Norsk Folkehjelp: Mat når ikke frem til sultende mennesker i Gaza
Helt nye tall fra FN viser at det i løpet av september var mer enn 1,4 millioner mennesker i Gaza som ikke fikk utdelt livsviktige matrasjoner. Samtidig står lastebiler klare med mat nok til hele befolkningen i to måneder fast på grensa.

IPC, FNs system for overvåking av sult, estimerte i juli at 96% av befolkningen i Gaza opplever krisenivåer hva gjelder matsikkerhet.
– Allerede før 7. oktober var den humanitære situasjonen i Gaza svært utfordrende, og det kom i gjennomsnitt 500 lastebiler med nødhjelp inn hver dag. I september var gjennomsnittet 50 per dag, og vi vet jo at behovene mildt sagt har økt kolossalt det siste året, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.
– Det er flere årsaker til at mat ikke kommer frem til mennesker i nød, sier Johansen. –Israels konstante og utstrakte bombing av den lille stripa gjør tilgang svært utfordrende rent fysisk, med ødelagte veier og infrastruktur. – En skjerpet sikkerhetssituasjon på bakken som følger av at desperate mennesker tvinges til å slåss om de få ressursene som kommer inn gjør det heller ikke lettere, men først og fremst er det Israels bevisste hindring av humanitær tilgang som fører til den prekære sultsituasjonen, forklarer han.
Rapporter om mennesker som var tvunget til å spise gress og dyrefôr for å overleve kom allerede for flere måneder siden.
–Å sulte en hel befolkning for å oppnå militære og politiske mål er forbudt i henhold til krigens folkerett, sier Johansen. – Det internasjonale samfunn har lenge krevd uhindret humanitær tilgang til menneskene i Gaza, men Israel får åpenbart fortsette sin nådeløse fremferd, sier han.
Snart nærmer den kaldere og regnfulle årstiden seg i Gaza. – Jeg er redd vi ikke har sett bunnen av menneskelig lidelse ennå, sier Johansen. –Det haster som aldri før å få på plass en våpenhvile, og å sikre nok hjelp til folk i dyp nød, avslutter han.
Nøkkelord
Kontakter
Therese Nordhus LienSeniorrådgiver Kommunikasjon, Norsk Folkehjelp
Tel:99442472tnl@npaid.orgOm oss
Norsk Folkehjelp fagbevegelsens egne humanitære organisasjon. Vi har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 30 land. Norsk Folkehjelp ble stiftet i 1939 som fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon og vår visjon er solidaritet i praksis.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom