FN-sambandet

Denne uka i FN: Dette har FN-sambandet på radaren i høst

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Høsten 2024 blir en viktig periode for FN og alle verdens land. FN-sambandet gir deg hva vi har på radaren i månedene fremover. Foto: UN Photo/JC McIlwaine
Høsten 2024 blir en viktig periode for FN og alle verdens land. FN-sambandet gir deg hva vi har på radaren i månedene fremover. Foto: UN Photo/JC McIlwaine

Dette har FN-sambandet på radaren i høst

I månedene som kommer ser vi mot bedre og mer fredelige tider for alt og alle, og retter kikkerten mot de viktigste viktige FN-begivenhetene. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
— Finnes det noen medmenneskelighet igjen? Dette spurte UNRWA-sjefen på X (tidligere Twitter) etter rapporter om et nytt angrep på en UNRWA-skole i Gaza by den 21. august der barn angivelig skal ha blitt drept – noen brent i hjel – og skadet. Foto: UNRWA

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I august har Sierra Leone presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her. I september tar Slovenia over presidentskapet.

Mandag: Sikkerhetsrådet er i Genève for å markere 75-årsjubileet for Genèvekonvensjonene fra 1949.

Onsdag: Sikkerhetsrådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner om den politiske og humanitære situasjonen i Syria. Rådet skal også holde et møte om Ukraina som Slovenia og USA, medansvarlige for politiske spørsmål i Ukraina, har bedt om, for å diskutere den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen i landet.

Torsdag: Sikkerhetsrådet skal etter planen stemme over et utkast til en resolusjon om å forlenge mandatet til FNs interimsstyrke i Libanon (UNIFIL), etterfulgt av konsultasjoner om arbeidet til komiteen for resolusjon 1718 som overvåker sanksjonstiltakene innført mot Nord-Korea på grunn av landets kjernefysiske og ballistiske missilprogrammer.

Fredag: Sierra Leones FN-ambassadør, Michael Imran Kanu, skal lede et oppsummeringsmøte for å markere slutten av landets presidentskapsperiode i Rådet.

Ellers denne uken vil Sikkerhetsrådet følge nøye med på utviklingen etter de intense skuddvekslingene mellom Israel og Hizbollah den 25. august.

Gaza: Livsnødvendige forsyninger er på vei ned mens skoler rammes av nye angrep

FNs nødhjelpsteam har advart om at de livsviktige klorforsyningene som er avgjørende for å rense vann, er i ferd med å ta slutt og forringes på Gaza-stripen, samtidig som humanitære organisasjoner fordømmer nye angrep på skoler som huser mennesker tvangsfordrevet av krigen. Les saken på UN News.

Gaza: De siste evakueringsordrene etterlater sivile farlig nær frontlinjen

«Kontinuerlige» israelske militære evakueringsordrer i Gaza truer allerede ekstremt sårbare mennesker i enklaven med ytterligere tvangsflytting, og gir grunn til bekymring for at livsviktige tjenester snart kan bli avskåret, advarer FN-ansatte. Les saken på UN News.

Midtøsten: Sikkerhetsrådet oppfordres til å finne løsninger på «fortvilelsens onde sirkel». Les saken på UN News.

Haiti: Millioner lever «på randen» av flere kriser

Flere år med underfinansiering av humanitær bistand og økende behov har ført til at millioner av haitianere risikerer kronisk sårbarhet, ifølge en ny FN-rapport. Les saken på UN News.

Myanmar: FNs rettighetssjef fordømmer angrep på sivile som flykter fra Rakhine, og frykter gjentakelse av grusomhetene mot rohingyaene i 2017. Les saken på OHCHRs sider.

Sudan: Uttalelse fra utviklingsministeren om gjenåpningen av Adre-overgangen fra Tsjad. Les saken på regjeringens sider.

Russland: IAEA varslet om drone ved Kursk kjernekraftverk – generaldirektør Grossi skal vurdere åstedet. Les saken på IAEAs sider.

Menneskerettigheter

null
Talibans maktovertakelse i Afghanistan har utslettet nesten to tiår med jevn fremgang for utdanning. Det setter fremtiden til en hel generasjon i fare. Foto: OCHA/Sayed Habib Bidel

Afghanistan: 1,4 millioner jenter nektet skolegang

Talibans maktovertakelse i Afghanistan har reversert nærmest to tiår med jevn fremgang for utdanning. Det sier FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO). Les saken på fn.no.

Rettighetseksperter oppfordrer Storbritannia til å begrense hatytringer 

Storbritannia må iverksette tiltak for å få bukt med rasistiske hatytringer og fremmedfiendtlig retorikk, sa FNs menneskerettighetsorgan fredag, etter opptøyene som nylig har rystet landet. Les saken på UN News.

Palestina-Israel-konflikten: FN-komité krever sterkere globalt engasjement for å bekjempe rasediskriminering

FNs rasediskrimineringskomité (CERD) har offentligjort en rapport fra ad hoc-forlikskommisjonen i saken Staten Palestina mot Israel. Rapporten inneholder ad hoc-kommisjonens konklusjoner og anbefalinger for å løse tvisten mellom de to statspartene om rasediskriminering. Les saken på OHCHRs sider.

Nepal: Ny lov om overgangsrettferdighet gir liv til «jakten på sannhet»

Vedtaket av en ny lov om overgangsrettferdighet i Nepal markerer et viktig skritt på landets lange reise mot ansvarliggjøring og forsoning etter borgerkrigen, ifølge FNs menneskerettighetssjef Volker Türk. Les saken på UN News.

Iran: FN-eksperter sier fredsprisvinner nektes helsehjelp i fengsel

FN-eksperter anklager Iran for å nekte den fengslede fredsprisvinneren Narges Mohammadi tilgang på riktig helsehjelp. Les saken i Panorama nyheter.

NIMs innspill til FNs barnekomités generelle kommentar om barns klagerett. Les saken på NIMs sider.

Irak: Parlament kan tillate ekteskap for jenter helt ned i 9-årsalderen. Les saken på PassBlues sider.

Sri Lanka: Store endringer må til for å sikre ansvarlighet og forsoning, ifølge fersk FN-rapport. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

null
En ny ILO-rapport viser at andelen ungdom som ikke jobber eller studerer er høy, men også store regionale og kjønnsmessige forskjeller. Unge kvinner og menn blir også stadig mer engstelige for arbeid, til tross for en oppløftende utvikling i ungdomsledigheten globalt. Foto: ILO/Cynthia Bou Zeid

ILO: Laveste ungdomsledighet i verden på 15 år, store problemer vedvarer

Utsiktene i det globale arbeidsmarkedet for unge mennesker har blitt bedre de siste fire årene, og den positive trenden forventes å fortsette i ytterligere to år, ifølge en ny rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Les saken på ILOs sider.

LO i Sverige mister medlemmer

Svensk LO har ikke hatt færre medlemmer siden 1947. Les saken på Fri Fagbevegelses sider.

Streik i SAS: 115 kabinansatte tas ut. Les saken på Fri Fagbevegelses sider.

Matsikkerhet

null
WFP har mat- og ernæringsforsyninger til rundt 500 000 mennesker klare til å fraktes raskt gjennom den nylig gjenåpnede ruten fra Tsjad. Foto: OCHA

Sudan: De første WFP-lastebilene krysser den gjenåpnede Adre-grensen med mat til lokalsamfunn som er truet av hungersnød

De første matforsyningene fra WFP til desperate lokalsamfunn i Darfur i Sudan har krysset Adre-grensen fra Tsjad, etter at den ble gjenåpnet av sudanske myndigheter etter å ha vært stengt i seks måneder. Les saken på WFPs sider.

Ukrainsk korn gir brød i Gaza

Den første leveransen av ukrainsk korn har ankommet Gaza. — Hvert eneste kilo er livreddende hjelp, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim. Les saken på regjeringens sider.

Jemen: Akutt underernæring øker kraftig sør i landet, det rapporteres om ekstremt kritiske tilstander i områder på vestkysten. Les saken på WFPs sider.

Helse

null
— For å håndtere dette komplekse utbruddet av m-kopper kreves det en omfattende og koordinert internasjonal respons, sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus til medlemsland, etter at tilfeller har spredte seg fra Afrika til Europa og Asia. Foto: iStock Photo/Kaan C

M-kopper (mpox): WHO trenger 135 millioner dollar for å bekjempe utbruddet

Det nåværende m-koppeutbruddet «kan kontrolleres og kan stoppes», understreket sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), da han kunngjorde en handlingsplan som krever 135 millioner dollar i løpet av de neste seks månedene. Les saken på UN News.

M-kopper: IOM ber om 18,5 millioner dollar for å hjelpe utsatte befolkninger, inkludert mennesker på flukt, migranter og vertssamfunn, i Øst- og Sørlige Afrika. Les saken på IOMs sider.

M-kopper: Europa kan bekjempe viruset, men må støtte Afrika i å skaffe vaksiner, sier WHO. Les saken på UN News.

Norge har god beredskap til å håndtere m-kopper

Den norske helsetjenesten har god beredskap og vil kunne håndtere m-koppe-smitte i Norge. Folkehelseinstituttet deler de europeiske smittevernmyndighetenes vurdering om at det er lav risiko for smittespredning i Norge og Europa. Les saken på regjeringens sider.

Gaza: Første poliotilfelle bekreftet

En ti måneder gammel jente som er lammet av polio i Gaza, er det første bekreftede tilfellet av den dødelige sykdommen oppdaget i Gaza på 25 år. Les saken på UN News.

Sudan: Et nytt kolerautbrudd truer flyktninger og fordrevne preget av krig og oversvømmelser. Les saken på UNHCRs sider.

Vil beskytte barn mot markedsføring av usunn mat og drikke

Regjeringen vil forby markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge. Forslaget er en oppfølging av Folkehelsemeldingen og Stortinget sin behandling av denne, og blir nå sendt på høring. Les saken på regjeringens sider.

Klima og miljø

null
— Vi kjemper hardt for klimarettferdighet ... [men] vi ser ikke de pengene som trengs, og det er derfor vi ber om en reform av de internasjonale finansinstitusjonene slik at finansieringsbehovene til land, som Stillehavslandene, kan dekkes, sa FN-sjefen under sitt offisielle besøk til Stillehavsregionen. Foto: iStock Photo/Mikael Eriksson

Stillehavslandene: FN-sjefen oppfordrer til klimarettferdighet for øystater som rammes av havstigning

Øystater i Stillehavet som trues av havstigning, gjeld og geopolitiske spenninger, kan bare slå tilbake hvis internasjonale långivere går med på mer rettferdige vilkår for livsviktig utviklingsfinansiering, og hvis verdens største forurensere bidrar med en «massiv økning» for å håndtere «klimakaoset». Dette understreket FNs generalsekretær António Guterres under sitt besøk til regionen. Les saken på UN News.

Mosambik tar nye skritt mot tidlig varsling for alle

Mosambik spiller en banebrytende rolle i et globalt flaggskipinitiativ for å sikre at alle blir beskyttet av tidlige varsler om livstruende værrelaterte farer som blir mer ekstreme på grunn av klimaendringene. Les saken på WMOs sider.

Derfor øker Danmark sin støtte til UNEP og motstandsdyktighet

Et av hovedmålene i Danmarks strategi for utviklingssamarbeid er å beskytte naturen og hjelpe land med å bygge motstandskraft mot klimaendringer. Les saken på UNEPs sider.

Utvikling

null
Hvordan jobber nordiske kommuner med bærekraft? En ny rapport, lansert under Arendalsuka 2024, ser på ståa og veien videre. Foto: FN-sambandet

Nordisk rapport om bærekraftsarbeidet i kommunene

Målet med rapporten er å belyse hvordan de nordiske kommunene og regionale myndighetene har jobber mot bærekraftsmålene, hvilke fremskritt de har gjort, og hvilke hindringer de har møtt i arbeidet med 2030-agendaen. Les saken på Nordregios sider og se opptaket fra arrangementet «Bærekraft i nordisk kommunesektor» under Arendalsuka 2024.

Forvaltning av norsk bistand samles i Norad

Nå har Norad nye, store forvaltningsoppgaver fra Utenriksdepartementet. Norad skal nå blant annet forvalte mesteparten av norsk nødhjelp og får betydelig økt ansvar for forvaltningen av norsk innsats innen menneskerettigheter. Les saken på Norads sider.

Nye tall: Verdien av Oljefondets investeringer i israelske selskaper økte med 900 millioner

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum må beordre Oljefondet til å trekke seg ut, mener Rødt. Les saken på FriFagbevegelses sider.

FN-sambandet på Arendalsuka

null
Arendalsuka er en viktig politisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i. FN-sambandet spilte en viktig rolle i å sikre at søkelyset også ble rettet mot FN, multilateralt- og internasjonalt samarbeid. Foto: FN-sambandet

Gikk du glipp av FN-sambandet på Arendalsuka?

Arendalsuka, som gikk av stabelen i perioden 12.–16. august, var en viktig møteplass for å rette kikkerten mot mer multilateralt samarbeid og en regelstyrt verdensorden. I samarbeid med andre ga vi Arendalsuka et globalt preg. I løpet av uken deltok, blant annet, utenriksministeren, FNs høyeste representant i Norge, og direktøren av Verdens matvareprograms nordiske kontor på våre arrangementer. Her er noen av opptakene fra noen av disse spennende arrangementene:

Merk deg! Kommende arrangementer

null
På torsdag 29. august inviterer FN-sambandet, Deichman Tøyen og Operasjon Dagsverk til en internasjonal frokost om retten til utdanning for barn og unge i krig og konflikt. Paneldeltakere inkluderer Bjørg Sandkjær, statssekretær i Utenriksdepartementet, Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, og Selma Bratberg, leder i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH). Tobias Dahle, leder for Operasjon Dagsverk (OD) er ordstyrer. Plakat: FN-sambandet

12. august–5. september: Den 31. sesjonen til Komiteen for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, der rapportene fra Belarus, Belgia, Benin, Burkina Faso, Danmark, Ghana, Mauritius, Nederland og Ukraina skal gjennomgås. Les mer om arrangementet.

25.–29. august: Verdens vannuke 2024. Les mer om arrangementet.

26.–30. august: Det 53. ledermøtet i Forumet for Stillehavsøyene. FN-sjefen deltar 26. og 27. august, mens statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik deltar fra 28. til 30. august. Norge er dialogpartner på møtet og skal ha bilaterale samtaler med flere av øystatene. Les mer om arrangementet.

27. august: Internasjonal frokost, arrangert av Deichman Tøyen, Operasjon Dagsverk (OD) og FN-sambandet, om unges rett til utdanning i krig og konflikt. Statssekretær i UD Bjørg Sandkjær deltar. Les mer om arrangementet og meld deg på.

29. august: Prio-seminar om «Antikkens drama speiler nåtidens asylproblematikk, demokratiutvikling og konflikt». Les mer om arrangementet.

30. august: Det 418. møtet til Komiteen for utøvelsen av det palestinske folkets ukrenkelige rettigheter som skal vedta årsrapporten for 2024. Les mer om arrangementet.

Fra FN-kalenderen:

29. august: Den internasjonale dagen mot atomprøvesprengning

30. august: Internasjonal dag for ofre for tvungen forsvinning

31. august: Internasjonal dag for mennesker av afrikansk avstamning

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye