Osteoporosedagen: Kvinner trenger mer kalsium enn før
Kvinner er en stor andel av de som rammes av beinskjørhet. Foruten genetikk, kan livsstil være en av årsakene til sykdommen. Å sørge for rikelig med fysisk aktivitet og nok kalsium, er blant de forebyggende grepene man selv kan ta.

Beinskjørhet, på fagspråket kalt osteoporose, rammer titusenvis av nordmenn hvert eneste år og regnes som er stort folkehelseproblem. Rundt 9000 opplever hoftebrudd i året, der mange av tilfellene skyldes beinskjørhet. Syv av ti hoftebrudd rammer kvinner.
Årsaken til beinskjørhet er sammensatt, og genetikk har en del å si. Livsstil spiller likevel en rolle, og det er særlig to ting man bør tenke på når det gjelder kosthold.
- Det er viktig at man får i seg nok av både kalsium og vitamin D. Kalsium er helt nødvendig for å bygge og opprettholde et sterkt skjelett, men kan ikke gjøre jobben uten at vitamin D sørger for at kalsium faktisk tas opp i kroppen. Både ungdom og voksne fikk i fjor økte anbefalinger for kalsium. Man vet at mange ikke fikk i seg nok kalsium sammenlignet med de gamle anbefalingene, så man kan jo bare anta at langt flere faktisk får i seg for lite nå, sier Ellen Kathrine Ulleberg, fagsjef i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til kalsium, og står for 60 prosent av kalsiuminntaket i det norske kostholdet. Man kan også få kalsium gjennom eksempelvis mørkegrønne grønnsaker og belgvekster, men det er vanskelig å nå det anbefalte inntaket av kalsium uten å også innta melk og meieriprodukter.
Bygges i puberteten
Skjelettet bygges særlig fra puberteten og når sitt maksimum rundt 25-årsalderen. Det er derfor viktig å bygge et så sterkt skjelett som mulig allerede i ungdomsårene – men det er kanskje ikke alle klar over.
- Disse årene kalles gjerne mulighetenes vindu. Det kan faktisk bygges like mye beinmasse i puberteten, som det man taper senere i livet. Hva man gjør i ungdomstiden legger med andre ord grunnlag for hvor sterkt skjelett man har som voksen. Det er også verdt å vite at denne perioden inntreffer noe før hos jentene enn hos guttene, henholdsvis mellom 12-13 år og 13-14 år, forklarer Ulleberg.
I tillegg til kalsium og vitamin D, er det vel så viktig med rikelig fysisk aktivitet, særlig vektbærende aktivitet. Å begrense alkoholinntak og røyking er også smart for å forebygge beinskjørhet, da begge pekes på som en risikofaktor.
Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom