Osteoporosedagen: Kvinner trenger mer kalsium enn før
Kvinner er en stor andel av de som rammes av beinskjørhet. Foruten genetikk, kan livsstil være en av årsakene til sykdommen. Å sørge for rikelig med fysisk aktivitet og nok kalsium, er blant de forebyggende grepene man selv kan ta.

Beinskjørhet, på fagspråket kalt osteoporose, rammer titusenvis av nordmenn hvert eneste år og regnes som er stort folkehelseproblem. Rundt 9000 opplever hoftebrudd i året, der mange av tilfellene skyldes beinskjørhet. Syv av ti hoftebrudd rammer kvinner.
Årsaken til beinskjørhet er sammensatt, og genetikk har en del å si. Livsstil spiller likevel en rolle, og det er særlig to ting man bør tenke på når det gjelder kosthold.
- Det er viktig at man får i seg nok av både kalsium og vitamin D. Kalsium er helt nødvendig for å bygge og opprettholde et sterkt skjelett, men kan ikke gjøre jobben uten at vitamin D sørger for at kalsium faktisk tas opp i kroppen. Både ungdom og voksne fikk i fjor økte anbefalinger for kalsium. Man vet at mange ikke fikk i seg nok kalsium sammenlignet med de gamle anbefalingene, så man kan jo bare anta at langt flere faktisk får i seg for lite nå, sier Ellen Kathrine Ulleberg, fagsjef i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til kalsium, og står for 60 prosent av kalsiuminntaket i det norske kostholdet. Man kan også få kalsium gjennom eksempelvis mørkegrønne grønnsaker og belgvekster, men det er vanskelig å nå det anbefalte inntaket av kalsium uten å også innta melk og meieriprodukter.
Bygges i puberteten
Skjelettet bygges særlig fra puberteten og når sitt maksimum rundt 25-årsalderen. Det er derfor viktig å bygge et så sterkt skjelett som mulig allerede i ungdomsårene – men det er kanskje ikke alle klar over.
- Disse årene kalles gjerne mulighetenes vindu. Det kan faktisk bygges like mye beinmasse i puberteten, som det man taper senere i livet. Hva man gjør i ungdomstiden legger med andre ord grunnlag for hvor sterkt skjelett man har som voksen. Det er også verdt å vite at denne perioden inntreffer noe før hos jentene enn hos guttene, henholdsvis mellom 12-13 år og 13-14 år, forklarer Ulleberg.
I tillegg til kalsium og vitamin D, er det vel så viktig med rikelig fysisk aktivitet, særlig vektbærende aktivitet. Å begrense alkoholinntak og røyking er også smart for å forebygge beinskjørhet, da begge pekes på som en risikofaktor.
Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
Melketrend: Økologisk helmelk opp 25 prosent20.2.2025 08:36:52 CET | Pressemelding
For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og økologisk melk leder an i veksten. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 % i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 % fra året før. Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.
Salget av melk øker etter flere år med nedgang13.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Meieriprodukter har hatt et sterkt år med vekst i alle kategorier. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at forbruket økte gjennom hele 2024, med spesielt sterk vekst i første og fjerde kvartal. Smør (+7,6 %), fløte (+6 %) og ost (+5,8 %) var blant vinnerne, mens melk økte med 1 %, en positiv vending etter flere år med nedgang.
5 smarte tips for en sunn start på året17.1.2025 03:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt år er ofte forbundet med nye mål og muligheter. Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), deler sine beste råd for å kickstarte året med sunne vaner. Hun trekker frem både trender og forskning for å gi tips som er både praktiske og motiverende over tid.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom