Osteoporosedagen: Kvinner trenger mer kalsium enn før
Kvinner er en stor andel av de som rammes av beinskjørhet. Foruten genetikk, kan livsstil være en av årsakene til sykdommen. Å sørge for rikelig med fysisk aktivitet og nok kalsium, er blant de forebyggende grepene man selv kan ta.
Beinskjørhet, på fagspråket kalt osteoporose, rammer titusenvis av nordmenn hvert eneste år og regnes som er stort folkehelseproblem. Rundt 9000 opplever hoftebrudd i året, der mange av tilfellene skyldes beinskjørhet. Syv av ti hoftebrudd rammer kvinner.
Årsaken til beinskjørhet er sammensatt, og genetikk har en del å si. Livsstil spiller likevel en rolle, og det er særlig to ting man bør tenke på når det gjelder kosthold.
- Det er viktig at man får i seg nok av både kalsium og vitamin D. Kalsium er helt nødvendig for å bygge og opprettholde et sterkt skjelett, men kan ikke gjøre jobben uten at vitamin D sørger for at kalsium faktisk tas opp i kroppen. Både ungdom og voksne fikk i fjor økte anbefalinger for kalsium. Man vet at mange ikke fikk i seg nok kalsium sammenlignet med de gamle anbefalingene, så man kan jo bare anta at langt flere faktisk får i seg for lite nå, sier Ellen Kathrine Ulleberg, fagsjef i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til kalsium, og står for 60 prosent av kalsiuminntaket i det norske kostholdet. Man kan også få kalsium gjennom eksempelvis mørkegrønne grønnsaker og belgvekster, men det er vanskelig å nå det anbefalte inntaket av kalsium uten å også innta melk og meieriprodukter.
Bygges i puberteten
Skjelettet bygges særlig fra puberteten og når sitt maksimum rundt 25-årsalderen. Det er derfor viktig å bygge et så sterkt skjelett som mulig allerede i ungdomsårene – men det er kanskje ikke alle klar over.
- Disse årene kalles gjerne mulighetenes vindu. Det kan faktisk bygges like mye beinmasse i puberteten, som det man taper senere i livet. Hva man gjør i ungdomstiden legger med andre ord grunnlag for hvor sterkt skjelett man har som voksen. Det er også verdt å vite at denne perioden inntreffer noe før hos jentene enn hos guttene, henholdsvis mellom 12-13 år og 13-14 år, forklarer Ulleberg.
I tillegg til kalsium og vitamin D, er det vel så viktig med rikelig fysisk aktivitet, særlig vektbærende aktivitet. Å begrense alkoholinntak og røyking er også smart for å forebygge beinskjørhet, da begge pekes på som en risikofaktor.
Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
5 gode grunner til å spise frokost10.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Andelen nordmenn som spiser frokost er fortsatt høy, og det er bra. Det er nemlig mange gode grunner til at det er smart å starte dagen med noe næringsrikt.
5 tips til mindre matsvinn26.9.2024 12:00:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) markerer den internasjonale dagen mot matsvinn, og gir fem råd som kan bidra til at nordmenn kaster mindre mat.
Menn har fått et mer negativt forhold til mat9.9.2024 10:03:16 CEST | Pressemelding
Et økt fokus på hva man bør og ikke bør spise bidrar til at mange mister matgleden. Særlig menns forhold til mat ser ut til å ha endret seg i negativ retning de siste årene. Det viser en ny landsrepresentativ undersøkelse for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Cottage cheese-feberen fortsetter29.8.2024 11:00:00 CEST | Pressemelding
Salget av cottage cheese har økt jevnt over tid, men det siste året har salget skutt i været, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Det gjelder særlig i andre kvartal av 2024.
Ferske tall: Helmelk stadig mer populært26.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Første halvår av 2024 har vært bra for melk og meieriprodukter, med en økning i salgsvolumet av samtlige kategorier. Det viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Flere produkter fortsetter å stige i popularitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom