og mobil?
Ekstremvær og planlagt vedlikehold er hovedgrunnene til at vi mister mobil- og internettilgang. Har du tenkt over hva du skal gjøre om du ikke kan ringe eller få tak i informasjon slik du pleier? Her får du fem tips på “ekom-prepping”.

Denne uka sendes de nye egenberedskapsrådene ut til alle i Norge. Rådet fra myndighetene er blant annet at vi skal ha mat og vann til å klare oss på egenhånd i en uke. Men har du tenkt på hvordan du skal forberede deg på at du ikke har tilgang til internett eller kan ringe og sende meldinger fra mobilen under en krise?
– Mange av oss har blitt gode på å lagre vann og mat i kjelleren, og å følge myndighetenes råd for egenberedskap, men vi tror kanskje færre forbereder seg på hva de kan gjøre for å sikre tilgangen til mobil og internett når for eksempel uværet rammer eller krisen treffer, sier sikkerhetsdirektør Svein Scheie i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
Nylig publiserte Nkom årets risiko- og sårbarhetsanalyse som blant annet viser at Norge står ovenfor flere trusler mot den digitale infrastrukturen i Norge. En økning i antall cyber- og innsidetrusler, sabotasjer på norsk infrastruktur og GNSS-forstyrrelser i Finnmark er noe av det som kan påvirke nordmenns tilgang på mobil- og bredbåndsnett.
– Vi klarer oss fint uten sosiale medier en stund, men i en krisesituasjon er det spesielt viktig at vi kan snakke sammen, og at vi også har tilgang til informasjon fra media og myndigheter, fortsetter sikkerhetsdirektøren.
Her er 5 ekom-beredskapsråd:
-
Lad opp mobiltelefonen din, datamaskinen, powerbanken, elbilen og fyll på tanken hvis du har en bil som går på drivstoff. Da har du alternative strømkilder hvis det skulle oppstå et strømbrudd.
-
Vurder abonnement hos ulike mobiloperatører - så mister ikke alle i husstanden dekningen dersom det oppstår en feil i ett av mobilnettene. Mange mobiltelefoner har også mulighet for å ha to eller flere SIM-kort/eSIM.
-
Ha en DAB-beredskapsradio som går på batteri tilgjengelig. Nødnummeret vil fungere så lenge én operatør fortsatt har dekning. Og selv om det er utfall hos din operatør, så kan du sjekke med naboen som kanskje har en annen tilbyder som ikke er rammet.
-
Husk at du kan bruke wifi på mobil til å ringe hvis eksempelvis mobilnettet er nede. Dersom strømmen er slått ut, men fibernettet fortsatt er oppe og går, kan du koble ruteren og modemet ditt på en UPS-enhet slik at internett fortsatt fungerer.
-
Myndighetene har sørget for at det i flere kommuner i landet er sikret tre døgn reservestrøm til enkelte basestasjoner rundt for eksempel kommunehus eller kommunesenter. Dit kan du dra om du har mistet mobildekningen der du bor, og trenger dekning for viktig kommunikasjon. Her kan du se en oversikt over hvor i landet Nkom har etablert forsterket ekom.
Nøkkelord
Kontakter
Rita Lund ThuneKommunikasjonsdirektørNasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Tel:+47 922 06 466rlt@nkom.noSvein Sundfør ScheieFungerende avdelingsdirektør for sikkerhet i Nkom
Tel:95211189sss@nkom.noBilder


Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Etterlyser utstyr som er avhengig av 2G-nett7.4.2025 13:51:29 CEST | Pressemelding
Nkom skal undersøke om det er sikkerhet- og beredskapssystemer som ikke vil virke etter at 2G-nettet slukkes. Nå bes offentlige og private virksomheter om å melde fra.
Nå må smartklokken din bli sikrere2.4.2025 12:04:21 CEST | Pressemelding
Utstyr som kan kobles på internett må følge nye sikkerhetskrav fra 1. august. Produsenter og importører bør allerede nå sette seg inn i de nye reglene.
Ny rapport kartlegger svakheter i digital infrastruktur27.3.2025 12:59:24 CET | Pressemelding
En ny analyse bestilt av regjeringen viser sårbarheter i infrastrukturen for mobil og internett i Buskerud og Innlandet. Det er viktig å få fakta på bordet slik at vi kan sikre og trygge mobildekning og internett for folk i Ål og Hallingdal, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.
Presseinvitasjon: Overlevering av ny risiko- og sårbarhetsanalyse for Buskerud og Innlandet24.3.2025 12:49:17 CET | Pressemelding
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har kartlagt sårbarhetene i den digitale infrastrukturen i Innlandet og Buskerud. Regionen ble hardt rammet av ekstremværet Hans i 2023, og det er nå avdekket flere sårbarheter i fibernettet som krever umiddelbare tiltak. Torsdag 27.mars inviteres media til å delta på overleveringen av rapporten til digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung på rådhuset i Ål i Hallingdal.
Mener mindre regulering nå vil gi lavere priser24.3.2025 12:16:48 CET | Pressemelding
Nordmenn betaler mer for tilgang til internett sammenlignet med svenske, danske og finske kunder. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) foreslår nå å slippe opp reguleringen, etter at flere bredbåndsselskaper har bekreftet at de vil åpne nettene sine for konkurrerende selskaper.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom