– Arbeidsmarkedsmeldingen løser ikke bemanningsutfordringene
– Arbeidsmarkedsmeldingen har gode tiltak for å redusere utenforskap, men legger for lite vekt på utfordringer i arbeidslivet generelt, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter. Hun mener meldingen ikke sier nok om hvordan vi skal løse bemanningsutfordringene vi står overfor.

– Arbeidsmarkedsmeldingen er for snever og tar ikke for seg de store utfordringene i arbeidsmarkedet. Meldingen inneholder en rekke tiltak som har som mål å redusere utenforskap, men vi savner andre forslag som kan øke mobiliteten og produktiviteten i norsk arbeidsliv, sier Anne-Kari Bratten.
Mangelen på arbeidskraft vil prege alt vi gjør framover, mener Bratten. Økt inkludering i arbeidslivet vil bidra til å løse dette problemet. Men det er langt fra nok, påpeker hun.
– I dag står arbeidsmarkedet overfor en dobbel utfordring med en stor gruppe som står utenfor arbeidslivet samtidig som vi har lavere produktivitetsvekst enn tidligere år. Det er en kombinasjon som kan gjøre det vanskelig å løse bemanningsutfordringene vi står overfor, sier Bratten.
– Vi er likevel positive til at regjeringen nå følger opp Sysselsettingsutvalgets forslag om økt bruk av lønnstilskudd. Det vil både gi ny kompetanse for virksomhetene, nye erfaringer for arbeidstakerne, og økt forutsigbarhet for begge parter, sier hun.
Mangel på kompetanse er et betydelig problem
Helsepersonellkommisjonen har estimert et behov for 150 000 flere ansatte i helsesektoren i 2040. Forsvarskommisjonen, Totalberedskapskommisjonen og andre offentlige utredninger har anslått et økende behov for arbeidskraft også innenfor en rekke andre sektorer.
Dette gjenspeiles i en undersøkelse Spekter gjennomførte blant medlemsvirksomhetene i oktober 2023. Der oppga 80 % av topplederne at virksomheten hadde et udekket kompetansebehov. To av tre toppledere mente mangel på kompetanse utgjorde et betydelig problem i virksomheten de ledet.
Spekters egne beregninger viser at Norge kan frigjøre 78 000 årsverk ved å halvere avstanden mellom det norske og det svenske uførenivået. Hadde Norge klart å redusere sykefraværet i tråd med målet i den gjeldende IA-avtalen, ville det betydd ytterligere 27 000 friske årsverk inn i arbeidsmarkedet.
De to tiltakene vil samtidig kunne øke handlingsrommet statsbudsjettet med til sammen 70 milliarder kroner. Derfor er Bratten skeptisk til endringer i sykelønnsordningen som kan gjøre det vanskeligere å få flere inn i arbeidslivet.
– Flere har tatt til orde for at arbeidsgivere bør finansiere mer av langtidsfraværet i sykelønnsordningen. Det vil innebære at arbeidsgiverne tar en høyere risiko ved å ansette medarbeidere fra grupper med høyt sykefravær. Det vil jeg advare mot, sier Bratten.
Kontakter
Thomas HansenSpesialrådgiver
Tel:907 57 471thomas.hansen@spekter.noBilder

Følg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
Klimameldingen: Spekter etterlyser et eget innenlands klimamål11.4.2025 13:57:32 CEST | Pressemelding
– Når klimamålene skal baseres på kvotekjøp utenlands kan det føre til at den nasjonale grønne omstillingen forsinkes. Det kan bidra til et etterslep i omstillingen som vil være utfordrende å ta igjen innen 2050, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Enighet i de innledende sentrale forhandlingene i Spekter4.4.2025 16:07:10 CEST | Pressemelding
– Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med samtlige hovedorganisasjoner på arbeidstakersiden i de innledende sentrale forhandlingene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
– Regjeringen må følge opp EUs forenklinger snarest mulig4.4.2025 08:14:53 CEST | Pressemelding
– EU gjennomfører forenklinger i rekordfart for å styrke europeisk konkurransekraft. Nå må den norske regjeringen både følge opp EUs vedtak og samtidig redusere egne rapporteringskrav. Endringen må også gjøres gjeldende for norske virksomheter, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Rammen på 4,4 prosent fra frontfagsoppgjøret er troverdig, og må følges opp i andre tariffområder31.3.2025 20:26:32 CEST | Pressemelding
– Spekter er glad for at det er oppnådd enighet i frontfagsoppgjøret, slik at Norge slipper en storstreik. Den økonomiske rammen på 4,4 prosent som NHO og LO har kommunisert, synes forsvarlig for norsk økonomi og må nå følges opp i de etterfølgende oppgjørene. I frontfagsoppgjøret er det lagt til grunn at en større andel av lønnsoppgjøret nå skal forhandles lokalt enn i foregående oppgjør. Det er en riktig profil, siden det er ulik lønnsevne i norske bedrifter, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.
Meningsmåling: Folket slutter opp om Norsk Tipping19.3.2025 07:32:55 CET | Pressemelding
To tredjedeler av det norske folk ønsker å beholde den norske modellen for pengespill. Bare 13 % ønsker å endre til en såkalt lisensmodell, og bare 9 % tror en ny modell vil gi mer penger til gode formål. Det viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for Spekter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom