Nok et rekordår for moreller
Fruktprognosene for norske moreller lover svært godt. Godt vær i helgen setter god fart på høstingen av både moreller og bringebær. Det kjølige været har gitt morellene og bringebærene god tid til å modne, det gir god kvalitet og sødme.
![Årets frukprognose lover godt for norske moreller](/data/images/public/89251/18183061/e049c2fc-f94a-4cb2-ad14-4c3f328d17ae-w_720.jpg)
– Det ser ut til å bli nok et rekordår for norske moreller i år, det skyldes at de nye feltene i Telemark virkelig har slått til. Moreller dyrkes under tunneler, noe som sørger for stabilitet og god avling hvert år. 50 % av sortene er også selvpollinerende, det er også en fordel, forteller Leif Øie som er fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS).
Øie forteller at prognosen er 731 tonn moreller i år, noe som slår fjorårets rekordavling på 638 tonn.
– Det er godt med moreller i butikkene nå og det er forventet å komme mye de kommende ukene.
Ser ut til å bli et bra år for bringebær også
Sigurd Sylling fra GPS følger den norske bærsesongen nøye, og forteller at det ligger an til å bli et godt år for de norske bringebærene da det er bra med kart.
– Det er godt med norske bringebær i butikkene nå og det er forventet gode mengder de neste ukene. Det kjølige været gir bra kvalitet og sødme til bærene, sier Sylling.
Bringebær produseres både på friland og i tunneler. Tunnelene beskytter mot regn og vind og gjør at sesongen kan starte tidligere og vare lengre, og på gode år vil man kunne høste bringebær ut september.
Derfor bør du spise moreller og bringebær
Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, og forteller at morellsesongen er kort.
– Sesongen er som regel over i midten av august, så spis og nyt dem nå. Aller best er de spist som de er, oppfordrer Sagen.
Ernæringsrådgiveren forteller at både bringebær og moreller er fiberrike og gode kilder til kalium.
– Fiber er godt for fordøyelsen, gir god metthetsfølelse og blir til næring for helsefremmende tarmbakterier. Kalium er viktig for å opprettholde et normalt blodtrykk. Den sterke fargen i både morellene og bringebærene vitner om et høyt innhold av forskjellige antioksidanter.
Morell eller kirsebær?
– Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi ofte kaller kirsebær, opplyser Sagen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ny konkurranse for energistasjoner - mer frukt og grønt på farten16.7.2024 10:06:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler gledelig beskjed. Vi har endelig fått på plass en konkurranse for energistasjoner (bensinstasjoner) med sikte på å øke salget av frukt og grønt. Dette er godt nytt for folkehelsen.
Folket har talt- poteter er sunnere enn ris og pasta12.7.2024 07:19:59 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at nordmenn foretrekker poteter som et sunnere alternativ til ris og pasta. Potetens omdømme har gjennomgått en positiv endring og lavkarbobølgen ser ut til å ha avtatt.
Vil grille mer grønnsaker8.7.2024 08:24:40 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse om norske grillvaner viser at kjøtt dominerer på grillen, men vi ser også en stor interesse for mer grilling av grønnsaker.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før ferien3.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange gleder seg til avslappende dager. Kanskje skal du ut å reise? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) gir deg nyttige tips for å minimere matsvinn før du drar på ferie, og for å gjøre det litt mer trivelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Alle elsker norske jordbær26.6.2024 10:20:48 CEST | Pressemelding
Nå bugner det av norske jordbær i butikkene og en ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 95 % av befolkningen ser frem til å spise norske jordbær, og hele 88 % synes de norske jordbærene er best på smak (1).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom