1 av 6 elever i videregående har over 50 timer fravær
Fraværet øker både i grunnskolen i videregående opplæring, viser ny statistikk fra Utdanningsdirektoratet.
–Dette er tall vi alle må ta på alvor. Fravær kan få store konsekvenser for eleven både på kort og lang sikt, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.
Utdanningsdirektoratets statistikk viser at antallet elever med høyt fravær går opp, samtidig som antall elever med lavt fravær går ned. Blant elevene i videregående opplæring har 17 prosent av elevene mer enn 50 timer fravær.
Må følges tett opp
Også antall elever med høyt dagsfravær har økt. Hver tiende elev i videregående opplæring har nå mer enn 20 dager fravær. På tiende trinn er denne andelen én av seks, noe som også er en økning fra i fjor.
– Elever som ikke møter opp må følges tett opp - både hjemme og på skolen. Det er viktig å snakke med elevene, og raskt finne ut hva som ligger bak når elever begynner å få fravær, sier Rosenkvist.
Samme tendens internasjonalt
Tendensen med økt fravær ser man også i andre land etter pandemien.
– Skolefravær er et sammensatt problem med mange ulike årsaker. Konsekvensene er likevel de samme for elevene, og det er helt nødvendig at vi jobber for å snu denne utviklingen, sier Rosenkvist.
Se på hvordan eleven har det
Utdanningsdirektoratet har nå samlet ressurser og forskning på feltet for å støtte skolene i arbeidet med skolefravær. Skolen skal ha rutiner for å følge med på fravær hos alle elever, og avdekke mønster og utvikling som kan gi grunn til bekymring.
–Mange skoler jobber godt med tematikken i dag og vi vet at det er viktig å samarbeide tett med hjemmet. Man må se på og jobbe med hvordan eleven har det på skolen – både faglig og sosialt, sier Rosenkvist.
Udirs 7 råd til skoler om bekymringsfullt fravær:
- Snakk med eleven med en gang.
- Kartlegg årsakene til fraværet
- Ha en tett dialog med foreldrene
- Prioriter relasjonen mellom lærer og elev
- Sørg for at eleven opplever tilstrekkelig faglig mestring
- Jobb for å styrke elevens relasjoner til medelever
- Samarbeid med ppt og andre i laget rundt barnet
Kontakter
Pressevakt
Send oss gjerne en e-post, så kontakter vi deg så raskt som mulig. Du kan også nå oss på pressetelefonen kl. 8.00-15.30 på hverdager.
Følg pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utdanningsdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Bekymret over femteklassingers leseferdigheter13.11.2024 09:30:34 CET | Pressemelding
Årets femteklassinger gjør det litt bedre i engelsk, mens resultatene i regning og lesing går ned, viser nye tall. - Å kunne lese er helt avgjørende for å forstå og lære i alle fag. Barn må bruke tid på å lese, både på skolen og hjemme, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.
Små endringer i karakterene på videregående skole20.8.2024 10:02:45 CEST | Pressemelding
Karakterene er generelt litt høyere enn før pandemien i mange fag. Elevene får stadig høyere standpunktkarakter i kroppsøving og noe lavere i matematikk.
Store forskjeller i hva 15-åringer kan om økonomi27.6.2024 11:00:00 CEST | Pressemelding
Det er store ulikheter i hvor mye norske 15-åringer kan om økonomiske begreper og det å styre og planlegge egen økonomi. Det viser resultatene fra den siste PISA-undersøkelsen, der norske elever for første gang har svart på spørsmål om økonomiforståelse.
Utdanningsdirektoratet foreslår å videreføre fraværsgrensen30.5.2024 08:10:06 CEST | Pressemelding
Høringen om forslag til nye fraværsregler for videregående skole er avsluttet. De nesten 400 høringssvarene viser at det er vanskelig å finne fraværsregler som ivaretar alle hensyn. Utdanningsdirektoratet (Udir) anbefaler derfor å videreføre dagens fraværsgrense på 10 prosent, med mulighet til å unnta enkelte typer fravær. Samtidig mener Udir at flere innspill til fraværsreglene bør utredes nærmere.
I mai skal elever og privatister ta 280 000 eksamener6.5.2024 12:18:31 CEST | Pressemelding
Årets våreksamen i grunnskole og videregående starter mandag 13. mai. I løpet av tre uker skal elever og privatister gjennomføre skriftlig eksamen for å vise hva de har lært.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom