IMDi

Hvilken bedrift er best på mangfold?

Del

Kjenner du til en arbeidsplass med stort mangfold blant ansatte? Forskning har fastslått at det er lønnsomt! Nå kan du nominere virksomheten til den gjeve Mangfoldsprisen.

En kvinne og en mann jobber med trekk til en lenestol i et fabrikklokale.
Elin Marie Nordstrand og Latif Ukaj lager trekk til en hvilestol som produseres på Ekornes i Sykkylven. I 2021 fikk bedriften Mangfoldsprisen for Møre og Romsdal, for å ansette og legge til rette for folk med ulik bakgrunn. Foto: Tommy Rasmussen

En hyggelig restaurant, en inkluderende kontorarbeidsplass, eller et fargerikt transportselskap?

Det spiller ingen rolle om stedet du tenker på er en offentlig eller privat virksomhet, eller om bedriften er stor eller liten.

– Hvis arbeidsplassen du har i tankene skal høste heder og ære, må du sende inn en nominasjon. Vi gir ut priser i kategorier for små og store bedrifter og kårer både regionale og nasjonale vinnere, forteller Benedicte Hollen, avdelingsleder i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Viktig å bruke folks kompetanse

Å nominere gjør du raskt og enkelt her, på nettsiden mangfoldsprisen.no. En jury vil velge ut vinnerne, ut fra forskjellige kriterier som stort etnisk mangfold, tiltak for å rekruttere folk med forskjellig bakgrunn, og hvor dyktige ledelsen er til å bruke innvandreres kompetanse.

Juryen vil også vurdere om bedriftene gir folk god opplæring eller videreutdanning, har et inkluderende arbeidsmiljø, og kan vise til positive effekter av et stort mangfold.

Fristen for nominasjoner er 8. september. De regionale vinnerne kåres i løpet av høsten, mens de nasjonale vinnerne presenteres og behørig bejubles på IMDis Mangfoldskonferanse 29. januar 2025.

Stolte og motiverte ansatte

Dette er noen tidligere vinnere av Mangfoldsprisen:

  • Møbelprodusent Ekornes, Sykkylven på Sunnmøre.
    Bedriften produserer daglig 1100 hvilestoler til kunder over hele verden. Sammen med NAV og flyktningkontoret lagde Ekornes et opplegg for å ansette folk med ulik bakgrunn. En suksess både for bedriften, lokalsamfunnet og de ansatte.

  • Sjømatprodusent Lerøy Norway Seafoods, Melbu i Nordland.
    Her har de fleste et annet morsmål enn norsk, og kommer fra over 20 nasjoner. Selskapet er først og fremst opptatt av hva hver enkelt kan bidra med, ikke hvor de er fra. Det har gitt dem folk som er stolte av arbeidsplassen og yrket sitt.

  • Gulventreprenør Lydgulvsystemer AS, Lunner på Hadeland.
    Bedriften har lagt mer enn 250 000 kvadratmeter gulv i hele Østlandsområdet. I dag har de 35 ansatte og nær halvparten kommer fra andre land. Det har sikret dem god arbeidskraft og motiverte ansatte.

Mangfold styrker lønnsomheten

I 2022 ble det fastslått at mangfold ikke bare er viktig for dem som får arbeid. Det er også er mer lønnsomt for bedriftene, viste enrapport fra Institutt for samfunnsforskning og Arbeidsforskningsinstituttet.

– En ledelse som er god på etnisk mangfold, er flink til å inkludere alle og normalisere forskjeller. Rapporten viser at det er mye å hente for de virksomhetene som legger til rette for at innvandrere får brukt sin kompetanse og arbeidskraft, sier Benedicte Hollen i IMDi.

Om mangfoldsprisen

Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som står bak Mangfoldsprisen. Tildelingen er statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet.

Formålet er å fremme etnisk mangfold, bedre bruken av innvandreres kompetanse og øke rekrutteringen av innvandrere i arbeidslivet. Dette skal skje gjennom å løfte fram de gode eksemplene som kan inspirere andre.

Her kan du lese mer om Mangfoldsprisen, om tildelingskriteriene og om tidligere vinnere.

Kontakter

Bilder

To kvinner står og ser glade ut på en scene og viser fram en pris de har fått.
I fjor mottok Norsk barnebokinstitutt den nasjonale Mangfoldsprisen. Her jubler Ayse Koca og Veronica Salinas over seieren i klassen for små bedrifter. I bakgrunnen ser vi en smilende Kjetil Velve, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Foto: Nicolas Gogstad
Last ned bilde

Om oss

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er et fagdirektorat og kompetansesenter som skal bidra til å utvikle og iverksette regjeringens integreringspolitikk. IMDi skal

۰ ivareta arbeidet med bosetting av flyktninger
۰ legge til rette for at flere innvandrere deltar i arbeids- og samfunnsliv
۰ jobbe mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
۰ gi faglige innspill til videreutvikling av integreringspolitikken og sørge for god samordning på feltet
۰ produsere og formidle forskning, utredninger, statistikk og god praksis
۰ bidra til en profesjonell og serviceinnstilt offentlig sektor
۰ være fagmyndighet for tolking i offentlig sektor

Følg pressemeldinger fra IMDi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra IMDi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra IMDi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye