Arendalsuka: Fra rødt til grønt lys for laksenæringa?
Situasjonen i oppdrettsnæringen i dag er dyster, spesielt i behandlingen mot lakselus. Mandag 12. august i Arendal inviterer Veterinærinstituttet til faglig innledning og paneldebatt om hvordan helse og velferd for både oppdrettslaks og villfisk kan bedre seg ved null- eller lavutslippsteknologi. Paneldebatt med blant annet statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Even Tronstad Sagebakken og stortingspolitiker Rasmus Hansson (MDG).

Hvordan får vi til dette? Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Stavanger har sammen med næringsrepresentanter, lokal forvaltning og Mattilsynet studert en mulig løsning for produksjonsområde 3 og 4. Er dette en mulig modell for nasjonale løsninger?
Korte faglige innledninger:
«Vi vet hva som må til for å «redde» situasjonen» ved avdelingsdirektør Geir Lasse Taranger fra Havforskningsinstituttet
«Dette er lønnsomme investeringer til felles gode» av professor Ragnar Tveterås, Universitetet i Stavanger
«Hva slags miljøfleksordning trenger vi for å mindre lus og færre døde laks?» ved opppdragskoordinator Ketil Skår, Veterinærinstituttet
«Ønsker fra en oppdretter som jobber for endring» ved Vidar Hjartnes, samfunnskontakt fra Eide Fjordbruk i Hordaland
Paneldebatt:
«En reelt bærekraftig oppdrettsnæring? Hvordan? Kan miljøfleksordningen vedtatt av Stortinget innstilles slik at vi løser oppdrettsnæringens utfordringer, håndterer den uakseptable dødeligheten av oppdrettsfisken og samtidig sikrer høstbare og sunne villfiskbestander? En mulig vinn-vinn-situasjon?»
Deltakere:
- Even Tronstad Sagebakken, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet
- Rasmus Hansson, stortingspolitiker, Næringskomiteen på Stortinget, Miljøpartiet De Grønne
- Lars Fjeldstad, ordførar i Osterøy kommune og leiar av regionrådet Nord-Hordaland
- Vidar Hjartnes, samfunnskontakt, Eide Fjordbruk
- Torfinn Evensen, generalsekretær Norske Lakseelver
Hvor: Studio Sporsnes, Teaterplassen 3, 4836 Tyholmen
Når: 12. august 2024, kl. 15.00 - 16.15
Kontakter
Asle HaukaaskommunikasjonsdirektørVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Færre elgkalvar i Noreg - meld frå om sjuke eller døde dyr1.7.2025 10:47:25 CEST | Pressemelding
Forskarar vil finne årsaka til at det er færre elgkalvar i Noreg og kvifor fleire kalvar er små og sjuke. No ber dei om publikums hjelp for å få inn meir informasjon om døde og sjuke kalvar slik at desse kan undersøkjast nærmare.
Fortsatt lite smitte fra dyr, mat og vann til mennesker i Norge30.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Sykdommer som smitter fra dyr til mennesker har begrenset betydning for folke- og dyrehelsen i Norge. Smitte fra dyr, mat og vann til mennesker forekommer generelt i liten grad.
Slik skal pukkellaksen stoppes i Tanaelva18.6.2025 11:16:43 CEST | Pressemelding
I sommer ventes ny storinvasjon av fremmedarten pukkellaks som truer den atlantiske villaksen. For å redusere faren må fremmedarten stoppes i de store elvene som Tanaelva.
Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger26.5.2025 09:50:42 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.
Forskningsprosjekt viser tidligere fugleinfluensasmitte hos en norsk sau21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En sau som beitet blant døde og syke krykkjer under det store fugleinfluensautbruddet i Finnmark i 2023 har fått påvist antistoffer mot viruset. Dette tyder på at sau kan smittes under høyt smittepress.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom