Denne uka i FN: Fem konflikter du bør følge høsten 2024
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Fem konflikter du bør følge høsten 2024
Her er de viktigste konfliktene du bør følge med på nå. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I september har Slovenia presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram vil diskuteres og offentliggjøres tidlig denne uken.
Tirsdag: Sikkerhetsrådet skal diskutere det foreløpige arbeidsprogrammet for måneden.
Torsdag: Rådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om Syria og kjemiske våpen.
Ellers denne uken er det forventet at Sikkerhetsrådet vil fortsette å forhandle om et resolusjonsutkast om situasjonen i Myanmar, som ble lagt frem av Storbritannia, som er pennfører i saken.
Bevegelsen for å «utestenge Israel fra FN» trenger et land i spissen
Israels ødeleggende angrep på Gaza, som nå nærmer seg ettårsdagen, og de økende bosetterovergrepene på Vestbredden gjør at mange mener at det haster med å få landet «utestengt» fra FNs generalforsamling. Les saken på PassBlues sider.
Krise på Vestbredden: FN-sjefen krever umiddelbar stans i israelske angrep
Mens krisen på Vestbredden fortsetter å eskalere parallelt med den pågående krigen i Gaza, har FNs generalsekretær António Guterres bedt om en «umiddelbar stans» i de israelske militæroperasjonene i de okkuperte palestinske områdene. Les saken på UN News.
Krise på Vestbredden: Uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide
— Israels maktbruk må være i samsvar med relevant folkerett, inkludert internasjonale menneskerettigheter og standarder som gjelder for rettshåndhevelse, understreker utenriksministeren. Tilgang til medisinsk behandling for de skadde er avgjørende, la han til. Les saken på regjeringens sider.
Gaza: FN-ledere gjentar oppfordringen til fred idet poliovaksinasjonskampanjen starter
Den første fasen av en FN-ledet poliovaksinasjonskampanje har startet i de midtre områdene av Gaza. Målet er å vaksinere 600 000 barn i løpet av de kommende dagene. Les saken på UN News.
Gaza: Uttalelse fra statsråd Kristiansen Tvinnereim om angrepet på humanitære arbeidere
— Jeg er sjokkert over at et tydelig merket FN-kjøretøy ble direkte truffet av skudd da det nærmet seg en israelsk kontrollpost, sa utviklingsministeren. Kjøretøyet som fraktet ansatte fra Verdens matvareprogram ble angrepet til tross for at det hadde fått flere klareringer fra IDF, la hun til, og oppfordret til en umiddelbar gransking. Les saken på regjeringens sider.
Jerusalem: Norge tar sterk avstand fra den nylige israelske uttalelsen om å bygge en synagoge på Haram al-Sharif/Tempelhøyden. Les saken på regjeringens sider.
Sudan: Krigspartene henretter fanger og lemlester lik, ifølge Human Rights Watch
De sudanske væpnede styrkene (SAF), Rapid Support Forces (RSF) og tilknyttede krigere har summarisk henrettet, torturert og mishandlet mennesker i varetekt, og lemlestet lik, ifølge en ny rapport. Les saken på sidene til Human Rights Watch.
Sudan: Flom som følge av demningskollaps forverrer den humanitære krisen
Rundt 20 landsbyer i Øst-Sudan skal ha blitt ødelagt, og totalt 70 landsbyer skal ha blitt rammet etter at flomvannet brøt gjennom en stor demning, ifølge FN – noe som øker lidelsene til lokalsamfunn som allerede er lagt i grus av den pågående krigen mellom rivaliserende militærstyrker. Les saken på UN News.
Afghanistan: FN vil «fortsette å samarbeide» med Taliban, etter trusler om å bryte samarbeidet. Les saken på UN News.
Midtøsten: Statsminister Støre hadde samtale med Irans president Pezeshkian. Les saken på regjeringens sider.
Fem ting du trenger å vite om de humanitære krisene i Øst- og sørlige Afrika. Les saken på OCHAs sider.
FN trapper opp støtte til globale kriseområder
FNs nødhjelpstopp har bevilget 100 millioner dollar fra organisasjonens sentrale nødhjelpsfond (CERF) for å styrke kritisk underfinansiert humanitært arbeid i noen av verdens «brennpunkter». Les saken på UN News.
Menneskerettigheter
Libya: FN-rapport krever ansvarliggjøring for flere år med menneskerettighetsbrudd i Tarhuna
En FN-rapport advarer om at mangelen på ansvarliggjøring og den årelange straffefriheten for dem som står bak menneskerettighetsbruddene og overgrepene som ble begått i den libyske byen Tarhuna mellom 2013 og 2022, risikerer å bidra til mer ustabilitet og ytterligere splittelse i landet. Les saken på OHCHRs sider.
Sudan: «Fryktelige konsekvenser for overlevende» som mangler medisinsk hjelp og traumebehandling
Anslagsvis 6,7 millioner mennesker står i fare for å bli utsatt for kjønnsbasert vold i Sudan, kvinner og jenter på flukt er spesielt sårbare. Den ødeleggende mangelen på dekkende omsorg for overlevende etter seksuell og kjønnsbasert vold i Sudan, inkludert seksuell og reproduktiv helsehjelp og psykososial omsorg, har fått «alvorlige» konsekvenser, ifølge FN-eksperter. Les saken på UN News.
UNAIDS fremhever viktigheten å få slutt på kjønnsbasert vold i sårbare områder
Arbeidet med å forebygge og bekjempe hiv og kjønnsbasert vold i sårbare kontekster er fortsatt ufullstendig, isolert og ustabilt, til tross for forpliktelser. Les saken på sidene til UNAIDS.
FNs menneskerettighetskomité og Jovsset Ánte Sara-saken
Norge fikk nylig kritikk fra FNs menneskerettighetskomité i en sak om reindrift og urfolksrettigheter, Jovsset Ánte Sara-saken. Hva er FNs menneskerettighetskomité og hva har uttalelsene fra komiteen i denne saken å si for Norge? Les saken på NIMs sider.
Afghanistan: UN Women dypt bekymret over ny «morallov»
UN Women utrykker dyp bekymring over at Afghanistans de facto-myndigheter nylig har vedtatt en ny morallov som pålegger omfattende restriksjoner på personlig atferd, som i praksis sletter kvinner fra det offentlige liv og gir moralpolitiet vide fullmakter til å håndheve loven. Les saken på UN Womens sider.
Romfolket: Holocaust-jubileet vekker smertefulle minner og håp om flere rettigheter
Den 2. august 1944 ble minst 4 300 romfolk drept i Auschwitz-Birkenau, nazistenes største konsentrasjons- og dødsleir. Et nylig besøk til åstedet var en sterk påminnelse om forbrytelsene som ble begått mot dette samfunnet gjennom historien for en gruppe menneskerettighetsaktivister og noen få overlevende romfolk. Les saken på OHCHRs sider.
Zambia må umiddelbart stanse den nedadgående spiralen av brudd på grunnleggende friheter, understreker FN-eksperter. Les saken på OHCHRs sider.
Guatemala: FN-eksperter slår alarm om de forferdelige forholdene som nyhetsredaktøren José Rubén Zamora sitter fengslet. Les saken på OHCHRs sider.
Kina: Det siste arbeidet til FNs menneskerettighetskontor, OHCHR. Les saken på OHCHRs sider.
Polen bryter kvinners rettigheter ved å begrense tilgangen til abort, mener FN-komité. Les saken på OHCHRs sider.
Arbeidsliv
ILO: Et betydelig lønnsgap for personer med nedsatt funksjonsevne
En fersk rapport avdekker høyere arbeidsledighet, lavere inntekt og en tendens til å bli selvstendig næringsdrivende som en virkelighet for altfor mange personer med nedsatt funksjonsevne i dag. Les saken på fn.no.
ILO om Fremtidens toppmøte: Håndtering av global gjensidig avhengighet
— Fremtidens toppmøte, med temaet «Multilaterale løsninger for en bedre morgendag», finner sted i en tid der verden står overfor bemerkelsesverdige muligheter, men også eksistensielle globale risikoer og utfordringer, sier ILO i en uttalelse. Disse krever både et samlet og besluttsomt internasjonalt samfunn og et effektivt multilateralt system, understreker FN-organisasjonen for arbeidslivsspørsmål. Les saken på ILOs sider.
Australiere får lovfestet retten til å være «avlogget» utenom arbeidstid
Australske arbeidstakere kan med god samvittighet la være å svare på urimelige henvendelser fra sjefen sin utenom arbeidstid, slår loven nå fast. Les saken på FriFagbevegelses sider.
Matsikkerhet
Gaza: WFP stanser operasjoner etter angrep på team
Verdens matvareprogram (WFP) må, inntil videre, stanse operasjonene i Gaza, etter et WFP-team ble beskutt den 27. august, noen få meter fra en israelsk kontrollpost ved Wadi Gaza-brua. Les saken på UN News.
Sudan: Oppdatering av WFPs matutdelinger
Verdens matvareprogram (WFP) jobber døgnet rundt for å levere matvarer til lokalsamfunn over hele Sudan som står overfor akutt sult. FN-organisasjonen prioriterer å gi livsviktig hjelp i 14 områder i Sudan til mennesker som enten er rammet av hungersnød eller står i fare for å bli rammet av hungersnød etter 500 dager med ubarmhjertig konflikt. Les saken på WFPs sider.
Helse
WHO: Ubeskyttet sex blant europeiske tenåringer er «bekymringsfullt høyt»
Kondombruken blant seksuelt aktive ungdommer har gått betydelig ned siden 2014, og ubeskyttet sex er bekymringsfullt høyt, ifølge en ny rapport fra Verdens helseorganisasjons (WHO) Europakontor. Les saken på UN News.
Nigeria er det første landet i Afrika som får vaksine mot m-kopper
Nå har Nigeria mottatt 10 000 doser med koppevaksiner, og ble dermed det første afrikanske landet som får vaksiner som skal bekjempe spredningen av den nye stammen av m-koppeviruset. Les saken på UN News.
WHO oppfordrer til rask tilgang til diagnostiske tester for m-kopper, og inviterer fabrikanter til hastegjennomgang. Les saken på WHOs sider.
Klima og miljø
WMO: Afrika står overfor en uforholdsmessig stor byrde fra klimaendringer og tilpasningskostnader
En ny rapport viser at afrikanske land, i gjennomsnitt, taper 2-5 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP), og mange bruker opptil 9 prosent av budsjettene sine på å håndtere ekstreme klimaendringer. I Afrika sør for Sahara anslås kostnadene ved klimatilpasning å ligge på mellom 30 og 50 milliarder dollar årlig i løpet av det neste tiåret, eller 2-3 prosent av regionens BNP. Les saken på WMOs sider.
Sør-Asia: Flom og jordskred skaper kaos
Over 18 millioner mennesker i Bangladesh har blitt rammet av den voldsomme monsunen, og mer enn 1,2 millioner familier er fanget i oversvømmelser som har lagt store deler av landets østlige og sørøstlige del under vann. Les saken på UN News.
Klimatilstanden i det sørvestlige Stillehavet 2023
En ny WMO-rapport beskriver hvordan havnivået i det sørvestlige Stillehavet stiger mer enn det globale gjennomsnittet. Havoverflatetemperaturen har steget tre ganger raskere enn det globale gjennomsnittet siden 1980. I løpet av denne perioden har hyppigheten av marine hetebølger omtrent doblet seg siden 1980, og de er blitt mer intense og varer lenger. Les saken på WMOs sider.
Utvikling
Debatt: Ikke send regningen til verdens fattigste
Økt støtte til Ukraina må bevilges utenfor bistandsbudsjettet, ikke tas fra de fattigste menneskene i verden. Dette understreker Kjell Magne Bondevik, tidligere statsminister (KrF), Erik Solheim, tidligere utviklingsminister (SV), Hilde Frafjord Johnson, tidligere bistands- og utviklingsminister (KrF) og Knut Vollebæk, tidligere utenriksminister (KrF) i et debattinnlegg. Les saken i Dagsavisen.
Merk deg! Kommende arrangementer
12. august–5. september: Den 31. sesjonen til Komiteen for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, der rapportene fra Belarus, Belgia, Benin, Burkina Faso, Danmark, Ghana, Mauritius, Nederland og Ukraina skal gjennomgås. Les mer om arrangementet.
26. august–13. september: Den 97. sesjonen i Komiteen for barnets rettigheter (CRC). Les mer om arrangementet.
3. september: Innspillsmøte om hets og diskriminering av samer i Kautokeino, arrangert av Sametinget og Kultur- og likestillingsdepartementet. Les mer om arrangementet.
3.–5. september: Ministerkonferanse om digital inkludering og transformasjon i Asia og Stillehavsregionen. Les mer om arrangementet.
4. september: NUPI-arrangement om «Norge i en splittet verden: Multimeldingen fem år etter». Utviklingsminister Espen Barth Eide deltar. Les mer om arrangementet.
4. september: FNs generalforsamling vil avholde sitt 105. plenumsmøte. Les mer om arrangementet.
5.–6. september: Den 5. globale konferansen om styrking av synergier mellom Parisavtalen om klimaendringer og 2030-agendaen for bærekraftig utvikling med temaet «Bygge en rettferdig verden og en bærekraftig planet». Les mer om arrangementet.
10. september: Dialogmøte om «Finansiering for utvikling», arrangert av UD. Les mer om arrangementet.
Fra FN-kalenderen:
- 5. september: Den internasjonale veldedighetsdagen
- 7. september: Internasjonal dag for ren luft og blå himmel
- 7. september: Verdensdagen for bevissthet rundt Duchenne muskeldystrofi
- 7. september: Den internasjonale dagen for politisamarbeid
- 8. september: Internasjonal dag for lese- og skriveferdigheter
- 9. september: Internasjonal dag for å beskytte utdanning mot angrep
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Løvslett DanboltSenior kommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Denne uka i FN: Hva er finansiering for utvikling?9.9.2024 14:06:45 CEST | Pressemelding
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Dette har FN-sambandet på radaren i høst26.8.2024 14:19:50 CEST | Pressemelding
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
FN-sambandet på Arendalsuka 20246.8.2024 07:01:00 CEST | Pressemelding
Arendalsuka går av stabelen i perioden 12.–16. august. FN-sambandet arrangerer og deltar på flere arrangementer i løpet av uken som har FN og multilateralt samarbeid i fokus. Håper vi ses der!
Denne uka i FN: FN-sambandets guide til Menneskerettighetsrådets 56. sesjon17.6.2024 14:44:46 CEST | Pressemelding
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Fem fakta om FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD)10.6.2024 12:00:14 CEST | Pressemelding
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom