Opplysningskontoret for Meieriprodukter

5 tips til mindre matsvinn

Del

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) markerer den internasjonale dagen mot matsvinn, og gir fem råd som kan bidra til at nordmenn kaster mindre mat.

Ved å ta små og enkle grep kan man redusere matsvinnet betraktelig.
Ved å ta små og enkle grep kan man redusere matsvinnet betraktelig. MELK

Søndag 29. september er den internasjonale dagen mot matsvinn. Å forhindre matsvinn reduserer både fattigdom og sult, samtidig som det bekjemper klimautfordringer.

Mat som kastes er ikke bare tapt næring, men også tapte penger. I en tid der økonomien er trang for mange, er det ekstra viktig å få utnyttet kronen. Det betyr naturligvis at det lønner seg å spise maten man kjøper – men det er ikke alltid like lett.  

- Riktig oppbevaring og at maten blir spist i tide hjelper mye. Noen nøler ikke med å kaste mat de ser er utgått på dato, uten å bruke sansene først. Meieriprodukter og andre matvarer som ikke er lett bedervelige kan fint spises etter utgått dato, så lenge de ser greie ut og ikke lukter vondt. Et annet viktig grep for å redusere matsvinn er å planlegge ukentlige innkjøp, der man ikke handler mer mat enn man trenger, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.  

Kaster mindre melk 

Nordmenn kaster flere hundre tusen tonn mat hvert år, ifølge Matvett. Det tyder likevel på at man er i ferd med å bli bedre.  

I en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter høsten 2023, så man nemlig tegn til en positiv trend. Mens 20 prosent av husstandene i 2017 opplyste at de heller ut melk månedlig, sa bare åtte prosent av husstandene det samme i 2023.  

- Når det gjelder melk vil den i de fleste tilfeller være holdbar lenge etter datostemplingen hvis den er håndtert riktig. Så bruk sansene, og lukt og smak på melken før du heller den ut, sier Glemminge Arnesen. 

Her er fem tips til mindre matsvinn:  

  • Bruk sansene. Lukt og smak på før du heller ut/kaster. 

  • Planlegg. Kjøp inn utfra det du allerede har hjemme, og gjennomfør ukeshandel. Ikke kjøp mer enn du trenger og forhold deg til en handleliste.  

  • Riktig temperatur. Oppbevar melk og meieriprodukter mest mulig ved temperatur under 4 °C, og ikke la mat bli stående i romtemperatur over lang tid. 

  • Avkjøl middagsrestene før de settes i kjøleskapet. Slik forhindrer du at temperaturen i kjøleskapet øker og ødelegger andre matvarer.  

  • Ikke drikk fra kartong eller ta på helleåpningen. Da kan dine bakterier overføres til melken og den blir dårlig. 

Kontakter

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye