Osteoporosedagen: Kvinner trenger mer kalsium enn før
Kvinner er en stor andel av de som rammes av beinskjørhet. Foruten genetikk, kan livsstil være en av årsakene til sykdommen. Å sørge for rikelig med fysisk aktivitet og nok kalsium, er blant de forebyggende grepene man selv kan ta.

Beinskjørhet, på fagspråket kalt osteoporose, rammer titusenvis av nordmenn hvert eneste år og regnes som er stort folkehelseproblem. Rundt 9000 opplever hoftebrudd i året, der mange av tilfellene skyldes beinskjørhet. Syv av ti hoftebrudd rammer kvinner.
Årsaken til beinskjørhet er sammensatt, og genetikk har en del å si. Livsstil spiller likevel en rolle, og det er særlig to ting man bør tenke på når det gjelder kosthold.
- Det er viktig at man får i seg nok av både kalsium og vitamin D. Kalsium er helt nødvendig for å bygge og opprettholde et sterkt skjelett, men kan ikke gjøre jobben uten at vitamin D sørger for at kalsium faktisk tas opp i kroppen. Både ungdom og voksne fikk i fjor økte anbefalinger for kalsium. Man vet at mange ikke fikk i seg nok kalsium sammenlignet med de gamle anbefalingene, så man kan jo bare anta at langt flere faktisk får i seg for lite nå, sier Ellen Kathrine Ulleberg, fagsjef i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til kalsium, og står for 60 prosent av kalsiuminntaket i det norske kostholdet. Man kan også få kalsium gjennom eksempelvis mørkegrønne grønnsaker og belgvekster, men det er vanskelig å nå det anbefalte inntaket av kalsium uten å også innta melk og meieriprodukter.
Bygges i puberteten
Skjelettet bygges særlig fra puberteten og når sitt maksimum rundt 25-årsalderen. Det er derfor viktig å bygge et så sterkt skjelett som mulig allerede i ungdomsårene – men det er kanskje ikke alle klar over.
- Disse årene kalles gjerne mulighetenes vindu. Det kan faktisk bygges like mye beinmasse i puberteten, som det man taper senere i livet. Hva man gjør i ungdomstiden legger med andre ord grunnlag for hvor sterkt skjelett man har som voksen. Det er også verdt å vite at denne perioden inntreffer noe før hos jentene enn hos guttene, henholdsvis mellom 12-13 år og 13-14 år, forklarer Ulleberg.
I tillegg til kalsium og vitamin D, er det vel så viktig med rikelig fysisk aktivitet, særlig vektbærende aktivitet. Å begrense alkoholinntak og røyking er også smart for å forebygge beinskjørhet, da begge pekes på som en risikofaktor.
Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom