Den norske veterinærforening

Lanserer nye retningslinjer for hygienekontroll av fartøy innen akvakultur– viktig tiltak for å hindre smittespredning

Del

Akvaveterinærenes forening og Tekna, er stolte av å lansere nye retningslinjer for hygienekontroll av fartøy innen akvakultur. Retningslinjen markerer et viktig steg mot å heve kvaliteten og standardiseringen av hygienekontroller i oppdrettsnæringen.

Brønnbåt som ligger ved merd for avlusning av oppdrettslaks.
Hygienekontroll av fartøy innen akvakultur er viktige tiltak for å hindre smittespredning mellom merder og oppdrettsanlegg. Aoife Westgård/Veterinærforeningen

– Dette initiativet er et viktig skritt for å redusere smitterisiko knyttet til trafikk på oppdrettsanlegg, sier Aoife M. Westgård, leder av arbeidsgruppen som har utarbeidet retningslinjene.

All fartøystrafikk innebærer en risiko for introduksjon og spredning av smitte, og det har vært et stort behov for å forbedre kvaliteten på hygienekontrollene. De nye retningslinjene gir klare og enhetlige prosedyrer for inspeksjon som vil gjøre det enklere for fiskehelsepersonell å gjennomføre hygienekontroller på en mer enhetlig måte.

– Hygieneinspeksjon av fartøy er et viktig risikoreduserende tiltak i forbindelse med bruk av brønnbåt, avlusningsfartøy og servicebåt. Disse retningslinjene bygger videre på tidligere arbeid og definerer god faglig praksis, som vil være til stor nytte for fiskehelsepersonell og vil bidra til økt biosikkerhet, sier Aoife M. Westgård.

David Persson, president i Veterinærforeningen, er enig i at de nye retningslinjene vil bety mye for biosikkerheten i havbruksnæringen.

– Forhindre spredning av smittsom sykdom er noe av det viktigste i forebyggende helsearbeid. Retningslinjer til enhetlig praksis om hvordan fiskehelsepersonell skal utføre hygienekontroller, bidrar til å redusere risikoen for sykdomsspredning, noe som er positivt for fiskehelse og -velferd. Takk til arbeidsgruppen for et godt og viktig arbeid på tvers av organisasjonene våre.

Retningslinjene dekker en rekke kritiske kontrollpunkter, inkludert dokumentasjon, visuell kontroll, bruk av verktøy for å teste renholdsnivåer, samt generelle retningslinjer for vask og desinfeksjon. Den gir også detaljerte beskrivelser av hvordan ulike typer fartøy og utstyr skal inspiseres og vedlikeholdes for å sikre høy biosikkerhet.

Elisabet Haugsbø, president i Tekna fremhever betydningen av det tette samarbeidet mellom organisasjonene i utarbeidelsen av de nye retningslinjene:
– Samarbeidet mellom Akvaveterinærenes forening og Tekna har vært avgjørende for å sikre at retningslinjene både er praktiske og faglig solide. Vi er overbevist om at dette vil bidra til å heve standarden for hygienekontroll i hele oppdrettsnæringen, og videreføre arbeidet for å sikre best mulig fiskehelse.

Neste steg i arbeidet blir å informere om og implementere retningslinjene i næringen. Målet er at hygienekontroller gjennomført i henhold til disse retningslinjene skal bli et kvalitetsstempel på oppdraget.

Den nye veilederen er nå tilgjengelig for alle aktører innen akvakultur, og kan lastes ned fra nettsidene til Akvaveterinærenes forening og Tekna

Arbeidsgruppen har bestått av veterinærer og fiskehelsebiologer med solid kompetanse innenfor smittevern, med arbeidssted i fiskehelsetjenesten, oppdrettsselskap og andre selskap. Hanna Sæteraas Bjerke har vært sekretær med ansvar for faglig innhold. Tone Juel har vært sekretær med ansvar for korrektur og layout.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Brønnbåt som ligger ved merd for avlusning av oppdrettslaks.
Hygienekontroll av fartøy innen akvakultur er viktige tiltak for å hindre smittespredning mellom merder og oppdrettsanlegg.
Aoife Westgård/Veterinærforeningen
Last ned bilde

Lenker

Om Akvaveterinærenes forening:

Akvaveterinærenes forening er en faglig organisasjon for veterinærer som arbeider innen akvakultur, og er en underforening av Veterinærforeningen. Foreningen arbeider for å fremme god fiskehelse og høy biosikkerhet i oppdrettsnæringen.

Om Tekna:

Tekna er fagforeningen for 110 000 naturvitere, teknologer og studenter. Det er fagnettverket Tekna Havbruk og fiskehelse, som har bidratt inn i dette arbeidet. Tekna organiserer over 400 fiskehelsebiologer og veterinærer.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye