YS

Arbeidsmarkedsmeldingen: - Regjeringen vil ikke nå egne mål

Del

Regjeringen har lagt frem Arbeidsmarkedsmeldingen. Mange av tiltakene er gode, men YS frykter at regjeringen ikke vil nå sin egen målsetting om å øke andelen sysselsatte til 82% innen 2030. YS vil ha sterkere satsning på unge og innvandrere, inkludering av personer med helseproblemer og økt kompetanse. Dessuten må de mange ulike tiltak koordineres bedre.

Thomas Brun/NTB Kommunikasjon
Thomas Brun/NTB Kommunikasjon

- Vi har et stort og økende problem med utenforskap i arbeidslivet, og jeg er redd at de tiltakene som presenteres i meldingen ikke er tilstrekkelige. I tillegg må de mange ulike tiltakene koordineres bedre. Skal vi få flere i jobb må man se helhetlig på helsepolitikken, innvandring, utdanning og konkrete arbeidsmarkedstiltak. Hvis ikke vil ikke Regjeringen nå målet om å øke andelen sysselsatte til 82% innen 2030, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. 

YS mener meldingen ikke har gode nok svar på tre områder: flere unge og innvandrere må ut i arbeidslivet, arbeidstakere må få kompetansetilførsel gjennom hele yrkeskarrieren, og sykefraværet må ned. 

- For å få unge ut i arbeidslivet må vi både utdanne flere og vi må få de unge som strever med å få fotfeste i arbeidslivet, inn i jobb. For de som faller utenfor er kvalifiseringsprogrammet viktigst, men blir brukt for lite i dag. Det er gode erfaringer med programmet, og det bør gjøres til den foretrukne oppfølgingen av ungdommer som havner utenfor arbeidslivet, sier Skjæggerud. 

- Innvandringsbefolkningen utgjør en stor andel av utenforskapet og ledighetstallene i Norge. Vi må styrke muligheten for tilrettelagt grunnopplæring, gjerne i kombinasjon med arbeid, samt bedre tilbud om norskopplæring. Videre må vi raskere evne å konvertere den kunnskapen flyktningene bringer med seg til norsk kompetanse, sier Skjæggerud. 

- Økt kompetanse er også avgjørende i møte med de to store omstillingene i norsk arbeidsliv, det grønne skiftet og teknologirevolusjonen. I YS Arbeidslivsbarometer svarer 35% at maskiner i fremtiden vil kunne utføre noen av eller alle deres arbeidsoppgaver. Jeg savner en tydelig forståelse for hvordan de store omstillingene vil prege arbeidslivet framover, sier Skjæggerud. 

- Veien til mindre frafall fra arbeidslivet går gjennom lavere sykefravær. I en plan for å øke arbeidsdeltakelsen burde dette fått noe større plass. Vi må vi få ned den urovekkende økningen i både korttids- og langtidsfraværet. Det finnes ingen enkle løsninger på dette problemet som innføring av karensdag. Det arbeidsrelaterte sykefraværet forebygges best gjennom systematisk arbeidsmiljøarbeid på arbeidsplassen. Når det gjelder annet sykefravær er det viktig med flest mulig graderte sykemeldinger og tilstrekkelig tilrettelegging fra arbeidsgivers side, sier Skjæggerud. 

YS mener også at det er nødvendig å se nærmere på oppgavefordelingen i helsesektoren. Helsepersonellkommisjonen tok utgangspunkt i at det ikke er ubegrensede mengder arbeidskraft, og at det legger sterke føringer på hvordan arbeidskraften bør brukes. YS mener anbefalingene fra Helsepersonellkommisjonen om oppgavedeling nedenfra er riktige, og at dette bør følges opp med flere konkrete tiltak. 

Kontakter

Om oss

YS er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon. YS forhandler om lønns- og arbeidsvilkår på vegne av 250 000 medlemmer i våre 11 YS-forbund.

Følg pressemeldinger fra YS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra YS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra YS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye