– Arbeidsmarkedsmeldingen løser ikke bemanningsutfordringene
– Arbeidsmarkedsmeldingen har gode tiltak for å redusere utenforskap, men legger for lite vekt på utfordringer i arbeidslivet generelt, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter. Hun mener meldingen ikke sier nok om hvordan vi skal løse bemanningsutfordringene vi står overfor.
– Arbeidsmarkedsmeldingen er for snever og tar ikke for seg de store utfordringene i arbeidsmarkedet. Meldingen inneholder en rekke tiltak som har som mål å redusere utenforskap, men vi savner andre forslag som kan øke mobiliteten og produktiviteten i norsk arbeidsliv, sier Anne-Kari Bratten.
Mangelen på arbeidskraft vil prege alt vi gjør framover, mener Bratten. Økt inkludering i arbeidslivet vil bidra til å løse dette problemet. Men det er langt fra nok, påpeker hun.
– I dag står arbeidsmarkedet overfor en dobbel utfordring med en stor gruppe som står utenfor arbeidslivet samtidig som vi har lavere produktivitetsvekst enn tidligere år. Det er en kombinasjon som kan gjøre det vanskelig å løse bemanningsutfordringene vi står overfor, sier Bratten.
– Vi er likevel positive til at regjeringen nå følger opp Sysselsettingsutvalgets forslag om økt bruk av lønnstilskudd. Det vil både gi ny kompetanse for virksomhetene, nye erfaringer for arbeidstakerne, og økt forutsigbarhet for begge parter, sier hun.
Mangel på kompetanse er et betydelig problem
Helsepersonellkommisjonen har estimert et behov for 150 000 flere ansatte i helsesektoren i 2040. Forsvarskommisjonen, Totalberedskapskommisjonen og andre offentlige utredninger har anslått et økende behov for arbeidskraft også innenfor en rekke andre sektorer.
Dette gjenspeiles i en undersøkelse Spekter gjennomførte blant medlemsvirksomhetene i oktober 2023. Der oppga 80 % av topplederne at virksomheten hadde et udekket kompetansebehov. To av tre toppledere mente mangel på kompetanse utgjorde et betydelig problem i virksomheten de ledet.
Spekters egne beregninger viser at Norge kan frigjøre 78 000 årsverk ved å halvere avstanden mellom det norske og det svenske uførenivået. Hadde Norge klart å redusere sykefraværet i tråd med målet i den gjeldende IA-avtalen, ville det betydd ytterligere 27 000 friske årsverk inn i arbeidsmarkedet.
De to tiltakene vil samtidig kunne øke handlingsrommet statsbudsjettet med til sammen 70 milliarder kroner. Derfor er Bratten skeptisk til endringer i sykelønnsordningen som kan gjøre det vanskeligere å få flere inn i arbeidslivet.
– Flere har tatt til orde for at arbeidsgivere bør finansiere mer av langtidsfraværet i sykelønnsordningen. Det vil innebære at arbeidsgiverne tar en høyere risiko ved å ansette medarbeidere fra grupper med høyt sykefravær. Det vil jeg advare mot, sier Bratten.
Kontakter
Thomas HansenSpesialrådgiver
Tel:907 57 471thomas.hansen@spekter.noBilder
Følg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
Odd Erik Stende blir viseadministrerende direktør i Spekter18.12.2024 13:57:57 CET | Pressemelding
Odd Erik Stende blir viseadministrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter fra 1. januar 2025.
– Den norske tillitsmodellen er under press7.11.2024 13:24:10 CET | Pressemelding
– Økt beredskap, flere kontrollregimer, ny teknologi og digital sårbarhet er med på å sette tilliten i arbeidslivet under press, sa administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten på Spekterkonferansen i dag. Samtidig viser en ny måling at tilliten til politikerne er halvert på bare ett år.
Presseinvitasjon: Velkommen til Spekterkonferansen 20241.11.2024 11:14:19 CET | Pressemelding
Arbeidsgiverforeningen Spekter avholder den årlige Spekterkonferansen 7. november 2024. Tittelen på årets konferanse er «Alltid beredt».
– Et budsjett for økt omstilling7.10.2024 12:38:42 CEST | Pressemelding
– Nesten hver fjerde krone på statsbudsjettet hentes nå fra oljefondet. Det gjør at norsk økonomi i for stor grad er sårbar for endringer i oljepris, børssvingninger og kronekursen. Samtidig gjør den galopperende utgiftsøkningen i trygdebudsjettet at handlingsrommet blir mindre i alle sektorer, og at behovet for omstilling øker. Dette kommer til å kreve tøffe prioriteringer fra politikerne i tiden som kommer, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.
– Uansvarlig og useriøs snuoperasjon fra byrådet om Oslo Nye Teater19.9.2024 15:35:25 CEST | Pressemelding
– Oslo Nye Teater fortjener mer forutsigbar styring enn den løsningen som presenteres av kulturbyråden i dag, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter. – Byrådens beskjed i dag slår beina under Oslo Nye Teaters snart hundreårige historie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom