Nok et rekordår for moreller
Fruktprognosene for norske moreller lover svært godt. Godt vær i helgen setter god fart på høstingen av både moreller og bringebær. Det kjølige været har gitt morellene og bringebærene god tid til å modne, det gir god kvalitet og sødme.

– Det ser ut til å bli nok et rekordår for norske moreller i år, det skyldes at de nye feltene i Telemark virkelig har slått til. Moreller dyrkes under tunneler, noe som sørger for stabilitet og god avling hvert år. 50 % av sortene er også selvpollinerende, det er også en fordel, forteller Leif Øie som er fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS).
Øie forteller at prognosen er 731 tonn moreller i år, noe som slår fjorårets rekordavling på 638 tonn.
– Det er godt med moreller i butikkene nå og det er forventet å komme mye de kommende ukene.
Ser ut til å bli et bra år for bringebær også
Sigurd Sylling fra GPS følger den norske bærsesongen nøye, og forteller at det ligger an til å bli et godt år for de norske bringebærene da det er bra med kart.
– Det er godt med norske bringebær i butikkene nå og det er forventet gode mengder de neste ukene. Det kjølige været gir bra kvalitet og sødme til bærene, sier Sylling.
Bringebær produseres både på friland og i tunneler. Tunnelene beskytter mot regn og vind og gjør at sesongen kan starte tidligere og vare lengre, og på gode år vil man kunne høste bringebær ut september.
Derfor bør du spise moreller og bringebær
Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, og forteller at morellsesongen er kort.
– Sesongen er som regel over i midten av august, så spis og nyt dem nå. Aller best er de spist som de er, oppfordrer Sagen.
Ernæringsrådgiveren forteller at både bringebær og moreller er fiberrike og gode kilder til kalium.
– Fiber er godt for fordøyelsen, gir god metthetsfølelse og blir til næring for helsefremmende tarmbakterier. Kalium er viktig for å opprettholde et normalt blodtrykk. Den sterke fargen i både morellene og bringebærene vitner om et høyt innhold av forskjellige antioksidanter.
Morell eller kirsebær?
– Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi ofte kaller kirsebær, opplyser Sagen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom