Sopra Steria

Ny rapport: Forventer at det globale KI-markedet dobles innen 2028

Del

Men norske virksomheter har en vei å gå for å øke bruken av kunstig intelligens (KI), mener Caspar Lund, leder for kunstig intelligens i Sopra Steria.

Caspar Lund, leder for kunstig intelligens i Sopra Steria
Caspar Lund, leder for kunstig intelligens (KI) i Sopra Steria, mener norske virksomheter må skalere bruken av KI. Foto: Sopra Steria

I en fersk rapport fra Sopra Steria Next, den internasjonale forretning– og rådgivningsdivisjonen til Sopra Steria-gruppen, forventes det at KI-markedet vil mer enn doble seg innen 2028. Markedet ble anslått til 540 milliarder dollar i 2023, og det forventes at det øker til 1 270 milliarder dollar innen 2028. Rapporten viser også at kunstig intelligens vil gå fra å representere 6 % av det globale IT-markedet i 2023 til 10 % i løpet av 2028.

– Dette viser absolutt at utviklingen går i riktig retning, samtidig ser vi at flere av Norges  virksomheter sliter med å holde tritt. Tallene gir et inntrykk av hvordan KI-utviklingen går globalt. Vi oppfordrer norske virksomheter til å se hvor de selv ligger i forhold til denne utviklingen, sier Caspar Lund, leder for kunstig intelligens i Sopra Steria.

Kun 1 av 7 KI-pilotprosjekter skaleres

Rapporten viser at det er utfordrende for flere internasjonale virksomheter å gå fra å gjennomføre en pilot til storskalabruk av KI. I dag er det kun 1 av 7 av påbegynte KI-pilotprosjekter som når produksjonsfasen.

– Dette tallet må bli høyere. Vi må sørge for at vi ikke bare utvikler piloter, men klarer å realisere bedre og mer effektive produkter og tjenester. Virksomheter som får til det, vil fort bli mer konkurransedyktige. For det finnes en rekke områder hvor KI allerede har veldokumenterte resultater, sier Lund.

For å komme i gang må ledere skaffe seg kunnskap om den potensielle verdien KI kan gi virksomheten, og oppfordre organisasjonen til å omfavne teknologien, mener Lund.

– Alle selskaper trenger ikke starte fra bunnen av. Velg de mest relevante bruksområdene og applikasjonene for KI i organisasjonen.  Det er fullt mulig å få resultater fra de første KI-prosjektene, men det er spesielt viktig at virksomhetene lærer fra disse. For de mer modne virksomhetene må fokus være på resultater og posisjonering, sier Lund. 

KI forandrer spillereglene

Skal man få gevinst ut av KI-teknologi må virksomhetene fokusere på å forstå problemet teknologien skal løse. I tillegg må det jobbes med omstilling og endring. Lund påpeker at alle KI-prosjekter gir læring og at det er essensielt at denne læringen dokumenteres. Han oppfordrer derfor til å etablere en operasjonsmodell for KI som utvikles kontinuerlig, og som gjør virksomheten klar for å skalere. 

– KI er en kraftfull teknologi som har potensiale til å forandre spillereglene for virksomheter i alle bransjer. De som aktivt tar i bruk KI i dag, får en betydelig fordel i morgen, avslutter Lund.

Les hele rapporten her!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Caspar Lund, leder for kunstig intelligens i Sopra Steria
Caspar Lund, leder for kunstig intelligens (KI) i Sopra Steria, mener norske virksomheter må skalere bruken av KI.
Foto: Sopra Steria
Last ned bilde

Om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 56 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2023. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,2 milliarder kroner i 2023. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø. 

Følg pressemeldinger fra Sopra Steria

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sopra Steria på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sopra Steria

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye