Å gjøre norsk skole mer praktisk er bra, men ikke nok
En god norsk skole er avgjørende for at arbeidslivet i fremtiden får den arbeidskraften det trenger, men situasjonen i skolen er alarmerende på mange områder. – Stortingsmeldingen som kom på fredag om en mer praktisk rettet skole, er et godt skritt i riktig retning. Men norsk skole trenger nå en bred skolekommisjon som kan se hele feltet samlet, sier Olav Kvam, arbeidslivsdirektør i Spekter.
Norsk skole står overfor store utfordringer. Norske elever presterer stadig dårligere i de jevnlige PISA-undersøkelsene som måler prestasjonene i matematikk, lesing og naturfag, og studieplassene på lærerutdanningene blir stående tomme. Det er økende utfordringer med bråk, uro og fravær, og lærere opplever å ikke ha tilstrekkelige verktøy for å håndtere dagligdagse situasjoner i klasserommet.
– Jeg tror ikke vi helt har tatt inn over oss hvor alvorlig situasjonen i norsk skole er. Dette er ikke bare alvorlig for den enkelte elev og fremtidige arbeidstaker, men like mye for samfunnet og for virksomhetene som skal rekruttere arbeidskraft i fremtiden, sier Olav Kvam.
Viktige tiltak for å motivere bedre
Stortingsmeldingen om en mer praktisk skole som kom på fredag foreslår flere tiltak for å gjøre skolen mer praktisk rettet fra 5. til 10. trinn. Dette skal gjøre skolehverdagen mer variert og motiverende, og blant tiltakene er mer valgfag, et eget arbeidslivsfag på ungdomsskolen, at fagene skal gjøres mer praktisk rettet, og at erfaringsdelingen mellom skoler og kommuner skal blir bedre.
– Dette er tiltak som er viktige for å motivere elevene bedre. Jeg savner imidlertid at også de estetiske fagene i større grad blir trukket inn som en del av løsningen, slik blant annet Mannsutvalget foreslo tidligere i år. Dette er fag som over tid har fått mindre og mindre plass, men som også vil gjøre skolen mer variert og motiverende, fortsetter Kvam.
Vi trenger en skolekommisjon
I den siste PISA-undersøkelsen som kom i fjor skårer norske elever stadig dårligere i matematikk, lesing og naturfag. Samlet sett er nå 41 prosent av de norske elevene lavtpresterende i ett eller flere av disse områdene, noe som gir betydelige utfordringer for videre studier og arbeid.
– Nå er det mye oppmerksomhet rettet mot en mer praktisk skole, men jeg er redd for at de virkelig store utfordringene drukner i støyen av enkeltutredninger og enkelttiltak. Det at så mange elever ikke presterer bedre er risikabelt med tanke på videre utdanning og arbeid, og det øker risikoen for utenforskap, sier Kvam.
Spekter har tidligere tatt til orde for en Skolekommisjon som skal oppsummere kunnskap og foreslå tiltak, på samme måte som Helsepersonellkommisjonen gjorde på helse- og omsorgsfeltet. De siste årene har det kommet mange utredninger og stortingsmeldinger som har tatt for seg ulike aspekter ved den norske skolen. Ingen av meldingene har gitt oss et helhetsblikk over tilstanden i skolen.
– Derfor er vi positve til at det nå skal nedsettes et nytt utvalg som skal utrede fellesskolens rolle i fremtidens samfunn. Men det er viktig at dette utvalget blir bredt nok til å se hele skolen i sammenheng, og får mandat til å gå i dybden for å finne de riktige løsningene, sier Kvam.
Kontakter
Thomas HansenSpesialrådgiver
Tel:907 57 471thomas.hansen@spekter.noBilder
Følg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
– Den norske tillitsmodellen er under press7.11.2024 13:24:10 CET | Pressemelding
– Økt beredskap, flere kontrollregimer, ny teknologi og digital sårbarhet er med på å sette tilliten i arbeidslivet under press, sa administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten på Spekterkonferansen i dag. Samtidig viser en ny måling at tilliten til politikerne er halvert på bare ett år.
Presseinvitasjon: Velkommen til Spekterkonferansen 20241.11.2024 11:14:19 CET | Pressemelding
Arbeidsgiverforeningen Spekter avholder den årlige Spekterkonferansen 7. november 2024. Tittelen på årets konferanse er «Alltid beredt».
– Et budsjett for økt omstilling7.10.2024 12:38:42 CEST | Pressemelding
– Nesten hver fjerde krone på statsbudsjettet hentes nå fra oljefondet. Det gjør at norsk økonomi i for stor grad er sårbar for endringer i oljepris, børssvingninger og kronekursen. Samtidig gjør den galopperende utgiftsøkningen i trygdebudsjettet at handlingsrommet blir mindre i alle sektorer, og at behovet for omstilling øker. Dette kommer til å kreve tøffe prioriteringer fra politikerne i tiden som kommer, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.
– Uansvarlig og useriøs snuoperasjon fra byrådet om Oslo Nye Teater19.9.2024 15:35:25 CEST | Pressemelding
– Oslo Nye Teater fortjener mer forutsigbar styring enn den løsningen som presenteres av kulturbyråden i dag, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter. – Byrådens beskjed i dag slår beina under Oslo Nye Teaters snart hundreårige historie.
Ingen teaterstreik18.9.2024 03:19:47 CEST | Pressemelding
- Spekter er fornøyd med at vi med Riksmeklerens hjelp har kommet til enighet med LO Stat, og dermed unngikk streik i teatrene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom