1 av 4 kvinner spiser denne hver uke
Havregrøt har blitt stadig mer trendy de siste årene, og det finnes uendelig av oppskrifter på ulike varianter. Grøten er spesielt populær blant kvinner, viser nye undersøkelser fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

Onsdag 23. oktober markeres grøtens dag, og det er liten tvil om hvilken grøt som fortsatt er en slager hos nordmenn i by og land.
Hele 21 prosent oppgir nemlig at de spiser havregrøt én eller flere ganger i uken, ifølge nye landsrepresentative undersøkelser gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter.
Til sammenligning svarte 15 prosent det samme i 2013, og bare 10 prosent i 2007. Med andre ord har havregrøten gjort et stort comeback de siste årene.
Mest populært blant kvinner og unge
I dag er havregrøt populært blant både kvinner og menn. Den appellerer likevel mest til kvinner, der hele 24 prosent av kvinner oppgir at de spiser havregrøt ukentlig. For menn er tallet 19 prosent.
Mens havregrøt har blitt spist i en årrekke, er det faktisk aller mest populært blant de yngre mellom 18 og 29 år, der hele 25 prosent oppgir at de spiser havregrøt hver uke. Ser man på folk i alderen 44 til 59 år, er det kun 17 prosent som sier det samme.
- En av grunnene til at havregrøt er så populært, er at det er en sunn og råvarebasert frokostrett som kan tilberedes med stor variasjon. Det finnes utallige kombinasjoner av toppinger som gjør grøten til en smaksvinner, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringrådgiver i MELK.
Mange fordeler
Mens mange lager havregrøt på vann, er det enda smartere å lage den på melk. Ikke bare blir den fyldigere, men havregrøten vil også inneholde en rekke flere næringsstoffer, som er viktig for kroppen hver eneste dag.
- Det smarte med å koke havregrøt på melk er at proteinene i melk og korn utfyller hverandre på en god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt. Havregrøt kokt på melk er derfor et enkelt og sunt råvarebasert måltid, avslutter ernæringsrådgiveren.

Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder


Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom