Regnskap Norge

Frykter skjerpet utflyttingsskatt bryter med EØS-avtalen

Del
– Den foreslåtte 12-årsfristen fremstår tvilsom etter prinsippene og reglene om etableringsfrihet i EØS-avtalen, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge. Foto: CF-Wesenberg
– Den foreslåtte 12-årsfristen fremstår tvilsom etter prinsippene og reglene om etableringsfrihet i EØS-avtalen, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge. Foto: CF-Wesenberg

– Regjeringen bør skrinlegge nye regler for utflyttingsskatt på aksjer for personer. Forslaget ser ut til å være i strid med EØS-avtalen, sier administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge. Han advarer mot å skjerpe exit-skattereglene.

– Den foreslåtte 12-årsfristen fremstår tvilsom etter prinsippene og reglene om etableringsfrihet i EØS-avtalen. Skjerpet utflyttingsskatt på aksjer for privatpersoner ser ut til å bryte med EØS-avtalen og dermed Norges forpliktelser etter EØS-regelverket om fri bevegelse, hvis regjeringen får det som den vil, mener Aale-Hansen.

Overskygges

– Exitskatten er allerede innstrammet i løpet av de siste årene. De ytterligere innstrammingene som regjeringen nå legger opp til fremstår mindre gjennomtenkte enn de foregående. Formålet om å få stanset strømmen av utflyttinger blant landets investorer synes overskygge hensynet til forutsigbarhet og stabile rammebetingelser. Behovet for stadig strengere utflyttingsskatteregler er et symptom på at skattereglene i landet allerede er strenge og lite attraktive, mener Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.

Bryter med avtalen

Han sikter til forslaget fra regjeringen om å stramme inn exit-skatten ytterligere. Har du latente gevinster på aksjer, skal du skattlegges for den gevinsten som om aksjene ble solgt den dagen skatteplikten til Norge opphørte. Verdiendringer som har oppstått mens eier har vært bosatt i Norge skal skattlegges. Alle som flytter må betale skatt av denne gevinsten innen 12 år, dersom regjeringen får det som den vil.

– Om den utflyttede ikke faktisk har realisert aksjene innen 12-årsfristen, vil personen kunne være tvunget til å selge kun for å fremskaffe likviditet til å betjene skatten. Men aksjonæren har ingen garanti for å finner en aktuell kjøper til å overta aksjene. Særlig utfordrende blir det for eiere av selskaper i en tidlig fase og aksjonærer i familieeide selskaper. Vi frykter at skjerpet utflyttingsskatt på aksjer for privatpersoner bryter med EØS-avtalen og dermed Norges forpliktelser etter EØS-regelverket om fri bevegelse sier Aale-Hansen.

Forsvinner ikke

– Den store andelen utflyttinger de senere år, spesielt til Sveits, henger sammen med andre betydelige skatteskjerpelser de siste årene, spesielt økningen i formues- og utbytteskatten. Dette bør vekke bekymring., Velferden i Norge skapes ikke utflyttingsskatten eller formuesskatten, men av aktiviteter, arbeidsplasser, lønn og løpende skatter av inntekt. Roten til problemet er formuesskatten, slik vi ser det. Utfordringene vil dermed ikke forsvinne eller reduseres av en ny runde med atter strengere exit-skatteregler. Målet og fokuset burde være på å ha et skatteregime som balanserer hensynene slik at Norge som land er tilstrekkelig attraktivt og konkurransedyktig, sier Aale-Hansen.

Bør heises opp

Han mener også det såkalte terskelbeløpet i regelen bør oppjusteres – fra 500 000 kroner til 5 millioner kroner. Dagens laveinnslagspunkt på kr 500 000 innebærer at man rammer unødvendig mange av de som med relativt ubetydelige aksjeverdier likevel har tilstrekkelig høy gevinst til å overstige terskelen. Ved å øke terskelen vil exit-skatten tydeligere rette seg inn mot eierne med de store latente gevinstene. Samtidig redusere

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Den foreslåtte 12-årsfristen fremstår tvilsom etter prinsippene og reglene om etableringsfrihet i EØS-avtalen, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge. Foto: CF-Wesenberg
– Den foreslåtte 12-årsfristen fremstår tvilsom etter prinsippene og reglene om etableringsfrihet i EØS-avtalen, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge. Foto: CF-Wesenberg
Last ned bilde

Regnskap Norge er bransjeforeningen for statsautoriserte regnskapsførere

Regnskapsbransjen har 70 % av norsk næringsliv som sine kunder. Regnskap Norges nær 9 000 medlemmer sitter tett på næringslivet, særlig de små og mellomstore bedriftene (SMB). Det gjør at vi kjenner virksomhetenes utfordringer godt og hva som er viktig for dem.

Regnskap Norge jobber for næringslivets interesser og driver et omfattende kvalitets- og informasjonsarbeid, gir faglig støtte til medlemmene og følger bransjeutviklingen tett.

Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge

Stadig flere vil jobbe som hele Norge økonomisjef28.4.2025 11:44:41 CEST | Pressemelding

Regnskapsbransjen er i stadig vekst og etterspør arbeidskraft. Tall fra samordnet opptak, som kom i dag, viser at bare helse har flere søkere enn studier i økonomisk og administrative fag. – Vi har over tid jobbet med å øke innsikten i hva det betyr å jobbe i regnskapsbransjen. Derfor er det gledelig å se at stadig flere velger seg en studieretning som kan lede frem til de vi kaller hele Norges økonomisjef, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.

Skattetrekkskonto: Næringslivets sparer 100 millioner, staten tjener 15 milliarder8.4.2025 09:18:13 CEST | Pressemelding

Regjeringen vil fjerne kravet om skattetrekkskonto ved forskuddstrekk på lønn. Dette vil gjøre det mulig for arbeidsgivere å overføre pengene direkte til Skatteetaten, uten å måtte sette dem inn på en egen konto først. – Dette er et forenklingsforslag Regnskap Norge lenge har tatt til orde for. Vi ønsket en frivillig ordning, men har ingen vesentlige innvendinger til at ordningen gjøres pliktig, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.

Nytt aksjeeierregister: - Viktig å få på plass, men glem ikke næringslivets behov2.4.2025 08:43:14 CEST | Pressemelding

Skatteetaten og Brønnøysundregistrenes utreder etablering av et eierskapsregister for aksjer, som fikk aktualisert oppmerksomhet etter aksjekjøpene til Sindre Finnes. – Et register som til enhver tid er oppdatert, ikke bare én gang i året som i dag, har klare fordeler. Men forslagene som er lansert tar ikke hensyn til næringslivets allerede store rapporteringsbyrde, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye