Stiftelsen Norsk Mat

Småmat – en del av Norges stolte mattradisjon får Beskyttede Betegnelser

Del

Lørdag 5. oktober 2024 er dagen vi alle har ventet på! På festivalen Norsk Matglede på Geilo skal Småmat bli en del av norsk matkultur og offisielt få tildelt merket Beskyttede Betegnelser.

Småmat – en del av Norges stolte mattradisjon får Beskyttede Betegnelser
Småmat – en del av Norges stolte mattradisjon får Beskyttede Betegnelser Stiftelsen Norsk Mat - Foto Caroline Roka

Dette betyr at Småmat – Hallingdals stolthet – trer inn i rekken av unike norske matprodukter med en beskyttet status, på lik linje med internasjonale matklassikere som Mozzarella fra Italia og Falukorv fra Sverige. 

Så på lørdag 5. oktober feirer vi Småmat med en rekke aktiviteter og høydepunkter på torget i Geilo: 

  • Offisiell utdeling av Beskyttede Betegnelser til Småmat under åpningen. 

  • Servering av Småmat på torget – kom og smak på denne tradisjonsrike retten tilberedt av lokale produsenter. 

  • Konkurranse – lag din egen Småmat! Alle kan delta og få retten sin vurdert av en fagjury med prisutdeling til den beste varianten. 

  • Utstillinger og smaksprøver fra flere lokalmatprodusenter. 

Ikke hørt om Småmat? 

Småmat er en rett med røtter tilbake til 1800-tallet, og den unike matopplevelsen ligger i de små, nøye kuttede ingrediensene og kraften laget av spekeknoker, kjøtt og kraftbein. Denne retten har nå fått sitt særpreg formelt anerkjent, slik at fremtidige generasjoner kan nyte smaken av Hallingdal, i tråd med gamle tradisjoner. 

Ikke hørt om Beskyttede Betegnelser? 

Beskyttede Betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer norsk mat- og drikkekultur beskyttelse og anerkjennelse. Merkeordning gir anerkjennelse til produkter som kommer fra spesifikke geografiske områder. Den garanterer at det brukes tradisjonelle produksjonsmetoder. Det bidrar til å bevare autentisk smak og unike oppskrifter som har utviklet seg over generasjoner – og er verdsatt av generasjoner! 

Velkommen til fest på høyfjellet! 

Dette blir en festdag for matelskere og lokalprodusenter som setter pris på ekte norsk matkultur. Vi inviterer alle til å komme og ta del i en spennende og smakfull dag, omgitt av frisk fjelluft og herlige smaksopplevelser på Geilo. 

Møt opp og bli en del av den norske matfesten på høyfjellet! Dette er en dag du ikke vil gå glipp av – smak, lær og opplev ekte matglede! 

Praktisk informasjon 

Lørdag 5. oktober 2024, på Norsk Matglede på torget i Geilo, kl. 11:00–16:00 

Kontaktinformasjon: 

For mer informasjon om Beskyttende Betegnelser: www.beskyttedebetegnelser.no 
Kontaktperson: Nina Hegdahl, Stiftelsen Norsk Mat, mobil: 920 50 595 

For mer informasjon om Småmat: https://www.hallingkost.no/
Kontaktperson: Ann Irene Haugen, Hallingkost, mobil: 993 43 670 

For mer informasjon om Norsk Matglede på: 
https://www.geilo.com/nb/arrangement/norsk-matglede  
E-post: post@geilo.no - Telefon: +47 32 09 59 00 

Kontakter

Bilder

Småmat – en del av Norges stolte mattradisjon får Beskyttede Betegnelser
Småmat – en del av Norges stolte mattradisjon får Beskyttede Betegnelser
Stiftelsen Norsk Mat - foto: Caroline Roka
Last ned bilde

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye