Å gjøre norsk skole mer praktisk er bra, men ikke nok
En god norsk skole er avgjørende for at arbeidslivet i fremtiden får den arbeidskraften det trenger, men situasjonen i skolen er alarmerende på mange områder. – Stortingsmeldingen som kom på fredag om en mer praktisk rettet skole, er et godt skritt i riktig retning. Men norsk skole trenger nå en bred skolekommisjon som kan se hele feltet samlet, sier Olav Kvam, arbeidslivsdirektør i Spekter.

Norsk skole står overfor store utfordringer. Norske elever presterer stadig dårligere i de jevnlige PISA-undersøkelsene som måler prestasjonene i matematikk, lesing og naturfag, og studieplassene på lærerutdanningene blir stående tomme. Det er økende utfordringer med bråk, uro og fravær, og lærere opplever å ikke ha tilstrekkelige verktøy for å håndtere dagligdagse situasjoner i klasserommet.
– Jeg tror ikke vi helt har tatt inn over oss hvor alvorlig situasjonen i norsk skole er. Dette er ikke bare alvorlig for den enkelte elev og fremtidige arbeidstaker, men like mye for samfunnet og for virksomhetene som skal rekruttere arbeidskraft i fremtiden, sier Olav Kvam.
Viktige tiltak for å motivere bedre
Stortingsmeldingen om en mer praktisk skole som kom på fredag foreslår flere tiltak for å gjøre skolen mer praktisk rettet fra 5. til 10. trinn. Dette skal gjøre skolehverdagen mer variert og motiverende, og blant tiltakene er mer valgfag, et eget arbeidslivsfag på ungdomsskolen, at fagene skal gjøres mer praktisk rettet, og at erfaringsdelingen mellom skoler og kommuner skal blir bedre.
– Dette er tiltak som er viktige for å motivere elevene bedre. Jeg savner imidlertid at også de estetiske fagene i større grad blir trukket inn som en del av løsningen, slik blant annet Mannsutvalget foreslo tidligere i år. Dette er fag som over tid har fått mindre og mindre plass, men som også vil gjøre skolen mer variert og motiverende, fortsetter Kvam.
Vi trenger en skolekommisjon
I den siste PISA-undersøkelsen som kom i fjor skårer norske elever stadig dårligere i matematikk, lesing og naturfag. Samlet sett er nå 41 prosent av de norske elevene lavtpresterende i ett eller flere av disse områdene, noe som gir betydelige utfordringer for videre studier og arbeid.
– Nå er det mye oppmerksomhet rettet mot en mer praktisk skole, men jeg er redd for at de virkelig store utfordringene drukner i støyen av enkeltutredninger og enkelttiltak. Det at så mange elever ikke presterer bedre er risikabelt med tanke på videre utdanning og arbeid, og det øker risikoen for utenforskap, sier Kvam.
Spekter har tidligere tatt til orde for en Skolekommisjon som skal oppsummere kunnskap og foreslå tiltak, på samme måte som Helsepersonellkommisjonen gjorde på helse- og omsorgsfeltet. De siste årene har det kommet mange utredninger og stortingsmeldinger som har tatt for seg ulike aspekter ved den norske skolen. Ingen av meldingene har gitt oss et helhetsblikk over tilstanden i skolen.
– Derfor er vi positve til at det nå skal nedsettes et nytt utvalg som skal utrede fellesskolens rolle i fremtidens samfunn. Men det er viktig at dette utvalget blir bredt nok til å se hele skolen i sammenheng, og får mandat til å gå i dybden for å finne de riktige løsningene, sier Kvam.
Kontakter
Thomas HansenSpesialrådgiver
Tel:907 57 471thomas.hansen@spekter.noBilder

Følg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
Klimameldingen: Spekter etterlyser et eget innenlands klimamål11.4.2025 13:57:32 CEST | Pressemelding
– Når klimamålene skal baseres på kvotekjøp utenlands kan det føre til at den nasjonale grønne omstillingen forsinkes. Det kan bidra til et etterslep i omstillingen som vil være utfordrende å ta igjen innen 2050, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Enighet i de innledende sentrale forhandlingene i Spekter4.4.2025 16:07:10 CEST | Pressemelding
– Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med samtlige hovedorganisasjoner på arbeidstakersiden i de innledende sentrale forhandlingene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
– Regjeringen må følge opp EUs forenklinger snarest mulig4.4.2025 08:14:53 CEST | Pressemelding
– EU gjennomfører forenklinger i rekordfart for å styrke europeisk konkurransekraft. Nå må den norske regjeringen både følge opp EUs vedtak og samtidig redusere egne rapporteringskrav. Endringen må også gjøres gjeldende for norske virksomheter, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Rammen på 4,4 prosent fra frontfagsoppgjøret er troverdig, og må følges opp i andre tariffområder31.3.2025 20:26:32 CEST | Pressemelding
– Spekter er glad for at det er oppnådd enighet i frontfagsoppgjøret, slik at Norge slipper en storstreik. Den økonomiske rammen på 4,4 prosent som NHO og LO har kommunisert, synes forsvarlig for norsk økonomi og må nå følges opp i de etterfølgende oppgjørene. I frontfagsoppgjøret er det lagt til grunn at en større andel av lønnsoppgjøret nå skal forhandles lokalt enn i foregående oppgjør. Det er en riktig profil, siden det er ulik lønnsevne i norske bedrifter, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.
Meningsmåling: Folket slutter opp om Norsk Tipping19.3.2025 07:32:55 CET | Pressemelding
To tredjedeler av det norske folk ønsker å beholde den norske modellen for pengespill. Bare 13 % ønsker å endre til en såkalt lisensmodell, og bare 9 % tror en ny modell vil gi mer penger til gode formål. Det viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for Spekter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom