Statens vegvesen

Miljøfartsgrense skal gi renere luft i Drammen

Del

Fra 1. november må bilister i Drammen senke farten til 80 km/t på E18. Strekningen med nedsatt fartsgrense går fra Kleivenetunnelen til Brakerøya.

Lavere fart gjør at det blir mindre slitasje på veiene, og dermed mindre støv
Lavere fart gjør at det blir mindre slitasje på veiene og dermed mindre støv. Knut Opeide, Statens vegvesen

Hvorfor miljøfartsgrense?

– De siste årene har vi sett høye nivåer av svevestøv i Drammen. For å bedre luftkvaliteten innfører vi miljøfartsgrense i vinterhalvåret som ett av flere tiltak. Det er enkelt å gjennomføre og har minimale ulemper for bilisten. For at tiltaket skal ha best mulig effekt er det viktig at innbyggerne overholder fartsgrensen, sier Elisabeth Syse, fagansvarlig for luftkvalitet i Transport øst, Statens vegvesen.

Miljøfartsgrensen vil gjelde frem til 4. mai 2025.

Effekter på luftkvaliteten

Når vi senker farten, blir det mindre svevestøv i lufta. Svevestøv kommer blant annet fra slitasje på veibanen, dekk og bremser, og mengden øker når vi kjører fortere. Ved lavere hastigheter slites veibanen mindre. Om vinteren bidrar både vedfyring og bruk av piggdekk til økte nivåer av svevestøv, og kald og tørr luft kan føre til at svevestøvpartikler holder seg i luften lenger.

– Nedsatt fart gir bedre luftkvalitet og færre helseproblemer for befolkningen, spesielt for eldre og barn og personer med luftveissykdommer. Lavere hastigheter vil også føre til mindre trafikkstøy. Renere luft og mindre støy bidrar til bedre helse og trivsel for beboerne i området, sier Syse.

Tiltak mot piggdekkbruk

Bruk av piggfrie vinterdekk er et av de mest effektive tiltakene for å redusere svevestøv. Når vi kjører med piggdekk skjer det samme som når vi bruker sandpapir – det blir støv. Hvor mye avhenger av dekk, veidekke, hastighet, føreforhold, trafikk og piggdekkandel.

– Mindre bruk av piggdekk har vært og er fortsatt et viktig tiltak for å bedre luftkvaliteten i norske byer. I Drammen har rundt 87 prosent av kjøretøyene piggfrie dekk, men målet er å øke denne andelen til 90 prosent. Hvis dette målet ikke nås vil kommunen vurdere tiltak som panteordning og piggdekkavgift.

Det er den enkelte kommune som avgjør om det skal være piggdekkgebyr eller ikke. Statens vegvesen har ansvar for å iverksette tiltak som kan redusere svevestøv fra veitrafikk på riksveiene.

Overvåkning av luftkvaliteten

I Drammen er det tre målestasjoner som overvåker luftkvaliteten: Backeparken, Bangeløkka og Vårveien. Hvis du lurer på hvordan luftkvaliteten er i ditt område, kan du gå inn på «I nærheten» i YR-appen til punktet «Luften rundt deg» og sjekke status for luftforurensning.  

Luftkvalitet i Norge (miljodirektoratet.no)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lavere fart gjør at det blir mindre slitasje på veiene, og dermed mindre støv
Lavere fart gjør at det blir mindre slitasje på veiene og dermed mindre støv.
Knut Opeide, Statens vegvesen
Last ned bilde

Lenker

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye