Marius Neset og Leif Ove Andsnes med en vakker og gripende siste singel før albumrelease. "Prague´s Ballet" er ute i dag.
Siste singel før albumet med verdenspremiereinnspillingen av samarbeidet mellom saksofonist og komponist Marius Neset og pianist Leif Ove Andsnes slippes er "Prague´s Ballet", hvor de har med seg cellisten Louisa Tuck. "Prague´s Ballet" er det første verket Andsnes og Neset, to av verdens fremste utøvere innen henholdsvis klassisk musikk og jazz, fremførte sammen, og er det som gav opphav til det nye albumet.

– Vi var engasjert hver for oss til en stor TV-sending fra Grieghallen i Bergen, men NRK spurte om vi kunne se for oss å gjøre noe sammen også, forteller Marius Neset. – Jeg ga dem «Prague's Ballet», som jeg hadde på plate med kvintetten min, og bad dem spille den for Leif Ove. Kunne han tenke seg å bli med på den hvis jeg skrev et arrangement for ham? Han likte ideen og jeg sendt ham arrangementet, men så ble TV-sendingen avlyst fordi hovedpersonen, professor Frank Aarebrot, døde. Året etter fikk vi likevel muligheten til å spille «Prague's Ballet» da Leif Ove takket ja til å bli med på kvintettkonserten min i Håkonshallen under Festspillene i Bergen. NRK, som fortsatt var opptatt av samarbeidet vårt, laget til og med en liten film om konsertforberedelsene, og viste den i et «Hovedscenen»-program på NRK 2.
– Marius kom med et trioarrangement for oss to og cellisten Andreas Brantelid, en litt mer klassisk versjon av «Prague's Ballet» som jeg syntes ble veldig fin, sier Leif Ove Andsnes. – Jeg ble sittende i Håkonshallen og høre på resten av konserten hans også, og ble ekstremt imponert, både over det oppkommet han er, og over nivået på det han gjorde sammen med kvintetten sin. Jeg tenkte at han opererer i et veldig interessant grenseland når han skriver for oss som ikke improviserer, og fikk lyst til å bestille et verk av ham til Rosendal Kammermusikkfestival. Han takket ja, og vi siktet oss inn på 2020-festivalen.
– Ga du ham helt frie hender?
– 2020 var Beethoven-år med 250-årsjubileet for hans fødsel, så jeg sa: «Du står fritt, men hvis du vil, kan du jo ta utgangspunkt i noe av Beethoven, for eksempel andresatsen på sjuendesymfonien.»
– Det var veldig stas for meg at Leif Ove hadde lyst til at vi skulle gjøre noe mer sammen etter «Prague's Ballet», sier Marius. – Jeg hadde regnet med at det ville bli med det ene samarbeidet, og tenkte «for en opplevelse det var å spille med ham, for en fantastisk pianist.» Men så tok han altså kontakt seinere på året. Vi møttes i Bergen, snakket om hva vi kunne tenke oss å gjøre i Rosendal, og kom fram til besetningen med fløyte og cello.
Resultatet av det videre samarbeidet før du høre når albumet kommer den 20.september.

Som musikere fra ulike tradisjoner arbeider de to vanligvis med ulike stilidealer i sine respektive uttrykk. Eksempelvis improviserer ikke Andsnes, i likhet med de fleste av sine klassiske kollegaer og i motsetning til jazzutøvere. Men til tross for denne og andre forskjeller, mer enn antyder Who We Are at likhetene i Andsnes og Nesets musikkforståelse og musikktilnærming er flere og viktigere enn forskjellene, og at de jakter på mange av de samme målene i sin musikalske fortellervirksomhet.
Når de her møtes i Nesets komposisjoner, er det en påtakelig inspirert, hyper-kommuniserende og livgivende fellesskapsfølelse som trer fram i musiseringen. Lekent, men med komplett og kontrollert eierskap til så vel storm som stille, skaper de musikk som klinger fullstendig organisk og original, og som i løpet av albumets spilletid får ord og begreper som «sjanger», «sjangermøte» og «fusjonering» til å prelle av som underlig irrelevante.
Med seg på flere spor på albumet har de skarpt selskap i fløytisten Ingrid Søfteland Neset og cellisten Louisa Tuck. København-bosatte Ingrid Søfteland Neset er tidligere solofløytist i Stavanger Symfoniorkester, saxofonistens søster og ved mange anledninger hans medspiller. Britiske, Oslo-bosatte Louisa Tuck har vært solocellist i Oslo-filharmonien siden 2015, og har i tillegg en omfattende solokarriere.
Albumet er innspilt i Rainbow studios desember 2023 med Jørn Pedersen som produsent og Martin Abrahamsen som tekniker. Albumet utgis på Simax den 20.september på LP, CD, Dolby Atmos og digitalt.
Nøkkelord
Kontakter
Jade Marie HasselgårdLabel Manager / A&R / Promotion
Heilo / Odin / Hubro / Simax
Bilder




Lenker
Om Grappa Musikkforlag
Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum.
Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.
Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Andre språk
Følg pressemeldinger fra Sounds Like Gold
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sounds Like Gold på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sounds Like Gold
Frode Alnæs synger om "Ferie", andre singel i varmende Ry Cooder-landskap er ute i dag!20.6.2025 09:45:00 CEST | Pressemelding
Låta "Ferie" er en låt for sommeren, andre singel fra kommende album «Cooderland». Sammen med et stjernelag av norske musikere, som Adam Douglas, Monica Rennan Hjelle og Rikke Normann på kor, er det umulig å ikke synge med!
Andreas Rotevatn med liveplate - Weather Report møter Odd Nordstoga20.6.2025 09:25:00 CEST | Pressemelding
Fest eller flinkis, klubb eller kyrkje, håvamål eller autotune, alternativ pop eller tilgjengeleg jazz? Trombonist, komponist og artist Andreas Rotevatn gjev deg alt saman, og alt midt i mellom - no live fra Vestlandet!
Benedicte Maurseth slipper «Sommarbeite», den første singelen fra sitt nye album i dag20.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Etter det kritikerroste gjennombruddsverket Hárr (2022) er den prisvinnende hardingfelespilleren, komponisten og forfatteren Benedicte Maurseth tilbake med ny musikk. Nå slipper hun første singel, «Sommarbeite», fra albumet Mirra, som lanseres høsten 2025.
Benedicte Maurseth releases first single from her upcoming album – “Sommarbeite” out now20.6.2025 09:00:00 CEST | Press release
Following her critically acclaimed breakthrough work Hárr (2022), award-winning Hardanger fiddle player, composer, and author Benedicte Maurseth returns with new music. Today she releases the first single, “Sommarbeite” (Summer Pasture), from the upcoming album Mirra, set for release in autumn 2025.
I grenselandet mellom drøm og virkelighet – første singel fra Liv Andrea Hauge Trios nye album - "Natt Natt Natt" ute nå.20.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
5. september slipper Liv Andrea Hauge Trio sitt tredje album Døgnville, et utforskende og stemningsrikt verk som beveger seg i grenselandet mellom drøm og virkelighet. I dag kommer første singel fra plata -Natt natt natt – en låt for sene sommerkvelder som gir lytteren en første smak av trioens nye musikalske landskap.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom