Småmat – en del av Norges stolte mattradisjon får Beskyttede Betegnelser
Lørdag 5. oktober 2024 er dagen vi alle har ventet på! På festivalen Norsk Matglede på Geilo skal Småmat bli en del av norsk matkultur og offisielt få tildelt merket Beskyttede Betegnelser.

Dette betyr at Småmat – Hallingdals stolthet – trer inn i rekken av unike norske matprodukter med en beskyttet status, på lik linje med internasjonale matklassikere som Mozzarella fra Italia og Falukorv fra Sverige.
Så på lørdag 5. oktober feirer vi Småmat med en rekke aktiviteter og høydepunkter på torget i Geilo:
-
Offisiell utdeling av Beskyttede Betegnelser til Småmat under åpningen.
-
Servering av Småmat på torget – kom og smak på denne tradisjonsrike retten tilberedt av lokale produsenter.
-
Konkurranse – lag din egen Småmat! Alle kan delta og få retten sin vurdert av en fagjury med prisutdeling til den beste varianten.
-
Utstillinger og smaksprøver fra flere lokalmatprodusenter.
Ikke hørt om Småmat?
Småmat er en rett med røtter tilbake til 1800-tallet, og den unike matopplevelsen ligger i de små, nøye kuttede ingrediensene og kraften laget av spekeknoker, kjøtt og kraftbein. Denne retten har nå fått sitt særpreg formelt anerkjent, slik at fremtidige generasjoner kan nyte smaken av Hallingdal, i tråd med gamle tradisjoner.
Ikke hørt om Beskyttede Betegnelser?
Beskyttede Betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer norsk mat- og drikkekultur beskyttelse og anerkjennelse. Merkeordning gir anerkjennelse til produkter som kommer fra spesifikke geografiske områder. Den garanterer at det brukes tradisjonelle produksjonsmetoder. Det bidrar til å bevare autentisk smak og unike oppskrifter som har utviklet seg over generasjoner – og er verdsatt av generasjoner!
Velkommen til fest på høyfjellet!
Dette blir en festdag for matelskere og lokalprodusenter som setter pris på ekte norsk matkultur. Vi inviterer alle til å komme og ta del i en spennende og smakfull dag, omgitt av frisk fjelluft og herlige smaksopplevelser på Geilo.
Møt opp og bli en del av den norske matfesten på høyfjellet! Dette er en dag du ikke vil gå glipp av – smak, lær og opplev ekte matglede!
Praktisk informasjon
Lørdag 5. oktober 2024, på Norsk Matglede på torget i Geilo, kl. 11:00–16:00
Kontaktinformasjon:
For mer informasjon om Beskyttende Betegnelser: www.beskyttedebetegnelser.no
Kontaktperson: Nina Hegdahl, Stiftelsen Norsk Mat, mobil: 920 50 595
For mer informasjon om Småmat: https://www.hallingkost.no/
Kontaktperson: Ann Irene Haugen, Hallingkost, mobil: 993 43 670
For mer informasjon om Norsk Matglede på:
https://www.geilo.com/nb/arrangement/norsk-matglede
E-post: post@geilo.no - Telefon: +47 32 09 59 00
Kontakter
Nina Wærnes HegdahlFagsjef lokalmat og advokat
Tel:928 50 959nina.hegdahl@norskmat.noBilder

Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom