Arkeologisk geofysikk på kartet
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har laget en åpen karttjeneste med oversikt over utførte arkeologiske georadaroppdrag i Norge. Nesten 2000 hektar er nå undersøkt og tilhørende 300 rapporter tilgjengeliggjort gjennom siden Argin.no.

Sammen med NTNU Vitenskapsmuseet, Vestfold fylkeskommune, Arkeologisk museum Universitetet i Stavanger og Møre- og Romsdal fylkeskommune har NIKU laget en åpen karttjeneste. Karttjenesten gir god oversikt over områder i Norge hvor det er utført høyoppløselige arkeologisk geofysiske undersøkelser.
Karttjenesten utgjør en viktig database for alle utbyggere
Per dags dato er nesten 2000 hektar gjenspeilet i tjenesten i argin.no, alle arealene undersøkt med georadar. Spesielt nyttig er tjenesten for kulturminneforvaltningen, jordbruket, grunneiere, utbyggere og andre som er involvert i arealplanleggingsarbeid.
– For eksempel under planleggingsprosesser av store utbyggingsprosjekter er dette en nyttig karttjeneste, påpeker Knut Paasche, avdelingsleder for digital arkeologi i NIKU.
Han understreker videre gevinsten i at data fra arkeologiske georadaroppdrag er lett tilgjengelige:
– Vårt håp med tjenesten er at flere slipper dobbelt arbeid og slipper bruk av unødvendige ressurser for å finne ut av noe som det kanskje allerede finnes data på.
Ifølge Paasche er det nemlig ikke gitt at for eksempel en fylkeskommune vet at NIKU eller andre aktører har gjort undersøkelser i et område i forbindelse med et forskningsprosjekt. Med argin.no kan man enkelt ta en rask avsjekk på hva som er gjort fra før.
Nøkkelord
Kontakter
Hege AndersenKommunikasjonsansvarligNIKU
Tel:47753969hege.andersen@niku.nowww.niku.noKnut PaascheAvdelingslederNIKU/Digital arkeologi
Tel:+4799511510knut.paasche@niku.nowww.niku.no/ansatt/knut-paasche/Sara Langvik BergeKommunikasjonsansvarlig
Tel:938 46 180sara.berge@niku.nowww.niku.noBilder


Lenker
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) er et uavhengig tverrfaglig forskningsinstitutt under Klima- og miljødepartementet, og det eneste som har kunnskap om kulturarv som hovedansvarsområde. Vi leverer kunnskap til både offentlige og private aktører.

Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU
NIKU har fått nytt styre17.1.2025 15:28:04 CET | Pressemelding
Norsk Institutt for kulturminneforskning (NIKU) har oppnevnt nytt styre for perioden 2025-2027. Det nye styret tiltrådte 1. januar 2025 med Anne Sigrid Hamran som ny styreleder.
Historisk oppdagelse: Karl XIIs skjulte transportvei avdekket ved Blomsholm20.12.2024 14:18:38 CET | Pressemelding
Ny georadar-teknologi har avdekket spor etter Karl XIIs spektakulære transport av galeier over land i 1718. Oppdagelsen gir ny innsikt i en av Sveriges mest fascinerende militære operasjoner.
Ny bok fra NIKU: - De siste ti årene har vært en gullalder for kunnskap om det gamle Oslo29.11.2024 13:43:38 CET | Pressemelding
Arkeologiske utgravinger i Oslo har gitt ny kunnskap om osloborgernes liv i middelalderen. I boka «Det gamle Oslo 1000–1624» kan man lese om alt fra byens fysiske utforming til innbyggernes hverdag, helse og religiøse liv.
Svea – fra nedleggelse til digital bevaring8.11.2024 09:17:48 CET | Pressemelding
Store Norske har sammen med Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) dokumentert endringen i Svea; fra et aktivt gruvesamfunn tilbake til arktisk villmark. Gjennom digitale 2D kartmodeller på et eget nettsted kan du med enkle klikk se endringene.
Ny forskningsartikkel: DNA-analyser avslører at mannen i brønnen på Sverresborg var blond, blåøyd og fra Vest-Agder25.10.2024 17:00:00 CEST | Pressemelding
Ifølge Sverres saga kastet baglerne i 1197 en død mann i brønnen på Sverresborg, med intensjon om å forgifte birkebeinerenes drikkevann. Analyser av et skjelett funnet i brønnen på Sverresborg i 2016 kaster nå nytt lys over den dramatiske historien fra kong Sverres saga.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom