NVE kartlegger verneverdier og inngrep i verna vassdrag i Norge
I fjor var det 50 år siden Stortinget vedtok den første verneplanen for vassdrag i Norge. Norges vassdrags- og energidirektorat har derfor satt i gang et arbeid for å finne ut hvordan det går med de verna vassdragene. Prosjektet skal gjennomføres av Norsk institutt for naturforskning, på oppdrag fra NVE.
Arbeidet som startet for over 50 år siden førte til at 390 vassdrag ble vernet, for å unngå at de ble bygget ut til vannkraftproduksjon. Hensikten med å verne disse vassdragene var blant annet å beskytte naturverdier, kulturminner og friluftslivsinteresser som er knyttet til elvene og nedbørfeltene.
– Gjennom et fireårig prosjekt skal Norsk institutt for naturforskning (NINA) blant annet lage verktøy for å kartlegge hvilke verdier som finnes i de verna vassdragene, sier Silje Aakre Solheim, seniorrådgiver i NVE.
Skal kartlegge inngrep i verna vassdrag
Mange av de største vassdragene i Norge var allerede bygget ut til vannkraft før vernearbeidet startet på 70-tallet. Vernet skulle derfor sikre at man tok vare på et representativt utvalg av vassdragsnaturen i Norge.
Et viktig kriterium for vernet i mange vassdrag er uberørt natur. Likevel er det i dag bygget både veier, minikraftverk og det blir drevet med landbruk i og langs verna vassdrag.
– De vassdragene som ikke er bygget ut til kraftproduksjon representerer viktige verdier for samfunnet. Derfor skal forskerne i NINA bruke de neste årene på å kartlegge hvor store inngrep som egentlig er gjort i verna vassdrag, sier Solheim.
Forskerne skal utarbeide en metode for å kunne måle omfanget av inngrep som er gjort i verna vassdrag. Forskerne skal også kartlegge dagens status på de verdiene som ble lagt til grunn for vernet.
For å lage en totalvurdering over hvilke typer vassdrag som er vernet, og hvor store inngrep som er gjort, vil de bruke en kombinasjon av data fra tidligere rapporter, geologiske kart, feltundersøkelser og modellering. Denne oversikten skal knyttes til digitale kartløsninger og være lett tilgjengelig for forvaltningen og andre interesserte
Skal evaluere forvaltningen av verna vassdrag
I tillegg til kartlegging av verneverdier og inngrep er det også en viktig del av oppdraget til NINA å evaluere hvordan forvaltningen av verna vassdrag er og har vært.
– Vi ser fram til å samarbeide med NINA, og tror dette prosjektet vil bidra til en god forvaltning av de viktige verdiene som de verna vassdragene representerer for samfunnet, sier Solheim.
Nøkkelord
Kontakter
Gry Berg, seksjonssjef NVE
E-post:gbe@nve.no
Tlf. 41 29 30 86
Silje Aakre Solheim, seniorrådgiver NVE
E-post: saas@nve.no
Tlf. 48 02 17 60
Bilder
Om oss
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Ekstremværet Jakob: Flom- og jordskredfare nedjusteres til oransje og gult farenivå fredag1.11.2024 12:31:29 CET | Pressemelding
NVE nedjusterer farevarselet for jordskred til gult farenivå fredag. Det gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Farevarselet for flom nedjusteres til oransje farenivå fredag for deler av Sør-Norge, mens andre områder nedjusteres til gult farenivå.
Ekstremværet Jakob: Fortsatt rødt farenivå for flom og skred31.10.2024 11:49:24 CET | Pressemelding
Det er fortsatt rødt farenivå for flom for store deler Vestland torsdag og fredag. Faren for jord- og flomskred forblir også på rødt nivå for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.
Oppdatering om ekstremværet Jakob: farevarselet oppjusteres til rødt nivå for både flom og skred30.10.2024 16:09:36 CET | Pressemelding
NVE har onsdag ettermiddag oppgradert farevarselet for både flom og skred til rødt farenivå. Flomvarselet på rødt nivå gjelder for store deler av Vestland. Jord- og flomskredvarselet på rødt nivå gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.
Ekstremværet Jakob: Jord- og flomskredfare for torsdag oppjusteres til rødt farenivå30.10.2024 13:11:38 CET | Pressemelding
NVE har oppgradert farevarselet for jord- og flomskred torsdag . Dette gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Flomfaren forblir på oransje nivå , men varslingsområdet økes. Meteorologisk institutt (MET) har også utstedt et varsel for ekstremt mye regn på rødt nivå. Dette er en svært alvorlig situasjon som kan føre til omfattende konsekvenser og skader.
Den varme sommeren i Nord-Norge tok hardt på breene - rekordunderskudd på Langfjordjøkelen30.10.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Sommersesongen 2024 var svært varm i Nord-Norge. I Vest-Finnmark viser bremålingene det største underskuddet som er målt på Langfjordjøkelen siden målingene startet i 1989. I gjennomsnitt har tykkelsen på breen minket over 4 meter siden i fjor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom