Oppskrift på økt norsk selvforsyning
Norges Bondelag lanserer nå sin plan for hvordan Norge kan nå målet om 50 prosent selvforsyning på norske ressurser.
Krigen i Ukraina og pandemi har vist hvor sårbar matforsyningen er, og viktigheten av å ha en god matsikkerhet og matberedskap. Det er den løpende matproduksjonen over hele landet som gir reell matberedskap.
– Planen vår omfatter fem konkrete grep som vi vurderer er det som skal til for å nå målet forteller Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.
– Å få økt selvforsyningen er et mål for både Bondelaget, regjeringa og Stortinget. Da må vi gjøre de rette grepene som bidrar til å ta ut potensialet om 50 prosent selvforsyning, og at det skjer på norske ressurser, understreker Gimming.
HER KAN DU LESE HELE RAPPORTEN OG SE BEREGNINGENE.
I dag ligger selvforsyningen på rundt 40 prosent.
– På frukt og grønt er selvforsyninga lav, mens den er høyere på kjøtt og melk og. Planen viser at det faktisk er mulig, og at vi kan få det til gjennom aktiv jobbing og gode prioriteringer framover, påpeker Gimming.
Inntektsløft, økt norskandel og styrka importvern
De to første grepene i planen er å løfte inntekten til bonden, og styrke importvernet. Målet om å øke selvforsyningen henger sammen med opptrappingsplanen for landbruket. Snuoperasjonen i landbruket må videreføres, dersom vi skal ha et aktivt landbruk i hele landet og øke selvforsyningen.
– Å øke inntekta til bonden er avgjørende. Jeg har den siste tiden reist mye rundt i landet, og møtt mange medlemmer. Enten det er i Pasvik, Namdalen, Jæren eller Østlandet så trenger vi en variert bruksstruktur som utnytter de naturgitte ressursene vi har tilgjengelige, uavhengig av hvor de ligger.
Det er viktig å produsere den maten vi har gode forutsetninger for å produsere i Norge. Dagens importvern er svekket, og gir ikke lenger tilstrekkelig tollbeskyttelse for en lang rekke norske landbruksvarer.
– Det vil ikke være mulig å øke selvforsyningen uten at tollvernet blir styrket. Her må regjeringen ta grep, og følge opp sin egen målsetting, understreker Gimming.
Økt selvforsyning avhenger av forbrukers handlekurv
Planen til Bondelaget viser at en stor del av potensialet for å nå 50 prosent, avhenger av hva forbruker handler når de er i butikken. Bondelaget jobber derfor for at produktene bonden produserer både blir tilgjengelige i butikken, og synlige i hyllene.
– For å få til en økt selvforsyning er det også viktig å ha med seg forbruker og markedet. Hva forbruker putter i handlekurven påvirker selvforsyningen vår i stor grad. Vi må ha en forbrukerpolitikk som gjør det enkelt å velge norsk mat. Jo flere norske produkter folk kjøper og spiser, jo mere av potensialet for å øke selvforsyningen, og dermed norsk matsikkerhet, blir tatt ut, sier Bjørn Gimming som fortsetter – Jeg oppfordrer derfor forbruker til å velge norskproduserte matvarer.
Dette er de fem grepene i handlingsplanen for økt selvforsyning:
- Inntekta til bonden må opp
En viktig forutsetning for økt selvforsyningsgrad er å øke inntekta til bonden. Inntektsnivået i jordbruket er lavt, og Stortinget har bedt om at det legges fram en tidfestet opptrappingsplan basert på nytt tallgrunnlag.
- Importvernet må styrkes
Importvernet er viktig for å sikre norsk, trygg mat produsert over hele landet. Norske jordbruksvarer må sikres et effektivt importvern, og tollvernet må styrkes der det er mulig.
- Mer norskprodusert mat, mindre import
På grunn av importkvoter og utilstrekkelig tollvern utnytter vi ikke potensialet for norskproduserte varer. Spesielt ser vi dette innen kjøtt og meieriprodukter. Grønsaker har også et stort mulighetsrom.
- Mer norskprodusert fôrråvare
Hva dyra spiser er viktig, og mer norskproduserte karbohydrater og protein i dyrefôret er viktig for å øke selvforsyningen. Mer og bedre grovfôr kan redusere kraftfôrforbruket og dermed øke norskandelen i fôrrasjonen.
- Kosthold i tråd med norske ressurser, og handlekurven til forbruker
De valgene forbrukeren tar i butikken er førende for norsk matproduksjon. Det forutsetter også at landbruket produserer god, sikker og trygg mat på norske ressurser. Derfor ønsker Bondelaget et strengere regelverk knyttet til opprinnelsesmerking av matvarer, inkludert kjedenes egne merkevarer, både i forbrukermarkedet og innen storhusholdning, slik at forbruker er godt informert om de varene de kan velge..
Nøkkelord
Kontakter
Guri WormdahlPressesjef
Tel:93434200guri.wormdahl@bondelaget.noBjørn GimmingLeder
Tel:41275230bjorn.gimming@bondelaget.noSigrid HjørnegårdGeneralsekretær i Norges Bondelag
Tel:97508901sigrid.hjornegard@bondelaget.noKevin Karlsen NordnesKommunikasjonsrådgiver
Tel:48438886kevin.karlsen.nordnes@bondelaget.noGuro BjørnstadKommunikasjonsrådgiver
Tel:97506055guro.bjornstad@bondelaget.noBilder
Om Norges Bondelag
Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med over 60.000 medlemmer, om lag 500 lokallag, 14 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.
Følg pressemeldinger fra Norges Bondelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Bondelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Bondelag
Bondelaget om ny regjering: Mye gjenstår fortsatt30.1.2025 14:21:13 CET | Pressemelding
- Den forrige regjeringen har vist vilje til å satse på norsk landbruk i en krevende tid, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.
Vis hensyn med rakettene30.12.2024 10:45:56 CET | Pressemelding
Nyttårsaften er en tid for fest og feiring, men også en kveld som kan være utfordrende både for husdyr og ville dyr. Norges Bondelag ber deg ta hensyn til dette om du skal sende opp raketter.
Norske bønder sikrer dyrevelferd i verdensklasse20.12.2024 11:35:56 CET | Pressemelding
– Norske bønder er hjertet i norsk dyrevelferd, og vi forventer at politikerne legger til rette for at vi kan fortsette å levere på toppnivå, sier Bodhild Fjelltveit, 1. nestleder i Norges Bondelag.
Bondelaget vil jobbe for at ti prosent av produksjonen blir økologisk27.9.2024 14:32:00 CEST | Pressemelding
Norges Bondelag inviterer til samarbeid for å nå målet.
Bjørn Gimming (51) fra Østfold fortsetter som leder i Norges Bondelag13.6.2024 15:59:00 CEST | Pressemelding
(Lillehammer, 13.06.2024) Under årsmøtet i Norges Bondelag ble Bjørn Gimming gjenvalgt som leder. Gimming har vært leder i Bondelaget de tre siste årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom